Siirt'teki "ışık hadisesi" ilgiyle izlendi

Her yıl Türkiye'nin farklı illerinden yüzlerce kişi, 256 yıl önce dönemin astronomi dehası İbrahim Hakkı Hazretleri'nin, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması için yaptırdığı "ışık hadisesini" izlemek için Siirt'in Tillo ilçesine akın ediyor.

Ekleme: 24.09.2022 14:41:11 / Güncelleme: 24.09.2022 14:49:28 / Bilim & Teknoloji
Destek için 
 

Tillo'da İbrahim Hakkı Hazretleri'nin yaptığı ışık düzeneğiyle güneşin ilk ışınlarının İsmail Fakirullah Hazretleri'nin türbesine yansıması yeniden gerçekleşti.

Siirt Valiliği, Tillo Kaymakamlığı ve Belediyesince ilçe meydanında düzenlenen program kapsamında, katılımcılar güneşin doğmasıyla saat 06.19'da gerçekleşen ve 5 dakika süren hadiseyi belediye binasına kurulan büyük ekrandan takip etti.

Programa Vali Osman Hacıbektaşoğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Başkan vekilleri Eyüp Yeşil ve Adem Albayrak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Tuğan Sarıca ve Siirt Adalet Komisyonu Başkanı Erhan Obut da katıldı.

Işık hadisesi nedir?

İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası İsmail Fakirullah'ın 1734'te vefatının ardından, "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?" diyerek hocası için yan tarafında kule bulunan bir türbe ve Tillo'nun yaklaşık 3 kilometre uzağında tepe üzerinde taş duvar yapmıştı.

Her yıl ekinokslarda doğan güneş ışınları, duvarın ortasında bulunan pencereden süzülerek, kulede ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğuyor.