Hukukçu Kocaağa: Adli Tatil halkı mağdur etmemelidir

Adli tatilin yasal bir hak olduğunu belirten Hukukçu Mehmet Şefik Kocaağa, 40 gün olan tatilin 50-60 güne kadar uzadığını, buna bağlı olarak bazı adli sıkıntıların meydana geldiğini belirtti.

Ekleme: 10.09.2022 16:35:13 / Güncelleme: 10.09.2022 16:35:13 / Güncel / Van Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Adli tatil, her yıl 20 Temmuz ile 31 Ağustos tarihleri arasında yapılır. Bu süre boyunca acil duruşmalar dışındaki duruşmalar yapılmaz ve ertelenir. Ancak yasal olarak 40 gün olan tatil 50-60 güne kadar uzatılabilmektedir.

Adli Tatil sürecine değinen Hukukçu Mehmet Şefik Kocaağa, tatil sürecinin denetlenmesi ve mağduriyetlerin yaşanmaması gerektiğini söyledi.

Mahkemelerin ağır çalışma yükleri sebebiyle yılda 40 günlük adli tatil sürelerinin olduğunu hatırlatan Kocaağa, Hukuk Mahkemeleri Kanunu'nun 102'nci maddesinde bunun düzenlendiğini, 20 Temmuz'dan 31 Ağustos tarihine kadar tatil yapıldığını, 1 Eylül'de de yeni adli yıl başladığını söyledi.

"40 gün olan tatil 50-60 güne çıkarılıyor"

Adli Tatil süreci içinde devam eden yargılamaların olduğunu ifade eden Kocaağa, "Adli işlemlerin bir kısmı devam ediyor. Mağduriyetlere sebep olmayacak şekilde büyük oranda düzenleme var. Ama tabi bu tatil davaların uzamasına neden oluyor. Mağduriyetlere de sebep oluyor. Adli tatilden 10 gün önce ve 10 gün sonrasına davalar verilmiyor. Aslına fiilen bu 40 günlük tatil 50-60 güne çıkıyor. Dolayısıyla mahkemelerin uzanasına ve vatandaşların mağdur olmasına sebep oluyor." dedi.

"Adli tatilin hukuk dosyalarına etkisi çok fazla"

Hukukçu Mehmet Şefik Kocaağa

Tatil sürecinde ceza dosyaları özellikle tutuklu dosyalarının yargılanmasına devam edildiğine değinen Kocaağa, "Soruşturmalar devam ediyor. Bu açıdan bir mağduriyet olmuyor. Hukuk dosyalarında adli tatilin etkisi çok daha fazla. İş davaları, nafaka ve velayet davaları hariç, keşifler gibi acil işlemler dışında kalan duruşmalar yapılmıyor. Dava açma, cevap verme, üst mahkemelere itirazlar yapılabiliyor." ifadelerini kullandı.

"Adli tatil bir gerekliliktir ancak vatandaşın aleyhine kullanılmamalıdır."

Adli tatilin yargılamaların uzamasına olan etkisini azaltmak için daha çok tedbir alınması gerektiğini dile getiren Kocaağa, şunları söyledi:

"Tarafların taleplerinin önünde açacak kanuni düzenlemelerin olması lazım. Davadan davaya durumlar değişiyor. Her davanın kendine has durumu var. Adli tatilin yargılamaya olan etkisini azaltmak için tedbirlerin öngörülmesi lazım. Kanunda bununla ilgili düzenlemenin yapılması lazım. Fiili olarak adli tatilin daha fazla uzamasına yol vermemek lazım. Bunu tabii ki komisyonlar, Adalet Bakanlığının dikkat etmesi ve hâkimleri gözetlemesi lazım. Aynı zamanda baroların da bu işin üzerinde durması lazım. Adli tatil bir taraftan gerekliliktir ancak bunu aşındırmamak, vatandaşın aleyhine kullandırmamak lazım." (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar