18 Eylül, Tarihte Bugün

18 Eylül’de dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

Ekleme: 18.09.2022 06:30:40 / Güncelleme: 18.09.2022 06:31:02 / Güncel
Destek için 

1923: Hindistan Direnişi, Hindistan’ın bağımsızlık mücadelesinin önemli hamlelerinden biri olan sivil itaatsizlik kampanyası başlattı. Sömürgeci İngiliz yönetimine karşı her türlü konuda sessiz itaatsizlik ve boykot uygulanmaya başlandı. (Hindistan’dasivil itaatsizlik)

1932: Türkçe Ezan okundu. 1931 yılının Aralık ayında, Mustafa Kemal’in cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü’nün başbakanlığı döneminde dokuz hafız, Dolmabahçe Sarayı’nda ezanın ve hutbenin Türkçeleştirilmesi çalışmalarına başlamıştı. Kur’an’ın Türkçe tercümesi ilk kez 22 Ocak 1932 tarihinde İstanbul’da Yerebatan Camii’nde Hafız Yaşar Okur tarafından okundu. Bundan 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ise ilk Türkçe ezan, Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camii’nde okundu. Ezan’ı Arapça aslı ile okumak isteyen birçok Âlim ve kişi hapsedilmiş; bazıları da katledilmiştir. Ezan Hitler dönemi Almanyası’nda Almanca okunsaydı bu bütün dünyada da Türkiye’de de Faşizmin uç örneklerinden biri olarak algılanacak ve dillendirilecekti. Aynı uygulama Türkiye’de uygulandığında da dünyanın algısı değişmemiş, ama Türkiye’de laikçi kesim bunu çağdaşlık olarak lanse ettirme uğraşı içerisine girmiştir. Türkçe Ezan uygulaması 1950’de Demokrat Parti’nin iktidara gelişinin ardından ortadan kalkmıştır. (Türkçe Ezan okundu)

1974: Cumhuriyet Halk Partisi-Milli Selamet Partisi koalisyonu politik nedenlerle bozuldu. Kıbrıs Harekâtı’nın asıl mimarının Necmettin Erbakan olduğu görüşünün yaygınlaşması üzerine ikinci plana düşen iktidarın büyük ortağı CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit, başbakanlıktan istifa etti. (Cumhuriyet Halk Partisi-Milli Selamet Partisi koalisyonu bozuldu)

1997: 89 ülke, kara mayınlarının yasaklanması antlaşmasını onayladı; Amerika Birleşik Devletleri ise metne imza atmayı reddetti. ABD ve siyonist işgalciler, şu ana kadar menfaatlerini küçük de olsa zedeleyecek bir anlaşmaya imza atmış değillerdir. Öte yandan imzaladıkları birçok antlaşmanın da işlerine gelmeyen bölümlerine uymamışlardır. (89 ülke, kara mayınlarının yasaklanması antlaşmasını onayladı)

2014: Rusya’nın, işgal ettiği Çeçen topraklarına kukla idareci olarak atadığı Ramzan Kadirov, efendilerine yaranmak adına yine haddini aştı. İslam düşmanlığını basınla paylaşan Kadirov, ahlâksızlıkta sınır tanımayacağını ve Müslüman kadının tesettürüyle mücadele edeceğini söyledi. (Kukla Kadirov haddini aştı)

2019:  Pakistan Başbakanı İmran Han, Pakistan hükümeti olarak, Cammu Keşmir eski statüsüne kavuşturuluncaya kadar Hindistan ile görüşmeme kararı aldıklarını açıkladı. (Hindistan ile "görüşmeme" kararı)

Etiketler: