Grip aşısı kimlere yapılmalıdır?

Halk Sağlığı Uzmanı Yusuf Levent, özellikle risk grubunda olan astım, diyabet, kalp, böbrek hastalığı, hamileler ve çocuklar için grip aşısının çok önemli olduğunu belirtti.

Ekleme: 03.10.2022 16:35:14 / Güncelleme: 03.10.2022 16:39:50 / Sağlık / Siirt Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Özellikle bağışıklık sistemleri baskılanmış kişiler, kanser hastaları, organ nakli yapılanlar ve bu kişilerle aynı evde yaşayanlar, hasta bakımı ile ilgilenen bakıcılar ve sağlık çalışanlarına grip aşısı uygulandığını ifade eden Levent, 6 ay ve 2 yaş arası çocuklar ile hamileliğin ilk 3 ayından sonra grip aşısının yapabileceğine söyledi.

Levent, grip aşısının koruyucu özelliğinin kişiden kişiye de değişiklik gösterebileceğine dikkat çekti.

 

Bu sene Sağlık Bakanlığı’nın 3,5 milyon doz aşı tedarik ettiğini belirten Levent, geçen sene bu oranın 2,5 milyon doz olduğunu bir önceki sene ise Covid-19 nedeniyle bu sayının çok düştüğünü belirtti.

Grip nedir ve ölüm sıklığı yüzde kaçtır?

Halk Sağlığı uzmanı Yusuf Levent

Grip ‘enflüanza’ adı verilen virüs tarafından meydana getirilen akut bulaşıcı bir hastalık olduğunu ifade eden Levent, “Ateş, şiddetli kas, eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan mevsimsel hastalıktır. Havaların soğumasıyla başlayan grip özellikle risk guruplarında kendini belli etmeye başlar. Ölüm sıklığı yüzde 1 olarak kabul edilir ama risk guruplarında bu oran daha fazla olabilir. Bu nedenle risk guruplarına grip aşısı önerilir.” diye konuştu

Grip aşısı kimlere tavsiye edilir,  kimler ücretsiz bu haktan faydalanır?

Sağlık Bakanlığı’nın grip aşısını, risk gurubunda olan 65 yaş ve üstü tüm bireylere ücretsiz ulaştırdığına dikkat çeken Levent, aşıyla ilgili detayları şu şekilde aktardı:

“2 yaştan küçük 6 aydan büyük çocuklar, bütün kronik hastalarda ver bunların başında kronik böbrek, karaciğer, kalp (ama hipertansiyon tek başına risk sayılmaz), bağışıklık sitemleri baskılanmış olanlar, her ne sebeple olursa kanser hastası da olabilir. Çünkü risk gurubunda sayılan hastalar, grip hastalığını çok ağır geçirir. Bu nedenle grip aşısını bu guruplara öneriyoruz. Ayrıca sağlık çalışanları, huzur evlerinde yaşayanlar, bakım ve huzur evlerinde çalışan kişiler (genç olsalar bile), 3 ayını bitirmiş tüm gebelere grip aşısı önerilir. 65 yaşını bitirmiş tüm vatandaşlar, sağlık raporu olmadan da sadece reçete ile grip aşısını temin edebilirler. Ücretsiz temin hakkı olmayan kişiler eczanelere başvurup reçeteyle para karşılığı alabilirler.” dedi.

Grip aşıları ne zaman yapılır ve hangi yaş gurupları için önceliklidir?

Grip aşısının Eylül ayının başından itibaren eczanelere gelmeye başladığını ve sisteme tanımlandığını ifade eden Levent, “Risk gurubunda olan hastalarımız E-Nabız üzerinden doktorlarına başvurup reçete ile birlikte eczanelerden temin edebilirler. Risk guruplarında olan ve 65 yaş üstü ile kırılgan hastalara öncelik verilmektedir. Türkiye’de 6 yaştan büyük 2 yaştan küçük tüm çocuklara uygulanır. Amerika’da ise 6 aydan büyük bütün çocuklara ücretsiz olarak uyguluyorlar.” diye belirtti.

Grip aşısı korur mu, aşı yapmak zorunda mıyız?

Grip aşısının koruyuculuğunun değişken olduğuna dikkat çeken Levent,  “Bunun sebebi de grip virüsünün sürekli mutasyona uğramasıdır. Yapılan çalışmalarda grip aşısının koruyuculuğu yüzde 20 ile yüzde 50 arasında değiştiği ama Dünya Sağlık Örgütüne göre bazı yıllarda koruyuculuğu yüzde 80 oranına kadar çıktığı belirtiliyor. Sağlık Bakanlığının verilerine göre baktığımızda ise yüzde 60 ile yüzde 80 oranını buluyor. Ama bu yaş gurubuna göre de değişebiliyor. Grip aşısı yapmak kişinin tercihine bağlı. Risk zarar durumunu göze alarak yapıp yapmama kararı ve doktorun tavsiyesini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.” dedi. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar