Ukrayna'nın yeniden yapılanma maliyeti 349 milyar dolar

Ukrayna hükümeti, Avrupa Komisyonu ve Dünya Bankasından yapılan ortak açıklamada, Ukrayna Hızlı Hasar ve İhtiyaç Değerlendirmesi raporunun sonuçları paylaşıldı.

Ekleme: 09.09.2022 21:50:15 / Güncelleme: 09.09.2022 21:50:15 / Güncel
Destek için 

Açıklamada, Ukrayna'nın mevcut yeniden yapılanması ve toparlanmasının maliyetinin 349 milyar dolar olduğunun tahmin edildiği, bu rakamın ülkenin 2021 yılı gayrisafi yurt içi hasılasının 1,5 katından fazla olduğu belirtildi.

Maliyetin, ülkedeki savaş devam ettikçe gelecek aylarda artmasının beklendiği belirtilen açıklamada, değerlendirmenin 24 Şubat ile 1 Haziran tarihleri arasında devam eden savaşın etkilerini kapsadığı ve savaştan kaynaklanan fiziksel hasarın 97 milyar doları aştığının tespit edildiği ifade edildi.

Açıklamada, hasarın özellikle konut, ulaşım, ticaret ve sanayi sektörlerinde yüksek olduğu belirtilerek, yıkımın Çernihiv, Donetsk, Luhansk, Harkiv ve Zaporijya'da yoğunlaştığı bildirildi.

Gelecek 36 ay içinde eğitim ve sağlık sistemleri ile altyapının eski haline getirilmesi, konutlara ısıtma ve enerji sağlanması, tarıma destek ve hayati ulaşım yollarının onarımı gibi acil ihtiyaçların karşılanması için 105 milyar doların gerektiğinin değerlendirildiği belirtildi. (İLKHA)