Bingöl Oduncular Birliği Kooperatifi Başkanı Çetkin: Bingöl’ün odunlarından Bingöllü faydalanamıyor

Bingöl Oduncular Birliği Kooperatifi, Bingöl’de üretilen odundan Bingöl halkının faydalanmadığını belirterek odunların çevre illere verildiğini ve yerli halkın mağdur olduğunu savundu.

Ekleme: 13.09.2022 18:40:16 / Güncelleme: 13.09.2022 19:15:09 / Güncel / Bingöl Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Oduncular Kooperatifi Birliği Başkanı Nezir Çetkin, ”Yıllardır bu memlekete hizmet veriyoruz. 15 tane üyemiz var. Biri kooperatif başkanı olmak üzere toplamda 8 can kaybettik. Buna rağmen bu halka hizmet veriyoruz. Orman müdüründen çok şikâyetçiyiz. Odunun, üretim yeri Bingöl’dür ama odunlar Erzincan ve Elâzığ’a gidiyor. Bir bölgeyi Palu’ya vermiş, Yedisu’yu da başka bir adama vermiş. Kota koyması lazım, Bingöl’ün ihtiyacı var, Bingöl üretim yeridir. Orman müdürlüğü dışarıya malı satmak için Bingöl’den sürekli Palu’ya, Elazığ’a ve Erzincan’a mal götürüyor. Zor durumdayız, şuan devlet bize sonbahar ağaç kesimini, ağacın tonunu bin liraya satıyor. Peki, biz bunu vatandaşa kaça satacağız? Bir ederin yol çalışmasında günlük gideri on bindir. Katırcısı var, hızarcısı var, yüklemesi var, nakliyesi var. şu aşamada 2 bin beş yüz liraya odun satılacak ki müteahhit kendini kurtarsın.” dedi.

“Denetim yok, ormancılar olarak mevcut müdürden memnun değiliz”

Kurum amirlerinin denetimlerin olmadığından şikâyet eden belirten Çetkin, “Milleti öyle bir duruma getirmişler ki gidin Yedisu’daki asfalt çalışmasını görün, denetim yok., Fakir adam zaten sobalı evde oturuyor, iki bin beş yüz lirayı oduna verirse ne olacak? 3 ton alsa 7 bin beş yüz lira, götürmesi ve masraflarıyla beraber 10 bine ulaşacak. Gariban bu parayı nereden getirecek? Asgari ücretle çalışan bir insan, sobalı evde oturan bir insan kaç ayda bu parayı biriktirebilir?” ifadelerine yer verdi.

“Odun dışarı gidince çileyi Bingöllü çekiyor”

Odunların çevre illere gönderilmesinden yakınan Çetkin, odunculuk mesleğinin zorluklarına değinerek, “Bugün Mersin’de domates fiyatı ile Bingöl’de aynı mıdır? Çünkü orası üretim yeridir. Burada kira ekleniyor, nakliye ekleniyor. Bingöl’ün odunu dışarıya verilince, Bingöl’de bunun yokluğunu halk çekiyor. Bingöl odunda üretim yeridir. Üretim yeri ile tüketim yeri fiyatı aynı olur mu, mümkün değil. Orman işletme müdürünün odunu dışarıya vermesinden şikayetçiyiz.  

Bingöl’de 130 adet fırın var, bir fırıncı bir ton odunu bin yedi yüz elli liradan alıyor. Bu durumda sonbaharın kesimine göre 2 bin beş yüz liradan alacak. Bu adamın bir de taşıması ve nakliyesi var. Bu fırıncılar bize ekmek pişiriyor, günlük ihtiyacımızı görüyor. Ekmek her eve giren temel bir gıdalardandır." dedi.

“Mahalleli odun ambarının burada olmasından rahatsız”

Bulundukları mevki ile ilgili bölge halkından gelen şikâyetler hakkında da konuşan Çetkin, “Bizler oduncular olarak en büyük görevi üstelenmişiz. Biz bu mahalleye gelirken galericiler sitesi ve mahalle diye bir şey yoktu. Mahalle sakinleri hızar sesinden rahatsız oluyor. Ben yetkililerle görüştüm. 20 yıldır bize yer verecekler, seçime yakın yeriniz hazırdır diyorlar, seçim bitince her şey bitiyor.” şeklinde konuştu.

“Oduncular zor şartlar altında hizmet veriyor”

Oduncuların zor çalışma şartları ve bu konuda ödedikleri bedellere değinen Çetkin, “Biz bir kooperatifiz, canımızı bu işe vermişiz ve halen hizmet ediyoruz. Bundan daha güzel bir şey yoktur. Buyrun kim yapabiliyorsa gelsin dağda odun kessin, getirsin, çok zor bir iştir. Dağda can verdik bu işte, 8 tane adam can verdi bu işte. Resmi kayıtlarda var. Siyasilerin bu işe el atması lazım. Bir müdürü oraya koydun olmuyorsa değiştir, denetim olması lazım.” dedi.

Üretilen ürün fiyatının üretim yapılan ilde en ucuz olması gerektiğini savunan Çetkin, “Talebimiz, odunun, Bingöllüler tarafından en ucuz şekilde kullanabilmesidir.” ifadelerine yer verdi.

“Ormanların bakım ve rehabilitasyon işleri orman köylülerine yaptırılmaktadır ”

Öte yandan Bingöl Oduncular Birliği Başkanı Nezir Çetkin’in açıklamalarına ilişkin konuyla ilgili Bingöl Orman işletme Müdürü İbrahim Börü tarafından yapılan yazılı açıklamada; "Bingöl Orman İşletme Müdürlüğümüzce ormanların bakım ve rehabilitasyon işleri 6831 sayılı yasa gereğince orman köylülerine yaptırılmaktadır. Orman, köylülerinin talebi olmaması durumunda açık ihale ile yapılmaktadır. İlimizin 2022 yılı odun üretim programı 10000m3 tür. Bu yıl yapılacak üretim miktarı 20000m3 tür. Satış fiyatları satış ortalamalarına göre belirlenmekte olup ürerim maliyetleri ile orantılı seyretmektedir." diye kaydetti.

 

(İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler