Silajlık mısır ve ayçiçeği hasadında üreticinin beklentisi büyük

Ağrı'da binlerce dönüme ekilen silajlık mısır ve ayçiçeği hasadına başlayan üreticiler, kente istihdam anlamında ve ekonomik noktada büyük katkı sunacaklarını düşünüyor.

Ekleme: 20.09.2022 17:05:12 / Güncelleme: 20.09.2022 17:11:27 / Ekonomi / Ağrı Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Ham toprağa sahip Ağrı'da son dönemlerde artan tarım ürünleri yetiştiriciliğindeki çeşit, üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Son yollarda ekim alanları artan silajlık mısır ile ayçiçeğindeki artış istihdama büyük katkı sunarken, kentin ekonomik anlamda gelişiminin önünü açıyor.

 

Silajlık mısır ve ayçiçeğinin ekiminden hasat dönemine kadar çok fazla emek istiyor. Verimli ve suyun bol olduğu arazilerde yetiştirilmesi gereken ürünler, çeşitli aşamalarda farklı uğraşlar verilerek hasada hazırlanıyor.

"Tarımsal üretimde çeşidin bol olması çok güzel"

Yüzlerce dönün silajlık mısır ve ayçiçeği eken Ağrılı yetiştirici Mehmet Ataş, kentte sadece arpa ve buğday ekiminin olduğunu, bu tabunun son dönemlerde yıkıldığına dikkat çekti.

Mehmet Ataş, "Bu yıl silajlık mısır ve yağlık ayçiçeği ektik. İki üründen de güzel verim aldık. Hasat yapıyoruz şuanda, bu bölgede tarımsal üretimde çeşidin bol olması çok güzel. Sürekli olarak buğday, arpa ekerdik, bu ürünlerin dışında pek bir şey ekmezdik. Şimdi tarımsal üretimde çeşit arttı. Mazot gübre pahalıydı bu yıl ama verimin bu yıl bereketli olması nedeni ile o açık kapandı. Hasadımız süresince 40-50 haneden insan gelip tarlalarımızda çalışıyor, buda istihdama katkı sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Tavsiye üzerine Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinden gelip Ağrı'da ayçiçeği üretimi yapan Bilal Tekdemir, sezon boyunca yağışın dengeli düşmesi nedeni ile ürünlerde bereketli bir sezon geçirdiklerini söyledi.

Dönümde 250 ile 350 kilogram verim beklediklerini söyleyen Bilal Tekdemir, "Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesinden gelerek Ağrı'da ayçiçek ekimi yaptık. Arkadaşlarımızın tavsiyesi ve Ağrılı yetkililerin girişimi ile burada üretim yapmaya karar verdik. Allah nasip ederse dönümünde 250-350 kilogram verim bekliyoruz. Burada verimli bir dönem geçirdik, 120 günün sonunda hasadımızı yaptık, ürünleri tırlara yükleyip satışa sunacağız. Şuan piyasada güzel, kilogramını 25 TL ile 35 TL arasında değişen bir fiyat ile satacağımızı düşünüyoruz. Bu yıl yağışta dengeli olunca bereketli bir sezon geçirdik. İstiyoruz ki ürünümüzü Ağrı'da satışa sunalım ama yeni olduğumuz için esnaf bizi pek bilmiyor. Umarım gelecek yıllarda ürünlerimizi Ağrılı esnaflara satarız buda kente olan katkıyı büyütür." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler