AB dönem başkanı Çekya: Rusya uluslararası savaş suçları mahkemesinde yargılanmalı

Avrupa Birliği dönem başkanı Çekya, Rusya'nın, Ukrayna'yı işgali nedeniyle uluslararası savaş suçları mahkemesine taşınması çağrısı yaptı.

Ekleme: 18.09.2022 17:05:07 / Güncelleme: 18.09.2022 17:13:10 / Dünya
Destek için 

Çekya'nın bu çağrısı, Ukrayna'nın İzyum kasabasında yüzlerce kişinin cesetlerinin bulunduğu toplu mezarların ortaya çıkarılmasından sonra geldi.

Ukrayna şu ana dek toplu mezarlardan 59 kişinin cesetlerinin çıkarıldığını, kasabanın ormanlık bölgesindeki mezarlarda da çok sayıda ceset olduğunu düşündüklerini belirtiyor ve Rusya'yı savaş suçu işlemekle suçluyor.

Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, ''Tüm savaş suçlularının cezalandırılmasından yanayız,'' diyerek, ''21'inci yüzyılda sivil halka karşı bu şekilde saldırıların düzenlenmesi korkunç bir durum. Bunu görmezden gelemeyiz,'' dedi ve hızla özel bir savaş suçları mahkemesi kurulması çağrısında bulundu.

Toplu mezarlar, Ukrayna birliklerinin ülkenin kuzeydoğusunda karşı taarruza geçmeleri ve Rusların elindeki bazı bölgeleri geri almalarının ardından ortaya çıkarıldı.

İngiltere Savunma Bakanlığı, Moskova'nın Ukrayna'nın sivil altyapısına yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığını belirterek, ''Rusya cephede karşılaştığı direnişin ardından Ukrayna halkının ve hükümetinin moralini bozmak amacıyla saldırmayı planladığı noktaları genişletti,'' açıklamasını yaptı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, İzyum kasabasındaki toplu mezarlara gömülen kişilere işkence uygulandığına dair yeni delillere ulaştıklarını açıkladı.

Zelenskiy Rusların ''hem cephede hem de mahkeme salonlarında'' hesap vermek zorunda kalacaklarını söyledi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen perşembe günü yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'da işlediği savaş suçları nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi önüne çıkarılmasını istediğini söylemişti. (İLKHA)

 



Etiketler: