Geçtiğimiz yıllarda Suruç'un Aligör Mahallesi'nde açılan Suruç Fen Lisesi, Suruç 11 Nisan Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Selahaddin Eyyubi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine giden öğrenciler, bu yıl okul servisi olmaması nedeniyle sıkıntı yaşıyorlar.
Okula gidiş ve çıkış saatlerinde yaklaşık 10 kilometrelik yolu aşarak okula gitmek zorunda olan öğrencilerin bazıları yaya bazıları ise velileri tarafından okula ulaşmaya çalışıyor. Öğrenciler kimi zaman okula gidiş ve gelişlerde otostop çekerek derslere yetişmeye çalışıyor.
Yaşanan mağduriyet ile ilgili konuşan veli ve öğrenciler, yetkililere seslenerek mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Daha önce yetkililer ile defalarca görüştüklerini belirten veliler, soruna bir çözüm bulunamadığını ifade ettiler.
"Kış geldiğinde çocuklar soğukta okula nasıl gidecek?"
Öğrenci velisi Mehmet Polat
Festivallere paralar harcandığını ama öğrenciler için ulaşım ağının oluşturulmadığına dikkat çeken öğrenci velisi Mehmet Polat, "2 öğrenci velisiyim. Öğrencilerim 8 buçuk kilometre öteden ara dolmuşlarla geliyor. Dolmuşların ücreti bellidir. Aligör'e kadar 7 buçuk liraya getiriyorlar. İki öğrencimin gidiş gelişi 30 lira ediyor. Her babanın bu parayı karşılama lüksü yok. Öğrenciler Aligör'den okula 2 buçuk- 3 kilometre yürüyerek geliyor. Kış geldiğinde çocuklar soğukta okula nasıl gidecek? Çocukların perişan durumları göz önündedir. Yetkililerin bu durumu görüp servis tahsis etmeleri gerekir. Bir festivale 30 trilyon harcanıyorsa bu kadar öğrencinin ve velinin de mağdur edilmemesi gerekiyor. Zaten cüzi bir ücreti var. Yetkililerin bunun arkasına sığınmaması gerekir. Bu kadar insanı mağdur etmeye hakları yok. Geçen sene servisler vardı ama bu sene servis yok. Suruç Fen Lisesi, Suruç 11 Nisan Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Selahaddin Eyyubi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kesinlikle servis hattı yok. Çocuklar ve veliler maddi ve manevi yönden mağdurdur. Yetkililerin bir an önce servis hattı açmasını talep ediyoruz. " dedi.
"Geçen yıl taşımalı eğitim vardı ama bu yıl yok"
Öğrenci velisi İshak Şimşek
Öğrencilerin yaşadıkları mağduriyetleri dile getirerek yetkililere seslenen İshak Şimşek, "15 kilometre uzaklıktaki servisin gelmediği yere okul yapmışlar. Çocukların düzgün yiyebileceği bir şey yok. Tost ve simitlere mahkûm etmişler. Çocuklar kışın okula nasıl gelecek? Urfa otobüsleri yoğunluktan dolayı buraya gelmiyor. Çocuklar perişan durumdadır. Geçen yıl taşımalı eğitim vardı ama bu yıl yok. Durumu okul idaresiyle görüştük 'hallolacak' dediler ama bir türlü hallolmadı. Milli Eğitime gittik ama ilgilenen olmadı. Çocuğumu Aligör'de indiriyorum, oradan okula yaya olarak geliyor. Yetkililerin ilgilenmesi gerekir. 'Çocuklarınızı okutun, kızlar okulsuz kalmasın' diyorlar ama burada güvenlik yok. Okulda güvenliğin olması, giren çıkanların belli olması gerekir. Okula servis ya da otobüs hattı getirilmesi gerekir. " şeklinde konuştu.
"Çocuklarımı motorla getirip götürüyorum"
Öğrenci velisi Suphi Tosun
Servis veya toplu taşıma gelmediğinden dolayı çocuklarını okula motorla getirdiğini belirten Suphi Tosun, "Çocuklarımı sabah okula getiriyorum, akşamları da gelip alıyorum. Sabahları hava çok soğuk diye çocuklarım hasta oldu. Geçen sene servis vardı diye sıkıntımız yoktu. Yetkililer halimizi görsünler ve sesimizi duysunlar. Neden taşımalı eğitimi kaldırdıklarını anlamadım. Kimse neden kaldırıldığına dair bilgi vermiyor. Milli Eğitim Müdürlüğüne gittik hallolacak diye bizi gönderdiler. 'İhale oldu, ihale yapılacak' dediler ama ortada halen bir şey yok. Çocuklarımı motorla getirip götürüyorum. Çok zor durumda kalırsak çocukların kaydını başka yere alacağım." diye konuştu.
"Okulumuza hiçbir şekilde ulaşım yok"
Öğrenci Baran Gündüz
Yetkililere kış ayında okula nasıl gelip gideceklerini soran öğrencilerden Baran Gündüz, "Okuluma gelen herhangi bir servis yok. Okulumuza hiçbir şekilde ulaşım yok. 3-4 kilometre yol yürüyoruz. Okula gelmekte zorluk çekiyoruz. Geçen sene servis geliyordu ama bu sene yok. Her gün babalarımız gelip gidiyor. Velilerimizin de bu sefer işleri aksıyor. Havalar soğuduğunda yürürken donacağız. 3-4 kilometre yürüyoruz diye başımıza bir iş gelebilir. Toplu taşıma ve servis getirilmeli. Öğrenciler okulda yemek yiyemediklerinden dolayı mağdur oluyor. Aç gelip gidiyorlar. Okulda güvenlik de yok. Okuldaki yurtta kalan arkadaşlarımız da mağdur durumda. Yatakları kırık, sular kesik ve sinekler var." ifadelerini kullandı.
(İLKHA)