Türkiye'nin pamuk üretiminde yüzde 5'lik paya sahip olan Adana'da pamuk hasadı başladı. Pamuk üretiminde geçen yıla oranla verimde artışın yaşandığı Adana'da pamuk, eski günlerine dönüyor.
Pamuk üretimi, pamukta beklenen rekolte ve çiftçi desteklemesine dair İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulunan Adana Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Türkiye'de GDO'suz pamuk ürettiklerini ve iyi tarım uygulaması kapsamında renki pamuk ürettiklerini ifade ett.
"Hasatlarda ortalama 550 kilogram ile 600 kilogram civarında rakamları duyuyoruz"
Hasadına başlanan pamuğun veriminin yükseldiğini, denetimler ve sahada elde edilen verilerin, verimin arttığı yönünde olduğunu vurgulayan Adana Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, bu durumun çiftçi ve ülke adına sevindirici bir durum olduğunu söyledi.
Tekin, "Çiftçimizin fiyat beklentisi gündemde. Fiyatları da bakanlığımız bugüne kadar çiftçilerimizin hep lehine açıklamıştır. Pamukta da piyasanın bu şekilde oluşmasını hepimiz öngörmekteyiz. Şu an yoğun bir şekilde hasat ortamına doğru girmiş durumdayız. Karataş bölgesinde başlanan hasatlarda ortalama 550 kilogram ile 600 kilogram civarında rakamları duyuyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor."
"Bu yıl dekar olarak daha geniş alanda ekim yapıldı"
Tekin, "Geçen yıl yaklaşık bizim 220 bin dekar pamuk ekim alanımız vardı. Ortalama 520 kilogram verim elde edilmişti. Bu yıl hem verim hem de dekar olarak da daha geniş alanda ekili işlerin yapıldığını biliyoruz. Bu yıl 300 bin dekarın üzerinde bir alanda pamuk ekiminin olduğunu tespit etmiş durumdayız. Ortalama verimin de 600 kilogram civarında olacağını düşünmekteyiz. Şu anki tespitlerimiz de bunu doğruluyor."
"300 bin dekar alanda 170 bin ton civarında bir pamuk rekoltesi bekliyoruz"
İlimizde yaklaşık 300 bin dekar alanda 170 bin ton civarında bir pamuk rekoltesi bekliyoruz. Bu da Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 8'ine tekabül etmektedir. İl olarak geçmişte pamuk üretiminde Türkiye'de en ön sırada yer almaktaydık. Ancak ürünlerdeki desen ve ürün çeşitliliğinin artmasından dolayı artık pamuk ekim ilimize belli bir oranda yani yüzde 5-10 arasında kendini muhafaza etmektedir." diye konuştu.
"Ülkemizde GDO'suz pamuk üretiyoruz"
Üretimi yapılan pamuğun iç piyasaya yetmediğini ifade eden Tekin, "Her yıl belli oranlarda pamuk ithal edilmekte ve Türkiye'de Genetiği Değiştirilmiş Organizma GDO'suz bir şekilde üretimi yapılan pamuk dünya piyasasında bir marka değeri oluşturmaktadır. Bundan dolayıdır ki Dünya piyasasında Türkiye pamuğu ve tekstili tercih edilmektedir. Bu bizim en önemli kriterimiz ve piyasada da bununla yer tutabiliyoruz." şeklinde konuştu.
"İyi tarım uygulaması kapsamında renkli pamuk üretiyoruz"
Adana Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin
Zararlı herhangi bir kimyasal madde kullanmadan renkli pamuk üretimi çalışmalarının başladığına vurgu yapan Adana Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, şunları kaydetti:
"Yani organik olmasa da şu an hepsini iyi tarım uygulaması kapsamında üretiyoruz. Renkli pamuğun en önemli özelliği herhangi bir boya işlemi görmediği için hem kimyasal açından hem de su kullanımı açısından da ülkemiz adına da önemli bir çalışmadır. Tekstil firmaları özellikle bu renkli pamuğu kendi ürettiği ürünlerin içerisinde kullanırsa dünya piyasasının bir adım öne geçebilecekler. Bu da hem çiftçimiz, sanayicimiz hem de ülkemiz adına da sevindirici bir olay. Biz bunu üretmekten mutluluk duyuyoruz. Bu sene yaklaşık 2 bin dekar alanda bu üretimi gerçekleştirdik ve ülkemizdeki oluşacak ihtiyaca göre de renkli pamuk üretecek kapasitemiz var. Biz onların liderliğinde bu üretimi gerçekleştiriyoruz."
"Pamukta, güncellenecek destek modeliyle çiftçimizin devlet desteğini hissetmesi sağlanacak"
Pamukta desteğin güncelleneceğini ve destek modelinde de değişikliğe gidileceğini söyleyen Tekin, "Pamukta bakanlığımızın vermiş olduğu destekler geçen yıla kadar kilogramda 1.1 liraydı. Yani çiftçi pamuğunu 15 liraya satıyorsa, 1.1 TL'de de devletimiz destek veriyordu. Bununla beraber 42 kuruş da mazot ve gübre desteğiyle pamukçuya toplamda 1 lira 50 kuruş destek sağlanmış oluyor. Şimdi bu destekleri artık güncellenecek. Sayın bakanımız da bu müjdeleri verdi. Artık desteklerin modelinde de bir değişikliğe gidilecek ve çiftçimizin kazanması, devlet desteğini hissetmesi sağlanacak; bu yönde de çalışmalarımız devam etmektedir. Tarım Bakanımız ekim ayı içerisinde bu konuyla ilgili bir açıklama yapacak." ifadelerini kullandı. (İLKHA)