Engelli vatandaşların hat otobüsü çilesi bitmiyor

Bingöl'de engelli vatandaşlara yönelik hat otobüslerinin eziyetine bir yenisi daha eklendi. Görme engelli Selahattin Bozarı, kaza geçirmesine sebep olan otobüs şoföründen şikayetçi oldu.

Ekleme: 23.09.2022 15:30:18 / Güncelleme: 23.09.2022 16:05:08 / Güncel / Bingöl Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Engellilerin akbil geçerliliği konusu başta olmak üzere, engelli raporu yenileme talepleri, akbil okutmalarında çıkan rencide edici sesler ve yine duraklarda engellilere yönelik incitici tavırlar engellileri oldukça rahatsız diyor.

Bingöl'de son olarak bir engellinin araca alınmaması ve kapı çarpması sonucu yere düşüp kolunu ve kafasını kırmasına neden olan olay engelli derneklerini harekete geçirdi.

Bingöl'de yaşayan engelli vatandaşlardan Selahattin Bozarı, durakta otobüs beklerken araca bindiği esnada otobüsün kapısının bilinçli bir şekilde kapandığını ve yere düşüp kolu ve kafasının kırıldığını belirtti. Olay sonrası hastaneye giden Bozarı, darp raporu alıp karakola gidip şoför hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. Araç kamerasında şahsın araca bindiği esnada kapının kapandığı ve yere düştüğü görülürken yolcuların uyarısına rağmen araç şoförünün yere düşen engelliye yardım etmeden yola devam ettiği gözlendi. Kameralarda yere düşen engelli şahsa durakta bulunan vatandaşların müdahale ettiği görüldü.

Bingöl'de yaşayan engelli vatandaşlar hat otobüsleri ile yaşadıkları sorunları İLKHA mikrofonlarına paylaştı.

"Şoför beni görmesine rağmen durmadı"

Olayın mağduru Selahattin Bozarı ifadesinde, "Arabaya bindim, iki tane bayan önümdeydi, kapıya doğru bakarken bir de baktım ki şoför kapıyı çekti. Kapıyı çekince kapı direk göğsüme geldi ve sır üstü yere düştüm. Başım taşa gelip kolum altımda kaldı. Şoför beni görmesine rağmen durmadı. O sırada durakta bekleyen bayanlar beni kaldırdı. Şoför tekrar kapıyı kapatıp hiç özür dilemeden devam etti. Yolcular da şoföre, 'kör müsün? Adamı görmüyor musun? Bir de bakmadan gidiyorsun.' dedi. Hiç sesini etmeden direk bastı gitti." ifadelerini kullandı.

"Şoför inip özür dileseydi şikâyette bulunmazdım"

Engelli vatandaşlardan Selahattin Bozarı

Bozarı, "Yetkililere sesleniyoruz, bazen duraklarda tek başımıza beklediğimizi gören otobüsler bizi gördüğünde aldırmadan, almadan gidiyorlar. Bazen el kaldırıyoruz hiç durmadan gidiyorlar. Diyorum ki duyarlı olsalardı bunu yapmazlardı. Bu engellilerin durumu ne olacak? Defalarca sorunlarımızı dile getirdik, tamam diyorlar ama es geçiyorlar. Şu anda darp raporu için geldim, rapor hazırlanıyor ve onu beklemekteyim. Şoför inip özür dileseydi şikâyette bulunmazdım. Bir hayvana vurmuş gibi davranıp direk gittiği için şikâyette bulunuyorum." ifadelerine yer verdi.

"Engelli vatandaşlarımıza uygulanan mobbingler devam ediyor"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Altı Nokta Körler Derneği Ankara Genel Merkez Başkan Yardımcısı Mücahit Korkutata Bingöl Devlet Hastanesinin Acil Servisi önünde yaptığı açıklamada, "Uzun süreden beri engelli vatandaşlarımıza uygulanan mobbingler devam ediyor. Denetim mekanizmasının kooperatifte olmasından ötürü bugüne kadar hiçbir zaman bize uygulanan haksızlıkları ifade edemiyoruz ama yetti, buraya kadar. Biz de hukuk önünde hesap vermelerini istiyoruz. Bundan dolayı darp raporu için gerekli girişimleri yaptık. MR ve röntgenimizi çektik. Birazdan raporumuzu alarak en yakın karakola gidip suç duyurusunda bulunacağız." dedi.

"Memleket sahipsizliğe uğramış"

"Vatandaşlarımızın duraklardan alınmayışı ve almamak için böyle çirkin saldırıların yapılması elbette ki bizleri çok üzüyor." diyen Korkutata, "Bu konu defalarca sözlü, yazılı ve basın yoluyla Bingöl Belediyesi Başkanına iletilmesine rağmen hiçbir çözüm bulmamakla beraber yapmış olduğumuz twitter etkinliklerimize de cevap verilmiyor. Dolayısıyla yeter diyoruz, yanımızdaki kardeşlerimiz de hepsi aynı mağduriyetleri yaşayan insanlar. Yani hepimizin kaderi aynı. Dolayısıyla bu memleket sahipsizliğe uğramış. Siyasiler sabahtan akşama kadar Bingöl sokaklarında gezeceklerine bu insanların birebir sorunlarını çözsünler. Yani bir güruha seslenerek siyaset yapılmaz. Engelli vatandaşlarımıza yönelik gerçekleşen bu olayı esefle kınıyorum ve yetkilileri göreve davet ediyorum." dedi.

"Bingöl'de engelli kartlarına kısıtlama var"

Türkiye'de ulaşım seferberliği altında engellilere verilen ulaşım hakkının şu an kısıtlanmış durumda olduğunu söyleyen Korkutata, "Türkiye'nin her yerinde sınırsız binişler varken Bingöl'de aktarıma dair binişler dörde indi. Dolayısıyla beşinci defa kart okutan engelli vatandaşlarımızın kartları iptal ediliyor, açma bedelleri ise 50 lira. O da keyfi muamele. Bir de bir dayatma daha yeni çıkmış. "Ifadelerine yer verdi.

"Kooperatif resmi bir kurum olmamasına rağmen hukuksuz bir şekilde bizden rapor yenileme talep ediyor"

Altı Nokta Körler Derneği Ankara Genel Merkez Başkan Yardımcısı Mücahit Korkutata

Engelli kartlarına yönelik de açıklamalarda bulunan Korkutata, "Devlet Hastanelerinden rapor alanların raporlarının tekrardan yenilenmesi için hastaneye gönderiyorlar. Bunlar kooperatiftir, resmi bir kurum olmamasına rağmen hukuksuz davranışları bitmiyor. Araçlardaki kart okutmalarındaki uygunsuz sesler engellileri yıllardır rencide ediyor. Yani bizim engelsiz kent raporunda belirttiğimiz engellilere yönelik ulaşımdaki sorunlar görmezlikten geliniyor. Bizler bugünden itibaren eylem planlarına geçmiş bulunacağız. Yapacağımız planlama ile inşallah hafta içerisinde engelli vatandaşlarımızla bir basın açıklaması, ardından Bingöl Belediyesine karşı bir yürüyüş yapıp artık sesimizi Türkiye'ye duyurmak için elimizden gelen çabayı göstereceğiz." dedi.

"Genel merkezimiz tarafından hukuki mücadelemizi başlatacağız"

Engelli vatandaşlara seslenen Korkutata, genel merkezleri tarafından hukuki mücadelelerini başlatacaklarını ifade ederek "Artık bu hukuksuzluğa bizler dur demeyeceğiz, taşın altında kim kalırsa kalsın ama engelli kalmasın diyoruz. Çünkü devletin bize vermiş olduğu sosyal hakları hiç kimse çiğneyemez ve biz buna müsamaha göstermeyeceğiz." ifadelerine yer verdi.

"Allah'ın bizlere verdiği mükafatın zulme dönüştürülmesinden yana değiliz"

Sağlıklı bireylerin de bir gün engelli olabileceğini hatırlatan Korkutata, "Malumunuz bu şoförler her zaman seyir halinde ve ulaşım sağlayan kişiler. Dolayısıyla hayatları diken üstünde olan kişilerin, bunu düşünmeleri gerekiyor. Bizim yapacağımız trafik kazaları ile engelli olma olasılığımız çok yüksek, insanın bunu vicdani ve insani olarak düşünmesi lazım. Akrabalarında, çevrelerinde ve komşularında engelli vatandaşların olduğuna inanıyoruz. Bugün bizim başımıza gelen yarın sizin başınıza da gelebilir. Biz Allah'ın bizlere vermiş olduğu mükafatın zulme dönüştürülmesinden yana değiliz. Dolayısıyla Allah'ın gazabı zalimler üzerine olur. Bizler Müslümanlar olarak birbirimize zulmetmeyelim ve bu vatandaşlarımıza sahip çıkalım. Kendilerinin varsa bir sorunu devlet yönüyle çözsünler, bunun ahını engellilerden çıkarmasınlar." şeklinde konuştu. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar