Geleneksel 5'inci Ağrı Geven Balı Festivali gerçekleştirildi

Ağrı'nın sahip olduğu bal potansiyelini ve insan sağlığına olan katkısına dikkat çekmek için son 5 yıldır yapılan 'Ağrı Geven Balı Festivali' Millet Bahçesi'nde gerçekleştirildi.

Ekleme: 26.09.2022 21:40:19 / Güncelleme: 26.09.2022 21:44:00 / Güncel / Ağrı Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Ağrı Valiliği öncülüğünde, Belediye, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Arı Yetiştiricileri Birliği'nin katkılarıyla gerçekleştirilen festivalin açılış konuşmasını Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin gerçekleştirdi.

Engin konuşmasında, bal üreticiliğinde kentin geldiği seviye ve oluşturduğu potansiyele dikkat çekti.

 

Ağrı Geven Balının aranan bir lezzet olduğuna dikkat çeken Ağrı Valisi Osman Varol, "İşte bu festivalin 5'incisini gerçekleştiriyoruz. Ama sayın vekilimiziz ifade ettiği gibi nereden nereye gelindi. Bir avuç üreticiden bir şekilde hobi gibi başladığı bir işten diğer taraftan ekonomimize ciddi katkı veren bir sektöre dönüştü. İşte tescilini aldık Geven Balı'nın bu döneme nasip oldu. Bundan önceki dönemde yapılan çalışmalar, gayretler, hocamız çok güzel bir şekilde ifade etti, balımızın kalitesi sadece biz onun sahiplerinin övgüsü ile değil laboratuvar ortamında da kanıtlanmış oldu. Bütün değerleri ile hem doğal, natürel, hem katkısı daha az, hem de çok lezzetli aranan bir ürün olduğu tescillenmiş, bir kez daha ispatlanmış oldu."

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi ise, "2018 yılından beri o dönemdeki Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli'nin teşrifleri ile burada çok güzel bir bal festivali düzenlemiştik. Bal üretimimiz artışı ile Arıcılar Birliği Başkanımıza sordum, ben kilo, ton bazında söyledim oda kovan bazında bana söyledi." ifadelerini kullandı.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut yaptığı konuşmasında, Ağrı Geven Balının laboratuvar ortamında gerçekleştirdikleri analizlerin sonuçları hakkında bilgi sondu.

Konuşmaların ardından Vali Varol, Ağrı Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol Kılıç'a plaket verdi daha  protokol üyeleri balların ve Ağrı'da üretilen sebze, meyvelerin bulunduğu stantları gezip arıcılarla sohbet etti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler