AB Ülkeleri, enerji krizi için yarın toplanıyor

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin enerji bakanları, elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki artışa karşı alınacak yeni tedbirleri görüşmek üzere yarın Brüksel'de yapılacak olağanüstü toplantıda bir araya gelecek.

Ekleme: 29.09.2022 17:03:18 / Güncelleme: 29.09.2022 17:04:27 / Ekonomi
Destek için 

AB dönem başkanı Çekya'nın çağrısı üzerine gerçekleştirilecek toplantıda, üye ülke bakanları Avrupa'daki enerji krizini tartışacak.

Enerji bakanları, ilk olarak elektrik fiyatlarını düşürmek amacıyla yoğun saatlerde elektrik talebini azaltmaya yönelik önlemleri, elektrik üretiminden aşırı gelir sağlayan şirketlerden katkı alınmasını ve fosil yakıt sektöründeki şirketlerin fazla karlarından dayanışma vergisi toplanmasını içeren teklifleri değerlendirecek.

AB Komisyonu tarafından hazırlanan teklifler, üye ülkelerin toplam elektrik tüketimlerini yüzde 10 oranında gönüllü biçimde düşürmelerini, en yoğun saatlerde elektrik tüketiminin zorunlu olarak yüzde 5 azaltılmasını, yenilenebilir, nükleer ve kömür gibi kaynaklardan elektrik üretenlerin gelirlerinin megavatsaat başına 180 avro ile sınırlandırılmasını ve fosil yakıt sektöründen 'dayanışma katkısı' adı altında vergi alınmasını içeriyor.

Bu tedbirlerle AB ülkelerinin toplam 140 milyar avro kaynak toplaması, bununla vatandaşlara ve işletmelere destek sağlanması öngörülüyor.