Bakan Dönmez, Bilecik'in Osmaneli ilçesinde bir fabrikanın temel atma töreninde konuştu.
Son dönemde Avrupa'da bir enerji krizinin yaşandığını belirten Dönmez, "Avrupa hem tedarik hem de fiyatlandırma konusunda ciddi bir darboğazdan geçiyor. Medyadan takip ediyorsunuzdur doğal gazın tüketimiyle ilgili konularda çeşitli yaptırımlar hayata geçirdiler. Gerek boru hatlarımız gerek LNG ve FSRU tesislerimiz gerekse de yer altı doğal gaz depolama tesislerimizle bu anlamda oldukça iyi bir durumdayız. Doğal gaz tedarikçileri sevkiyat programlarına uyduğu takdirde bu kışı sıkıntı yaşamadan geçireceğiz inşallah." dedi.
Fiyatlar konusunda Türkiye'nin de dünyadaki gelişmelerden olumsuz etkilendiğini dile getiren Dönmez, doğal gazda yüzde 80 oranında sübvansiyon uyguladıklarını hatırlattı.
Petrolün neredeyse yüzde 92'sini, doğal gazın ise yüzde 99'unu ithal ettiklerini söyleyen Dönmez, bu nedenle bu kaynakları kullanırken daha az enerjiyle, daha yüksek verimlilik sağlayan ürünler ve yapılar tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin, dünyada üretilen maden çeşitliliği açısından 168 ülke arasında 8'inci sırada olduğunu hatırlatan Dönmez, "Bugün madencilik sektöründe 160 bine yakın çalışanımızla son 13 yılın en yüksek istihdam rakamına ulaştık. 2022'de madencilik sektörü istihdamımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 artış gösterdi. Yan sektörlerle düşünüldüğünde bu rakam 1 milyonun üzerine çıkıyor. Madencilik sektörümüzdeki üretim ve ihracat artışına paralel istihdamın da artması bizleri ziyadesiyle memnun ediyor." diye konuştu.
Dönmez, geçen yıl doğal taşlar, bor, trona, krom, ferro krom, feldspat ve tuzun en fazla dış ticaret fazlası verilen madenler olduğunu vurguladı. (İLKHA)