Hırsızlar, tarihi caminin kubbesindeki kurşun plakalara göz dikti

İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan tarihi Defterdar Tahir Efendi Camii'nin kubbesinin üzerini kaplayan kurşun plakalar, bir hafta içinde ikinci kez çalındı.

Ekleme: 17.09.2022 17:05:11 / Güncelleme: 17.09.2022 17:05:11 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

 

196 yıllık tarihi caminin kubbesinin üzerindeki kurşun plaklar çalınmasından dolayı mahalleli hırsızlığa tepki göstererek tarihi değerlere sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Halk arasında Harem İskele Camii adıyla bilinen, Banisi Seyyid Mehmed Tâhir Efendi'nin adını taşıyan Defterdar Tahir Efendi Camii'nin kurşun plakaları 4 gün arayla ikinci defa çalındı.

Mahalleli tarihi camiye zarar verilmesine tepki göstererek yetkililerin tarihi değerlere sahip çıkması gerektiğini dile getirdi.

"Sahip çıkılmazsa, büyük ihtimalle devamını da getireceklerdir"

Mahalle esnafı Murat Bayrak

Mahalle esnafından Murat Bayrak, "Burası kurşun olduğu için buraya teşebbüslerde bulunuluyordu. Birkaç kez engellememiz oldu ama son bir haftadır buraya gelmiyordum, bir geldim böyle gördüm. Görünce ben de şok oldum. Birkaç kez teşebbüsleri oldu ama sonunda başarmışlar. Burada otel vardı kapandı, bir de şirket vardı. Şu an kapalı. Büyük bir ihtimalle akşam biraz sessiz olduğu zaman buralarda bu hırsızlığı yapmışlar. Sahip çıkılmazsa büyük ihtimalle devamını da getireceklerdir diye düşünüyorum. Buraya bekçilerin daha fazla yönlendirilmesi lazım. Burada hırsızlık çok artı herkes nereden 1 lira toplarsam onun derdinde. Bu malzeme de biraz değerli olduğu için ilgi çekiyor. Buralar sessiz olduğu için ya polis ya da bekçi yönlendirilerek sahip çıkılması lazım." dedi.

"Bu yerler bizim değerimiz ve geçmişimizdir"

Mahalle sakini Hasan Yavuz

Tarihi yerlerin korunması gerektiğini belirten Hasan Yavuz isimli mahalle sakini ise, "Bu yerler bizim değerimiz ve geçmişimizdir. Geçmişimizi bu zamanda ve ortamda, elimizdeki her türlü elektronik imkanla koruyamıyorsak bunda bir eksiklik vardır. Bunlar parayla, pulla yapılacak elde edilecek şeyler değildir. Geçmişten kalan izler en büyük hazinedir. Yer altındaki hazineleri pek bilmiyoruz ama üstündekini koruyamıyorsak bir yerde eksiklik var demektir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler