Prof. Dr. Mehmet Emin Ay: Peygamber Efendimizi tanımak ümmet olarak vazifemizdir

Mardin İl Müftülüğü ’nün düzenlediği 'Bir eğitimci olarak Hazreti Peygamber' konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Peygamber Efendimizi tanımanın, O’nun ümmeti olarak vazifemiz olduğunu belirtti.

Ekleme: 10.10.2022 09:45:17 / Güncelleme: 10.10.2022 09:46:58 / Güncel / Mardin Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Mevlid-i Nebi haftası münasebetiyle Mardin İl Müftülüğü tarafından tertiplenen konferansa katılan Prof. Dr. Mehmet Emin Ay Hazreti Muhammed Aleyhisselam’ın Habibullah sıfatına nail olduğunu ve en çok seven ve sevilen bir Peygamber olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Ay, sözlerine sevgililer sevgilisine bir dizi şiirle başlayarak, "Bir bahar sabahında henüz tan yeri ağarmamışken bütün kâinat aydınlandı birden. Bir hidayet güneşiydi. Yayıldı tüm evrene dalga dalga Âmine'nin evinden. Zaman çoktandır unuttuğu tatlı bir tebessümle şükre daldı huzur içinde ve başta Cebrail, yanında seçkin melekler bölümler halinde yeryüzüne indiler. Kevser ırmağından şerbetler sundular Âmine'ye. Bütün yeryüzü hoş geldin dedi gül yüzlü Hazreti Muhammed Mustafa sevgililer sevgilisine." ifadelerini sıraladı.

"Hazreti İbrahim'in duası, Hazreti İsa'nın müjdesi, Hazreti Âmine'nin rüyasının tecellisi, Habib-i Hüda Muhammed Mustafa Aleyhisselam"

Hazreti Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi Vesellem), Yüce Allah'tan alemlere rahmet olarak gönderildiğini ifade eden Ay, "Onu bizlere bütün aleme rahmet olarak gönderen Rabbimize hamdolsun. İsmi semada Ahmet yeryüzünde Muhammed olan, Hazreti İbrahim'in duası, Hazreti İsa'nın müjdesi, Hazreti Âmine'nin rüyasının tecellisi, Habib-i Hüda Muhammed Mustafa Aleyhisselama salat ve selam olsun." dedi.

 

Yeryüzünde Allah'a en sevimli yerler olan meclislere de değinen Ay, "Öyle bir mecliste olmalıdır ki insan, o meclis, meleklerin dualar ettiği meclisler olmalıdır. Yeryüzünde Allah'ın azabının alındığı yerlere melekler ilgi duyarlar ve hatta sevgili Peygamberimiz bu durumu şöyle bildirir, ‘siz gökteki yıldızları nasıl ilgiyle izliyorsanız gök ehli olan melekler de yeryüzünde Allah'ın adının anıldığı yerleri öylece ilgiyle izlerler. Yıldızlar nasıl parlak birer varlık olarak görünüyorsa yeryüzünde Allah'ın adının anıldığı mekanlarda meleklere öyle görür." ifadelerini aktardı.

"Habibullah Allah'ın en çok sevgili kuludur"

Hazreti Muhammed Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem), Allah'ın Habibullah sıfatına nail olduğunu ve Peygamberimiz Efendimizi tanımanın ümmet olarak bir vazife olduğuna dikkat çekerek "Öyle bir sevgili kuldan bahsediyoruz ki, her bir peygamberin alameti farikası vardır. Hazreti Âdem Safiyullah, Hazreti İbrahim Halilullah'tır. Hazreti Musa Kelimullah bütün bu vasıflar peygamberlerin bir yönüne hitap eden ayırıcı özelliklerini ortaya koyar. Son nebi Hazreti Muhammed Mustafa (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ise Habibullah olarak bilinir. El Habib kelimesi hem en çok seven hem de en çok sevilen anlamındadır. Böyle bir kelime yapısından dolayı bizler çoğunlukla Peygamberimizi Cenab-ı Hakk'ın en çok sevgili kulu olarak biliriz. Cenab-ı Hakk'ın varlıklar içinde en çok sevdiği kul olarak biliriz. Yani habibullah Allah'ın en sevgili kuludur. Bir insanı tanımadan sevmek, sevmeden onu derinlemesine tanıyabilmek mümkün olmaz. Peygamberimiz Efendimiz Aleyhisselam'ı tanımak gibi bir vazifemiz var ümmeti olarak." dedi. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar