Konutlarda kullanılan doğal gazın birim fiyatı 1 Eylül itibarıyla yüzde 20,4, sanayide yüzde 50,8 olurken elektrik üretiminde kullanılan doğal gazın birim fiyatında ise yüzde 49,5 oranında artışa gidildi. Elektrikte ise mesken abonelerinin tarifesine yüzde 20, sanayide yüzde 50, ticarethane abonelerinin tarifesine yüzde 30 zam yapıldı.
Vatandaşın ısınmak için alternatif olarak kullandığı kömür ve odun gibi ürünlerin fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 160’a varan artışlar oldu.
Kışa doğru fiyatların artmaya başlayacağını ifade eden esnaf, vatandaşlardan odun ve kömür ihtiyaçlarını erken temin etmelerini istedi.
“Vatandaş bu kış yorgan ve battaniyenin altında yatacak”
Nuh Karahaliloğlu
Oduna yöneliş olmasıyla birlikte piyasada ihtiyacı karşılayacak odun ve talaşın olmadığını belirten Nuh Karahaliloğlu, günde 50-60 kişinin odun ve talaş almaya gelip eli boş olarak alamadan döndüğünü söyledi.
Karahaliloğlu, “Odunun tonu buradan çıkışı bin 800 TL olsa da nakliye ve masraflarla yine 3 bin TL’yi buluyor. Şu anda meşe ağacının ve talaşın tonu 3 bin 300 TL. Vatandaş 1 ton yakacak kullanıyorsa 500 kilogram alıyor. Bir an önce herkes yakacağını alsın. Kışın odunun tonu 3 bin 500-4 bin TL olabilir. Mazot dolayısıyla 500 TL de nakliye binecek. Fakir vatandaş yakacağını nasıl alacak? Elektriğe doğal gaza büyük zamlar geldi. Vatandaş bu kış yorgan ve battaniyenin altında yatacak. Eski elbisesi varsa onu yakacak.” ifadelerini kullandı.
“Odun fiyatları günlük değişiyor”
Ali Karakız
Geçen yıla oranla odun fiyatlarının ikiye katlandığını ve bundan da en fazla fakir vatandaşların etkilendiğini vurgulayan 27 yıllık esnaf Ali Karakız, oduna talebin her geçen gün arttığını söyledi.
Karakız, “Odun fiyatları günlük değişiyor. Elektrik zammından önce odununun tonu 1000 TL’ydi. Şimdi 2 bin TL oldu. Bir çuval odun satışımız geçen yıl 10 TL’ydi, şu an 40 TL oldu. Fiyatlar kış ayına doğru yine yükselecek ve ikiye katlanacak. Şimdi 2 bin TL olan odunun tonu bir ay sonra 3 bin TL olacak.” dedi.
“Kış gelmeden odun ve talaş ihtiyacı giderilmeli”
Muhammed Yüksel
Doğal gaz ve elektrik zamlarından sonra oduna ve talaşa yönelişin ve talebin arttığını söyleyen Muhammed Yüksel, işyeri işletmecilerinin de elektrik zamlarından olumsuz yönde etkilendiğini ifade etti.
Son yıllarda yaşanan enflasyon nedeniyle her şeyde meydana gelen artışlar gibi kereste sektöründe de artış olduğunu belirten Yüksel, “Fiyatlarımız önceki senelere göre çok yüksek. Geçen sene odunun tonu 500 TL’yken şu an 3 bin TL’ye dayanmış durumda. Daha kış gelmeden elektrik ve doğal gaza yüzde 50 zam geldi. Vatandaşın kış gelmeden evvel yakacakları odunu ve talaşı tedarik etmesi lazım.” diye konuştu. (İLKHA)