Koronavirüs ve grip aşısını aynı anda almak mümkün mü?

Koronavirüs ve grip aşısını aynı anda almak mümkün mü?

Ekleme: 02.10.2022 12:27:10 / Güncelleme: 02.10.2022 12:30:05 / Sağlık
Destek için 

Birçok ülke, vatandaşlarına daha fazla bağışıklık kazandırmak için koronavirüs aşılarının takviye dozlarını almaları için kampanya başlattı. Bazı ülkeler virüsün yeni varyantlarını dikkate alan güncel dozlar almaya başlarken, bazı ülkeler ise hala eski dozları kullanmaya devam ediyor.

Ek doz çağrıları ile birlikte bazı sorularda gündeme geliyor. Kimler ek doz alabilir. Koronavirüse karşı güçlendirici doz alanların grip aşısı olması için biraz beklemesi mi gerekiyor? Uzmanlar aşıların alındıktan sonra neler olduğunu izlemek istiyor. Bu yüzden ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından yayınlanan tavsiyeyle, hiçbir yan etki olmadığından emin olmak için koronavirüs ve grip aşılarını bir süreliğine birbirinden ayrılmasına karar verildi. Ancak şimdi durum değişti ve her iki aşıyı aynı anda almayı destekleyen birçok kanıt var.

Tufts Üniversitesi'ndeki Greater Lawrence Aile Sağlığı Merkezi'nde araştırmacı olan Tuhin Roy, 28 Eylül’de üniversitenin internet sitesinde yayınlanan bir raporda, “Kişinin hissedebileceği bir miktar yorgunluğa rağmen, insan vücudunun iki aşıyı birlikte alması tamamen güvenli. Bir kişi aynı anda iki aşı aldığı için, önümüzdeki birkaç gün içinde biraz endişe hissedebilir ve bu, her iki aşının birlikte onları hasta ettiği veya vücudunda bir sorun olacağı anlamına gelmez. Bu sadece vücudunun bağışıklık kazandığı ve antikor üretmek için çok fazla enerji kullandığı anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Roy’a göre, her iki aşının aynı anda yapılması aşılardan herhangi birinin etkisini azaltmıyor. Roy, son iki yılda önemli grip enfeksiyonları görmediğini belirterek bazılarının grip aşısı olmak konusunda isteksiz olacağından endişe ediyor.

Mümkün olan en kısa sürede grip aşısı olunması gerektiğini savunan Roy, “Bir kişinin virüse maruz kalmadan önce grip aşısı olması en iyisi. Çünkü aşı olduktan sonra vücutlarının tam bağışıklık kazanması birkaç hafta sürüyor” dedi.

Roy, koronavirüs aşısı gibi, grip aşısı olmanın da hastalanmayacağımız anlamına gelmediğini, ancak gerçekleşmesi halinde enfeksiyonla savaşmak için bağışıklığa sahip olunacağını vurguladı.

ŞARKU'L AVŞAT

Etiketler: