Okul aile birliği başkanlarından öğrenci servis ücreti destek talebi

​Öğrenci servisi ücretleri konusunda ailelerin zorluk çektiğini belirten okul aile birliği başkanları, diğer sosyal yardımlarda olduğu gibi dar gelirli aileler için servis ücretlerine ilişkin bir destekleme paketinin hazırlanması gerektiğini söyledi.

Ekleme: 12.09.2022 16:30:21 / Güncelleme: 12.09.2022 16:30:21 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Bugün itibariyle 2022-2023 öğretim yılı başladı. Her sene olduğu gibi aile ve okul yöneticilerinin en çok zorluk çektiği noktalardan biri olan öğrenci servis ücretleri, yakıta yapılan son zamlardan sonra teklif edilen fiyatlar, aileleri zor durumda bırakıyor.

Dar gelirli ailelere sunulan sosyal yardım paketleri gibi eğitim alanında öğrenci servis ücretlerine ilişkin de bir destek paketinin çıkarılması talebinde bulunan okulların aile birliği başkanları, aile-servis- ekonomi üçgeninde öğrencilerin mağdur olduğunu belirterek tek ağızdan velilerin taleplerini iletti.

Servis meselesinin günümüzde çok sıkıntılı bir hal aldığını söyleyen okul aile birliği başkanlarından Adnan Akgönül, "Hayat pahalılığı öyle bir aşamaya geldi ki 2-3 çocuğunu okutmak zorunda kalan anne babalar, bu işin altından kalkamıyor. Günümüz şartlarında servis ücretlerinin 600 TL veya daha fazla olması kaldırılamayacak bir yük haline geldi. Buradan yetkililere seslenmek istiyoruz: Ya servisle öğrencilerini taşınma zorunda kalan velilere maddi destek bir fon ayarlansın, aileler bu işin üstesinden gelebilsin ya da servis fiyatları bir miktar aşağıya indirilsin. Çünkü asgari ücretle geçinenler bu işi kaldıramıyor." dedi.

"Hükümet, maddi durumu düşük olan ailelere servis ücreti konusunda katkı sunmalı"

Metropoller başta olmak üzere büyük şehirlerdeki yaşam koşullarına dikkat çeken Akgönül, "Şehirler büyük, yerleşim alanları çok geniş, okul ile evler arasında kilometreleri buluyor. Ailelerin öğrencilerini yürüyerek okula göndermeleri çok zor. Yerel veya merkezi bütçe vasıtasıyla hükümetin servislerle çocuklarını göndermek zorunda kalan, özellikle maddi durumu düşük olan ailelere servis ücreti konusunda katkı sunmalıdır." ifadelerini kullandı.

Akgönül, "Özellikle belediyeler bu konuda destek olabilir ve hayırseverler imkanlarını sunabilirler. Buna bir çözüm getirilmezse bazı veliler çocuklarını okula gönderemeyecek hale gelebilirler. Daha kötü sonuçların oluşmaması için yetkililerin bu konuda duyarlı olmalarını ve bir çözüm üretmelerini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

İkameti okula uzak olan ailelin çaresizliğine vurgu yapan Akgönül, "Çocuğunu servisle gönderemeyen bir veli, özel aracıda yoksa ne yapacak? Çaresiz bir şekilde bekleyecek, çocuklar da okula gitmekten mahrum kalacak. Birçoğu devamsızlıktan kalacaklar ve sınıf tekrarına düşecek. Bunun telafisi daha kötü hale gelecek. Bundan dolayı eğitim ve öğretimin başında buna mutlaka bir çözüm getirilmesi lazım. İnsanlarımız zaten ekonomik olarak ciddi sıkıntılar yaşıyor, bir de bunun üzerine kendi servis ücretlerini ödeyememe sıkıntısı gelince bu psikolojik nedenlere ve strese sebep olabiliyor." dedi.

"2-3 öğrencisi olan aileler için 400-450 TL servis ücreti büyük bir külfettir"

Okul Aile Başkanlarından Nihat Kaya ise "Velilerin çoğu çoklu öğrenci okullara gönderdikleri ve hepsinin de servisle gittiklerini düşünüldüğünde gerçekten 400-450 TL servis ücreti veliler için maddi bir külfettir. 2-3 öğrencisi olan veliler açısından kırtasiye ihtiyaçları değerlendirildiğinde büyük bir yüktür. Veliler, bu yükün altında kalkamayacaklarını ifade ediyor. Talebimiz buna bir düzenlenme yapılmasıdır." ifadelerini kullandı.

Kaya, "Servisçilerle yaptığımız görüşmelerde, servisçiler; maliyetin fazla ve yakıtın çok pahalı olduğunu, belirledikleri fiyatın diğer illere göre daha düşük olduğunu ve minimum seviyeye çektiklerini ifade ediyorlar. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı veya il valilikleri, maddi durumu düşük olan velilere kırtasiye ve servis desteği gibi fon hazırlayabilir." şeklinde konuştu. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar