Kırtasiye ürünlerinin güvenli olup olmadığı nasıl anlaşılır?

TÜKİD Genel Sekreteri İrem Özkal, kırtasiye ürünleri alındığında ambalajında CE ve EN71 ibarelerinin bulunup bulunmadığına dikkat edilmesi, güvensiz ürünlerle karşılaşıldığında ise ALO 175 tüketici destek hattının aranması gerektiğini söyledi.

Ekleme: 15.09.2022 15:05:11 / Güncelleme: 15.09.2022 15:28:42 / Ekonomi / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Güvenli kırtasiye ürünlerine ulaşabilmek için dikkat edilmesi gerekenleri hakkında İLKHA muhabirine konuşan Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Genel Sekreteri İrem Özkal, geleceğimiz olan çocukların sağlığı için kırtasiye ürünlerinin alımında güvenli olup olmadığına mutlaka dikkat edilmesi, çocuğun yaşına uygun ürünlerin alınması gerektiğini ifade etti.

"Gıda ürünlerinde olduğu gibi kırtasiye ürünlerinde de ambalajda yazılanlar kontrol edilmeli"

2022-2023 eğitim öğretin yılı başlamasına rağmen kırtasiye alışverişinin devam ettiğini hatırlatan Özkal, "Çocuklarımız bizim geleceğimiz, en büyük emanetimiz. Bu sebeple kırtasiye ürünleri alırken dikkat etmemiz gereken noktalar var. Çocuklarımız yediklerine, içtiklerine nasıl ki gıda alışverişi yaparken etiket ve ambalaj okumayı alışkanlık haline getirdiysek kırtasiye ürünlerinde de aynı şekilde mutlaka etiket okumamız gerekiyor. Bir ürünün ambalajını ürünün kimliği olarak nitelendiriyoruz. Üreticisi, ithalatçısı mutlaka belli olması gerekir. Velilerimiz buna dikkat etsinler. Ayrıca üzerinde CE ibaresi olması gerekir. EN71, 123 testlerinden geçmiş olması lazım. Aldığımız ürün gurubunun hangi yaşa uygun olduğuna bakmalıyız. Çocuğun yaşına uygun ürünler alınmalı." dedi.

"Kırtasiyeciler 12 ay boyunca denetim altında"

Standartlarımızda 'Avrupa Ürün Güvenliği Kılavuz 15'i takip ediyoruz. Hassas tüketici gurubu olarak nitelendirdiğimiz 12 yaş altı çocuklarımızın kullandığı tüm ürünlerde mutlaka bu testlerin yapılıyor olması gerekiyor. Testlerden geçtiği takdirde CE ibaresini koyma iznimiz oluyor. Velilerimiz mutlaka ürün kimliğine baksınlar. Merdine altı, kaçak ürünlerle karşılaşma ihtimalleri olabilir. Bununla ilgili eskiden çok zoru soruluyordu. Türkiye'de üretimin artmasından kaynaklı olarak denetimler arttı ve geçen yıl ticaret bakanlığı tarafından ürün güvenliği yüzde 98 olarak açıklanmıştı. 12 ay boyunca kırtasiyecilerimiz denetim altında. Sürekli aldıkları ürünlerin test raporlarını hazır bulunduruyorlar. O yüzden çocuklarımızın bir eğitim öğretim dönemi boyunca kullanacakları malzemelere ilişkin çocuklara uygun ürünler alınmasını tavsiye ediyoruz. İnternet üzerinden online satış güvenliği nasıl olur? Diye sorularla karşı karşıya kalıyoruz. Veliler ellerine ulaşan nihai üründen sorumlu oluyorlar ve ellerinde çok büyük bir seçme hakkı olmuyor. Bu durumda online kanalların sundukları mağazalar, satış için izin verilen mağazaların denetimler arttırılmalı. Aynı şekilde ticaret bakanlığı da online satışların denetlenmesi hususunda çok hassas davranıyor." diye konuştu.

Denetimlerde güvensiz olduğu tespit edilen ürünler GÜBİS sitesinde yer alıyor

Özellikle online olarak alınan ürünlerde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tüketicileri uyaran ve yapmaları gerekeni hatırlatan Özkal, son olarak şu ifadeleri kullandı:

Bir ürün alınıp o üründe bir sıkıntı olduğu, bozulduğu veya ambalajının hava aldığı gibi bir sorun ile karşılaşıldığında ALO 175 tüketici destek hattına ürünle ilgili bilgi verilebilir. Bu konunun takipçisi olabilirler. Bu çocuklar bizim geleceğimiz ve sağlıkları için gereken neyse yapılmalı. Olumsuz bir durumda tüketici hattına haber verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca ithalat ve denetimler sırasında bakanlığın tespit ettiği güvensiz ürünler de bakanlığın GÜBİS isimli sitesinde de yer alıyor. Buradan da kontrol yapabiliriz. Çocukların korumamıza ihtiyaç duydukları bir zamandalar. Onlara belki de okul başında aldığımız ürünlere yıl boyunca temas edeceklerini düşünerek daha hassas davranmalıyız." (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar