Hayat pahalılığı karşısında ev sahiplerinin de kiralara zam yapmak zorunda kaldığını belirten emlakçılar, devletin kira konusunda belirttiği yüzde 25'lik artışın sadece kağıt üzerinde kaldığını belirtti.
"Devlet halkın refah seviyesini yükseltmelidir"
Emlakçılık yapan Ali Çelik, halkın mağdur edilmemesi gerektiğini dile getirerek, "Salgın nedeniyle tüm ürünlerde olduğu gibi konut fiyatlarında da ciddi manada yükseliş söz konusu oldu. Daha önce evini kiraya veren bir vatandaş aylık mutfak masrafını çıkaracak kadar eline bir para geçiyordu. Şu anda o kira karşılığında aldığı paraya bir ve şeker alamaz duruma gelmiştir. Durum böyle olunca ev sahibinin de mağdur olmaması gerekiyor. Durum böyle olunca o kirayla geçinmeye çalışan insanlar kirayı yükseltmek zorunda kaldı. Kiracılarda böyle olunca onlarda sıkıntı yaşıyor mutlaka. Daha önce bin lira kira alan bir kişi bugün o parayla mümkün değil yağ ve şeker alamıyor. Ev sahipleri de kendilerine göre bir şey belirleyip zam yapıyor. Bu işin ortasını bulmak lazımdır. Adıyaman'da konut eksikliğinden dolayı bu sorun daha da büyüktür." dedi.
"Devlet TOKİ'lerde ticari düşünmemelidir"
Ali Çelik Rehber Emlak
Çelik, "İnşallah TOKİ'nin yapacağı yeni yerlerle Altınşehir konutlarının yıkılıp yerine yenisinin yapılacağı söyleniyor. Bu durumda konut ihtiyacı bir nebze de olsa bir rahatlama olur. Devlet kesinlikle ticari düşünmemelidir. Devlet bir baba gibidir. Baba nasıl ki evladına ikiye aldığını beşe satmıyorsa devlet de bu konuda bir baba gibi davranarak TOKİ'lerde ticari olarak düşünmemelidir. Devlet halkın düşünmeli ve halkın refah seviyesini yükseltmelidir. Bu sosyal devlet olmanın gereğidir. Devlet bu işi ticari olarak yapacaksa müteahhitlere bıraksa daha iyi olur." ifadelerini kullandı.
"TOKİ'lere halkta genel olarak bir memnuniyet var"
Oğuzhan Fidancı Atabey Emlak
Oğuzhan Fidancı, TOKİ taksitlerinin cazip olmadığını belirterek, "Ama TOKİ taksitlerinin enflasyon oranında yükselmesi, alıcı kişiler arasında bir rant koşuluna girmesi TOKİ'ye başvuru yapan insanların da aklını çeliyor. Bizde bu konuda soru soranlar oluyor. TOKİ'lerin ticari olarak kullanılıp kullanılamayacağına dair soruyorlar. Artan enflasyon aranlaına bağlı olarak TOKİ taksitlerinin çok fazla yüksek olmaması ve bunun bir rant aracı olarak kullanılmamasına dair açık maddelerin belirtilmesi hem başvuru yapan vatandaşaımızı mutlu edecek hem de bu olaya daha sağlıklı bakılmasını ön görecektir." şeklinde konuştu.
"Verilen sözler sadce kağıt üzerinde kalıyor"
Fidancı, açıklamasının devamında, "Bundan altı ay önce sözleşme yapılan bir kiracımıza ev sahibi 'Aile fertlerimden biri gelip yereşecek evden çık.' diye ifadeler kullanmıştı. Kiracı çıktıktan sonra 1000 liraya verilen dairenin 3 bin liraya kiraya verildiğini gördük. Bu büyük sıkıntılara ve mağduriyetlerin yaşanmasına neden oluyor. Bu konuda devlet yüzde 25 kira artışını sabit tuttu ama ne yazık ki bu vatandaşlarımız tarafından uygulanmıyor. Çünkü yüzde 85 oranlarına gelen enflasyon nedeniyle kira oranları da enflasyonla bir tutulunca büyük sıkıntılar ortya çıkıyor. Bu da genel olarak biz emlakçıları olumsuz etkiliyor. Çünkü biz muhatap olmak zorunda kalıyoruz. Verilen sözler sadece kağıt üzerinde kalıyor." dedi.
"130 bin lira olan ev buşimdi 1milyom 300 bin lira olmuş"
Mücahit Ali Haras emlakcı
Emlak sektörünü değerlendiren Mücahit Ali Haras, "TOKİ'nin yaptığı çalışmayı taktir ediyorum fakat genelde ticari amaçlı bir çalışma yürütüldü. Halk salgın nedeniyle zamlarla uğraşırken ev ve kira fiyatları tavan yaptı. Bu konuda Adıyaman Belediyesi'nden beklediğimiz birkaç şey var. Yoğunlukların artırılması, yeni yerlerin imara açılması gibi daha hızlı yürütülecek çalışmalar bekliyoruz. Devlet kiracıyla ev sahibi arasında oluşan zorunlara çare bulmalıdır. Mal sahipleri de zamlardan dolayı kiraları yükseltmede bir noktada haklı oluyorlar. Bir buçuk sene önce 130 bin lira olan ev, şimdi 1milyom 300 bin lira olmuş. O zaman 700 lira olan kiranın aynı kalmasını beklemek doğru olmaz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)