Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada, bu sene mısırın iyi olduğunu, yaklaşık 85 bin ton rekolte beklediklerini söyledi.
Çiftçilerin maliyetlerden dert yandığını, girdilerin pahalı olması nedeniyle çiftçilerin üretim yapmakta zorlandığını vurgulayan Doğan, bu durumun çiftçiyi kara kara düşündürdüğünü belirtti.
Çiftçilerin girdiler konusunda desteklenmesi gerektiğini ifade eden Doğan, çiftçilerin rahat, mutlu şekilde üretim yapmasına olanak sağlanması gerektiğini kaydetti.
Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan
“Hasat çiftçinin beklediği şekildedir”
Batman genelinde başlayan mısır hasadının devam ettiğini aktaran Doğan, “Rekoltemiz iyidir. Dekarda birim alanındaki verim iyidir. Çiftçinin beklediği şekildedir. Batman’da toplam mısır ekili alanımız 60 bin dönüm kadardır. Ortalama rekoltemiz ise 80 bin tondur. Bazen 85 bin ton olarak değişebiliyor. Bu sene inşallah 85 bin tona kadar çıkarız.” temennisinde bulundu.
“Girdiler çok pahalı”
Açıklanan mısır alım fiyatının çiftçilerin beklentisini karşılamadığını belirten Doğan, şöyle devam etti:
“Birkaç hafta önce mısır tonu 5 bin 700 TL olarak açıklandı. Tabi çiftçimizin beklentisi 6 bin TL’nin üzerindeydi. Çünkü girdiler çok pahalıdır. Girdilerin çok pahalı olması nedeniyle çiftçiyi kurtarmıyor. Hasattan sonra artık ekim, tarlayı sürme, gübre dönemidir. Ama sıkıntılı bir dönemdir. Akaryakıtın, tohumun fiyatı yine beklenenin üzerindedir. Dolayısıyla bu konularda sıkıntılarımız var.”
“Çiftçi rahat, mutlu şekilde üretim yapabilmeli”
Çiftçilere hükümet desteğinin artırılması gerektiğine işaret eden Doğan, “Kiralanacak arazilerin fiyatı yine almış başını götürüyor. Sulama, ilaç masrafları tabi çiftçiyi kara kara düşündürüyor. Girdilerin pahalı olması, mısırın ton fiyatı beklediği şekilde olmaması nedeniyle çiftçimiz istediğini alamadı. Yine bir ekim dönemine giriyoruz. Çiftçi ürününü sattığında tohum, gübre tedarik etmeye başlayacak. Bu ürünlerde çiftçiye yardımcı olunması, indirime gidilmesini istiyoruz ki, çiftçi daha rahat, mutlu şekilde üretim yapabilsin. Çiftçilerimizin de gayret etmesi gerekiyor. Bütün dünyada üretime ihtiyaç var. İnsanların sağlıklı gıdaya ulaşma ihtiyacı var.” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının sonunda çiftçilerden anız yakmamalarını isteyen Doğan, anızın hem sosyal hem ekonomik hem de bilimsel yönden zararının olduğunu kaydetti.(İLKHA)