Bursa'nın İznik ilçesi Türkiye'nin UNESCO adayı olarak gösterildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Dünya Mirası 2022 daimî adaylığı için 2024 yılının konferansında görüşülüp karara bağlanması adına Türkiye'den sadece Bursa'nın İznik ilçesiyle ilgili dosyayı gönderdi.

Ekleme: 21.09.2022 16:50:22 / Güncelleme: 21.09.2022 16:50:22 / Güncel / Bursa Haberleri
Destek için 

Bursa Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarıyla Bursa, 2014 yılında Hanlar Bölgesi, sultan külliyeleri ve Cumalıkızık ile UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiş, böylelikle kentin uluslararası alanda tanıtımı için önemli bir adım atılmıştı.

Bursa'nın 2014 yılında Hanlar Bölgesi, sultan külliyeleri ve Cumalıkızık ile başlayan UNESCO serüvenine, 'Yaratıcı Şehirler Ağı ve Öğrenen Şehirler Küresel Ağı üyeliklerinin ardından' İznik'in de eklenmesi için geri sayım başlamış oldu.

Yapılan çalışmalar kapsamında, geçen yıl 'çini ve Bursa ipeğinin ön planda olduğu' zanaat ve halk sanatları dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dâhil olmayı başaran Bursa, ardından UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağı'na da üye olmuştu.

Daimi adaylık çalışmalarının yürütülmesi için 2016 yılında Büyükşehir Belediyesi bünyesinde İznik Alan Başkanlığı kurulmuştu. İznik Alan Başkanlığınca hazırlanan yönetim planı, mayıs ayında Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu'nca onaylanarak yürürlüğe girdi. UNESCO uygulama rehberine uygun olarak yazılan İznik'in adaylık dosyası, ağustos ayında Kültür ve Turizm Bakanlığına teslim edilmişti. 

İznik Alan Başkanlığının 'yoğun çalışmalar sonucunda' 1 yıl gibi bir sürede bitirdiği yönetim planı ve adaylık dosyası, 'Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmede' UNESCO daimî listesine aday olmaya değer görüldü. Bakanlık, geçtiğimiz günlerde Türkiye'den sadece İznik'in daimî adaylık dosyasını UNESCO Dünya Miras Merkezine gönderdi. (İLKHA)