UAEA: Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki durum kaygı verici

Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne dış enerji kaynağından elektrik sağlayan hat, saldırılar nedeniyle zarar gördü ve tesise dışarıdan elektrik akışı durdu.

Ekleme: 09.10.2022 00:20:10 / Güncelleme: 09.10.2022 00:20:10 / Güncel
Destek için 

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Mariano Grossi, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya’daki son gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, nükleer santralde durumun her geçen gün kötüye gittiğini, gece meydana gelen askeri çatışma sonucunda tesisin elektrik bağlantısının kesildiğini duyurdu.

Bombardımanın santrale elektrik sağlayan hatta zarar verdiğini belirten Grossi, tesisteki reaktörlerin soğutulması, nükleer güvenlik ve emniyetin sağlanabilmesi için acil durum jeneratörlerinin devreye girmek zorunda kaldığını belirtti.

Jeneratörlerin 10 günlük yakıtlarının bulunduğunu, santralin dış enerji kaynağıyla bağlantısının kesilmesinin çok kaygı verici bir gelişme olduğunu belirten Grossi, bu durumun Zaporijya Nükleer Santrali ve çevresinde silahlardan arındırılmış bir nükleer güvenli bölge oluşturulmasını kaçınılmaz kıldığını bildirerek, "Tesisin tek dış güç kaynağına isabet eden bombardımanın yeniden başlaması son derece sorumsuzca. Zaporijya Nükleer Santrali korunmalıdır. Nükleer bir kazayı önlemek için güvenli bölge mutlak ve acil bir zorunluluktur." dedi. (İLKHA)