Süper nöronlar bazı yaşlıları Alzheimer’dan koruyor

ABD’de yapılan bir araştırma, Alzheimer hastalığı olmayan 80 yaş üstü yaşlıların (SuperAger) beynin hafızadan sorumlu bir bölgesindeki (entorhinal korteks olarak bilinir) nöronlarında, 20 ve 30 yaşlarındaki gençlere kıyasla mucizevi avantajlar buldu.

Ekleme: 09.10.2022 15:07:02 / Güncelleme: 09.10.2022 15:07:02 / Sağlık
Destek için 

he Journal of Neuroscience’da sonuçları yayınlanan Northwestern SuperAging Araştırma Programı, SuperAger olarak bilinen, en az 20 ila 30 yaş arasındaki bireyler kadar olağanüstü hafıza gösteren 80+ yaşındaki benzersiz bireyleri inceledi.

Northwestern Üniversitesi Feinberg Okulu’nda psikiyatri ve davranış bilimleri yardımcı doçenti olan baş yazar Tamar Gefen Gefen şu ifadeleri kullandı;

“İnsanların Alzheimer hastalığına nasıl ve neden dirençli olabileceğini anlamak için SuperAger’ların ölüm sonrası beyinlerini yakından araştırmak önemlidir. SuperAger’ların beyinlerini benzersiz kılan nedir? Yaşlıların Alzheimer hastalığından kurtulmasına yardımcı olmak için biyolojik özelliklerini nasıl kullanabiliriz?.”

Olağanüstü hafızaya sahip SuperAger’ların çalışması, bu bireylerin, entorhinal kortekste nispeten tau yumaklarından (patoloji) yoksun olan daha büyük ve daha sağlıklı nöronları içeren benzersiz bir biyolojik imza taşıdıklarını gösteren ilk çalışmaydı.

Bilim insanları, hafızayı kontrol ettiği ve Alzheimer hastalığının hedef aldığı ilk yerlerden biri olduğu için beynin entorinal korteksini inceledi.

Entorinal korteks, birbiri üzerine yerleştirilmiş altı nöron katmanından oluşur. Özellikle ikinci katman, diğer bellek merkezlerinden bilgi alır ve beynin bellek devresi boyunca çok özel ve çok önemli bir merkezdir.

ŞARKU'L AVŞAT

 

Etiketler: