Irak Kürdistanı Parlamentosu faaliyetlerini bir yıl uzattı

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nun bugünkü oturumda Parlamento’nun görev süresinin uzatılması yasa tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi.

Ekleme: 09.10.2022 15:40:09 / Güncelleme: 09.10.2022 15:43:39 / Dünya
Destek için 

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu bugün toplandı ve beşinci dönem parlamento çalışmalarının süresinin uzatılması yasa tasarısını ele alarak oylama yaptı.

Oylamada Kürdistan Bölgesel Parlamentosu'nun 111 üyesinden 80'i söz konusu öneriyi kabul etti.

Bu oylama sonucunda beşinci dönem parlamento çalışmalarının 1 yıl daha uzatılması kararlaştırıldı.

Kısa bir süre önce Kürdistan Demokrat Partisi (PDK), Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ve Değişim Hareketi (Goran) milletvekillerinin imzalarıyla hazırlanan yasa tasarısı Parlamento Başkanlığına sunulmuştu. Bu yasa tasarısında Kürdistan Bölgesi beşinci dönem parlamento çalışmalarının uzatılması önerilmişti. Yasa tasarısı seçim tarihinin belirlendiği sürece kadar yasal boşluk yaşanmamasına yönelik hazırlandı.

Irak Kürdistan parlamento seçimleri, Kürdistan Seçim Yasası'nın 8. maddesine göre dört yılda bir yapılır. Son seçim 30 Eylül 2018'de yapıldı.  Irak Kürdistan Demokrat Partisi 111 sandalyenin 45'ini alırken, Yurtseverler Birliği Partisi 21 sandalye kazandı.

Mevcut parlamento dönemi 6 Kasım 2022'de sona eriyor ve seçimlerin zamanında yapılmaması durumunda yasal boşluk oluşacak. (İLKHA)