TOKİ başvurusu 3,5 milyonu aştı HERKESİN DERDİ REKOR GETİRDİ

Kiralardaki ve ev fiyatlarındaki fahiş artışların ardından hükümet tarafından hazırlanan “İlk Evim İlk İş Yerim” isimli sosyal konut projesine yapılan başvurular dün itibariyle 3,5 milyonu aştı. Projenin Türkiye’de milyonlarca kişinin çözüm beklediği en önemli sorunlarından biri olan konut ve kira fiyatlarına bir nebze de olsa katkı sunmasını ümit ediyoruz.

Ekleme: 20.09.2022 05:30:15 / Güncelleme: 20.09.2022 05:30:16 / manşetler
Destek için 

MEHMET DEMİR /DOĞRUHABER

Türkiye, içinde bulunduğumuz yılın ilk aylarından itibaren özellikle dar gelirli vatandaşların karşı karşıya kaldığı fahiş kira artışlarını konuştu. Bir önceki yıla göre ikiye üçe katlanan kira fiyatları sabit ve dar gelirli vatandaşın adeta belini büktü.

TÜRKİYE TARİHİNİN EN BÜYÜK SOSYAL KONUT PROJESİ

Kiralardaki ve ev fiyatlarındaki artışın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sosyal konut projesi hazırlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta, "Hedefimiz, 81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde 2023-2028 arasını kapsayan 5 yıllık süreçte 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin işyeri yaparak milletimizin istifadesine sunmaktır" ifadelerini kullanarak Türkiye tarihinin en büyük sosyal konut projesini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin ve bu kapsamda yapılacak konutlar ile iş yerlerinin ismini ise "İlk Evim, İlk İş Yerim" olarak belirlediklerini söyledi. Proje ile evi olmayan dar gelirliler kira öder gibi ev sahibi olabilecekler. Erdoğan Özbekistan dönüşü proje hakkında sorulan bir soruya ise, “Allah nasip ederse seçimden sonra yeni bir etabı inşallah başlatacağız çünkü bizim arsa noktasında filan sıkıntımız yok” diyerek bu projenin ardından yeni bir sosyal konut projesine daha başlayacaklarını ifade etti.

PROJEYE İLİŞKİN MERAK EDİLEN SORU VE CEVAPLAR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, "İlk Evim İlk İş Yerim" projesine ilişkin merak edilen sorulara yanıt verildi. Projeye ilişkin merak edilen soru ve cevaplar, Bakanlığın sosyal medya sayfasında yer aldı. İşte o sorular ve cevaplardan öne çıkanlar:

BAŞVURU AŞAMASINDA KONUT TİPİ SEÇİLEBİLECEK Mİ?

Başvurular, konut tipi (2+1 ve 3+1) ayrımı olmadan, proje bazında başvuru yapılacaktır. (Hak sahiplerinin konut tipleri ihale yapıldıktan sonra gerçekleştirilecek olan “Konut Belirleme Kurası” ile belirlenecektir.)

HANE HALKINDAN FARKLI KİŞİLER İKİ AYRI FARKLI PROJEYE BAŞVURU YAPABİLİR Mİ?

250.000 konut projesinde hane halkı adına, yalnızca bir adet başvuru yapılabilecektir; her iki eşin de başvuru yapılması durumunda başvuruların tamamı geçersiz sayılacaktır.

HANE HALKINDAKİ FARKLI KİŞİLER (KİŞİ, EŞİ VE VELAYET ALTINDAKİ ÇOCUĞU HARİÇ) (DEDE, 18 YAŞ ÜSTÜ ÇOCUK) PROJELERE BAŞVURU YAPABİLİR Mİ?

Evet. Başvurabilir.

ADINA KAYITLI “YAPI KULLANIM BELGESİ” OLAN VATANDAŞLAR PROJELERE BAŞVURU YAPABİLİRLER Mİ?

Konut başvurusunda bulunan kişilerin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine tapuda kayıtlı bağımsız bir konutun bulunmaması, daha önce Toplu Konut İdaresince satılmış bir gayrimenkule sahip olmamış ve daha önce Toplu Konut İdaresinden kredi almamış olması şartı aranmaktadır. Yapı kullanım belgesi başvuru şartları arasında yer almamaktadır.

BAŞVURU BELGELERİ NE ZAMAN ALINACAK?

14 Eylül – 31 Ekim 2022 tarihlerinde başvuru yapılacaktır. E-Devlet Başvuruları 28 Ekim 2022 tarihinde sona erecektir. Başvuru belgeleri; E-devletten başvuru yapanlar için, yapılan kura sonucunda hak sahibi kabul edilen kişilerden sözleşme aşamasında temin edilecektir. Banka aracılığı ile başvuru yapanlar kategorisine göre; engelli/emekli/genç/diğer durumu kanıtlayan belge ile ikamet/nüfus/gelir/yaş şartlarının belgelenmesi istenecektir.

AYLIK HANE GELİRİ NASIL HESAPLANMALIDIR?

Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 16.000 TL. (İstanbul İli için 18.000 TL) olması gerekmektedir. (Başvuru sahibinin ve eşinin gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dâhil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin toplamı.) Maaşında icra kesintisi olanların icra kesintisinden önceki geliri dikkate alınacaktır.

PEŞİNAT ORANINI FAZLA ÖDEME VEYA TAMAMEN KAPATILABİLİR Mİ? VADEDE KISALTMA OLABİLECEK Mİ?

Peşinat oranını fazla ödeme imkanı bulunmakta olup, tamamen de kapatılabilir. Vadede kısaltma imkânı bulunmaktadır.

İLK TEMELİN ATILACAĞI TARİH VE PROJEYE BAŞVURANLARIN SAYISI  

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, TOKİ ile 81 ilde inşa edilecek yeni sosyal konut projesinin ilk temellerinin ekim ayında atılacağını, anahtarları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vatandaşlara teslim edeceğini vurguladı. Bakan Kurum dün ayrıca "Milletimizin İlk Evim İlk İş Yerim projemize inancı tam. Projemize başvuranların sayısı 3,5 milyona yaklaştı. Saat 09.00 itibarıyla başvuru sayısı tam olarak 3 milyon 466 bin 250. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da bu güveni boşa çıkarmayacağız" açıklamasını yaptı.

HAYIRLARA VESİLE OLMASINI DİLİYORUZ

Sonuç olarak Türkiye’de milyonlarca kişinin çözüm bekleyen en önemli sorunlarından biri olan yüksek konut ve kira fiyatlarına bir nebze de olsa katkı sunacak olması nedeniyle İlk Evim İlk İş Yerim projesi değerli bir proje ve hayırlara vesile olmasını diliyoruz.