Bursa iş dünyası sosyal konut projesini değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarafından açıklanan ve Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı projesi olma özelliği taşıyan sosyal konut projesini sektör temsilcileri değerlendirdi.

Ekleme: 21.09.2022 09:45:14 / Güncelleme: 21.09.2022 09:45:14 / Güncel / Bursa Haberleri
Destek için 

 

Açıklanan projenin inşaat sektörüne ve ekonomiye hareketlilik getireceğini ifade eden Bursa inşaat sektör temsilcileri, dar gelirliyi ev sahibi yapacak projenin özel sektördeki konut satışlarını ise etkilemeyeceğini belirttiler.

İnşa edilecek olan 8 bin 650 konut hakkında Bursa inşaat sektör temsilcileri yazılı değerlendirmelerde bulundular.

“Daha fazla insanın istifade etmesi önceliğimiz olmalı”

Sosyal Konut Projesini desteklediklerini belirten İnşaat Müteahhitleri, Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Mustafa Andıç, “Devletin sadece sosyal konut üretmesi gerektiğini sürekli ifade ediyoruz. Bu konutlardan kesinlikle dar gelirliler yararlanmalı. Yatırım aracı olmamalı ve satış koşullarında gri alanlar bulunmamalı. Bu açıdan açıklanan paketin şartları çok önem kazanıyor. Bu konut projesi aynı zamanda inşaat sektörünün canlanmasına ve sektörün etkilediği 200’den fazla alt sektörün de hareketlenmesine de olumlu katkı yapacağı inancındayız.” dedi.

İnşaat Müteahhitleri, Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Mustafa Andıç

Andıç, “Fakat şöyle de bir talebimiz var, bizim açımızdan diğer önemli bir konu; nasıl ki bu konutlardan yararlanmak isteyen vatandaşlara o bölgede belli bir süre ikamet zorunluluğu getiriliyorsa aynısı müteahhitler için de olmalı.  Örnek vereyim Bursa’da yapılacak konutların ihalesi bu şehirde faaliyet gösteren ve sınıflıkları ile kriterleri sağlayan müteahhitlere verilmeli. Sebebi de merkeziyetçi bir imalat yapısını doğru bulmuyoruz. Burada oluşacak olan önemli bir ticari hacim var. Bu ticari hacmin ilgili şehirlere ve bütün ülkeye yayılmasını sağlamalıyız. Daha fazla insanın istifade etmesi önceliğimiz olmalı. Tabi burada bir de madalyonun öteki yüzü de var. Kiminle yapacağız? Çalışan ekip sayısı azaldı, ekip bulmakta zorluk yaşıyoruz. Çalışacak ekip bulamıyoruz. Usta ve işçilerimiz yurt dışına gitti. Biz burada usta bulmakta zorlanıyoruz. Ustaların yaş ortalaması 50’nin üzerine çıktı. Bu soru işaretleri bizleri zorluyor.” diye belirtti.

“Sektörün yaşadığı birçok sorun var tüm sorunlara odaklanmalıyız”

Son dönemde ülkemizde kamu ihalelerine giren müteahhit olmadığını söyleyen Andıç, “Bu nedenle de ihaleler iptal ediliyor. Son 3 ayda 31 TOKİ projesi ihalesine giren müteahhit bulunamamış. Okul, sağlık bakanlığının da projelerine müteahhit firması girmemiş demek ki bir sorun var. Sektörün yaşadığı birçok sorun var tüm sorunlara odaklanmalıyız. Yaranın sadece bir tarafını tedavi etmeye çalışmak mümkün değil.  Sektörün bütün sorunlarına yönelik kapsamlı bir çalışma yapılmalıdır.” diye konuştu.

 “Mevcut sektöre olumsuz bir etkisi olmaz”

 MÜSİAD İnşaat Komisyonu Başkanı Özgür Kavaklı

Dar gelirli vatandaşlarımızın ev sahibi olmasını sağlayacak bir proje olduğunu belirten MÜSİAD İnşaat Komisyonu Başkanı Özgür Kavaklı, “Son dönemlerde enflasyondan dolayı dar ve sabit gelirli diye tanımlanan işçi, memur, emeklinin konuta ulaşması zorlaşmıştı. Bu sebeple hem kamuya ait arazilerin değerlendirilmesi hem de sektörün hareketlenmesi açısından çok değerli buluyoruz. Halkın da bu projeye çok yoğun bir ilgisi ve başvurusu söz konusudur.  İnşaat malzemelerinde tüketimin artmasıyla, yükselen fiyatların belki durağanlaşmasını, stabilize etmesini sağlar. Mevcut sektöre olumsuz bir etkisi olmaz. Zaten şu an yapılan projeler daha çok üst ve orta kesime satılıyor.” dedi.

 “Bu projenin takip edilmesi gerekiyor”

Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Başkanı Murat Kaya

Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Başkanı Murat Kaya, “ Dar gelirli vatandaşlarımıza ev sahibi olma imkânı sağlayacak olan ve Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan sosyal konut hamlesine olumlu yaklaşıyoruz. Bu projenin takip edilmesi gerekiyor, sadece gerçekten konut ihtiyacı olan ailelerin bu projeden yararlanması sağlanmalıdır. İnşaat sektörün birçok kalemi ve alt tedarikçisini de etkileyecektir. İnşaat sektörünün canlanmasına vesile olacağı inancındayız. Tüm herkese hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

“TOKİ zorunluluğu olmayan yerlerde yeniden evler alınabilir”

BALKANTÜRKSİAD Başkanı Fatih Şakir

Sosyal konut projesi kapsamında Karacabey’de iki bölge seçildiğini belirten BALKANTÜRKSİAD Başkanı Fatih Şakir, “Biri Taşlık diğeri ise Yeni Karaağaç bölgesidir. Yeni Karaağaç bölgesinde seçilen alan Ramsar alanında kalıyor. Ramsar alanı nedir? Sulak alanların korunması ve sürdürülebilir kullanımını sağlamayı amaçlayan uluslararası bir sözleşmedir. 1971 tarihinde Ramsar şehrinde imzalandı ve adını bu şehirden almaktadır. Bu anlaşmaya 1998 yılında Türkiye’de imza attı. Tatlı su alanlarının korunması projesi işte tam bu alanda imzalanan anlaşma ihlal ediliyor. Yeni Karaağaç’ta seçilen alan yanlıştır. Üst tarafta Ramsar’da olmayan alanda yapılırsa daha iyi olur.  Proje diğer taraflarıyla piyasayı canlandırdı. Sektöre hareketlilik kattı. Enflasyon rakamları da yeniden normale dönerse TOKİ zorunluluğu olmayan yerlerde yeniden evler alınabilir diye düşünüyorum. Dar gelirliler ve Bursa için bir ihtiyaç mevcut sektörün satışlarını etkilemeyeceğini düşünüyorum. Hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu. (İLKHA)