Hayatın kaynağı su, vücudumuz için sayısız faydayı beraberinde getiriyor. Hücrelere besin ve oksijen taşıyan, vücut sıcaklığını düzenleyen su; hücrelerin, dokuların, organ ve sistemlerin çalışması için büyük bir önem taşıyor.
Suyun beynin ve vücudun çalışması için bir anahtar rolü üstlendiğini söyleyen Dyt. Sefa Mandal, suyun yaşamımızdaki önemine dikkat çekti.
Gün içerisinde yeterli miktarda su içilmediğinde beyin ve vücudun olması gerektiği gibi çalışamadığına dikkat çeken Mandal, suyun sağlık için önemini anlattı.
Hiçbir içecek suyun yerini tutamaz
Mandal, "Zaman zaman su içmeyi unutuyor ya da içtiğimiz diğer sıvıların yeterli olduğunu düşünüyoruz. Ancak hiçbir içecek suyun yerini tutmuyor. Çay, kahve, gazlı içecekler gibi diüretik etkisi olan içecekler tüketildiğinde vücutta hali hazırda bulunan su da atılıyor. Bu içecekler tüketildiğinde her bardak için 1 su bardağı su içilmesi gerekiyor. Günlük içmemiz gereken su miktarı yetişkin bireyler için kilogram başına 30 mL'dir. 70 kilogram bir yetişkinin günlük yaklaşık 2 litre su tüketmesi gerekiyor." dedi.
Metabolizmayı hızlandırıyor, doygunluk hissi sağlıyor
Suyun metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin akciğer ve böbreklere taşınıp vücuttan atılmasını sağladığının altını çizen Dyt. Mandal, hipertansiyon, böbrek hastalıkları ve idrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere pek çok hastalığa karşı koruyucu etki gösterdiğini de belirtti.
Ciltte oluşan problemlerin çözümünün de su da bulunduğunu anlatan Mandal, cildin nem dengesi ve elastikiyeti için suyun çok önemli olduğunu, su sayesinde cildin daha parlak, canlı ve genç göründüğünü ifade etti.
Suyun beyin ve vücudun olduğu gibi kilo yönetiminin de anahtarı olduğunu söyleyen Mandal, bunun nedenini ise şöyle açıkladı: "Su metabolizmayı hızlandırır, iştah kontrolü ve doygunluk hissini sağlar. Su tokluk hissi oluşturarak zayıflama mekanizmasına yardımcı olur ama su yemekle birlikte tüketilmemelidir. Suyu yemeklerden 30-45 dakika önce içmemiz gerekir."
Egzersiz sırasında su içmek verimi arttırıyor
Suyun, egzersiz yapanlar için de son derece önemli olduğuna dikkat çeken Mandal, "Çünkü su, düzenli egzersiz yapan kişilerde kas içerisinde laktik asit birikimi sonucunda oluşan ağrıları geçirmeye yardımcı oluyor. Egzersiz esnasında su içme vücut ısısını düzenleyerek egzersiz verimini arttırıyor. Spor esnasında ve sonrasında terlemeyle vücuttan su atımı gerçekleşir ve vücutta halsizlik başlar. Bu durum egzersiz verimini ve kişinin performansını etkiler. Vücuttan atılan suyu yerine koymak bu yüzden önemlidir. Ayrıca eklem, sırt, adale ağrılarında ağrı kesici almak yerine önceliğimiz su olmalıdır. Çünkü çok fazla ilaç kullanan bireyler ödem problemi yaşar, vücuttaki ödemi atmanın anahtarı da yine sudur." ifadelerini kullandı. (İLKHA)