Hasat verimli geçince TMO siloları doldu, mahsuller kiralanan arazide depolanıyor

Geçen yıllara nazaran bu yıl bol yağış meydana gelince bereketli bir hasat dönemi yaşandı. Mahsul fazla olunca Toprak Mahsulleri Ofisi'ne ait Ağrı'daki binlerce tonluk siloları doldu, gelen mahsuller kiralanan arazide depolanıyor.

Ekleme: 09.09.2022 13:55:11 / Güncelleme: 09.09.2022 13:59:26 / Güncel / Ağrı Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Ağrılı çiftçiler bol yağış ile birlikte verimli bir hasat dönemi geçirdi. Yaşanan verimli dönemde hasat edilen mahsullerin tohumluk kısmı depolanırken çiftçiler tarafından geri kalan ürünler ise değerlendirilmeye başlandı. Ürünün satışı için bazı çiftçiler ise Toprak Mahsulleri Ofisi'nin yolunu tutarak satışını gerçekleştirdi.

Toprak Mahsulleri Ofisi'ne ait her biri 600 ton olan 10 adet silo ağzına kadar mahsulle dolunca geriye kalan mahsul kiralanan onlarca dönümlük arazide depolanıyor.

İLKHA'ya konuşan çiftçiler verimli hasat dönemi geçirdiklerini, ürünlerini TMO'ya getirerek yapılan analizin sonunda belirlenen ücretler karşılığında sattıklarını belirtti.

"Tohumumuzu, masrafımızı çıkardık güzeldi"

Ektikleri ürünlerden bire sekiz verim aldıklarını belirten Ağrı merkeze bağlı Ziyaret (Fêra) köyünde çiftçilik yapan Medeni Karaaslan, sattıkları mahsulün ücretini Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından 20 gün sonra hesaplarına yatırıldığını söyledi.

Karaaslan, "Bu yıl buğday, arpa, yulaf ve fiğ ektik. Verim geçen ve bir önceki yıla göre iyiydi. 700 dönüme yakın arazimizde hasat yaptım, arkadaşlarımızda bire sekiz oranında hasat yaptılar, tohumumuzu, masrafımızı çıkardık güzeldi. Mahsullerimizi şimdi getirdik Toprak Mahsulleri Ofisi'ne vereceğiz, kimin ne hakkı varsa onu veriyorlar." dedi.

Ağrı merkeze bağlı Karabey köyünde çiftçilik yapan Cumali Teymur ise, "Bu yıl verim güzeldi, girdiler biraz yüksekti, ekipman, gübre, mazot gibi kalemlerde. Bu yıl buğday ektim, geçen yıl silajlık mısır ektim. Allah'a şükür buğdaydan randıman aldım, fiyatta güzel, Devlette destek verdi bize. Toprak Mahsulleri Ofisi'ne ürünümüzü getirdik hem malımızı aldı hem de pirim verdi. Bu yıl ürün fazla olduğu için alınmasaydı mahsul çiftçinin elinde kalırdı. Alınan ürüne de iyi fiyat verildi." ifadelerini kullandı.

Ağrı merkeze bağlı diğer bir köy olan Yakınca (Şêrwıran) köyü çiftçilerinden Medeni Karaoğlu, "Bu yıl arpa, buğday, fiğ ektik, hava yağışlıydı verim iyiydi hamdolsun. Şimdi ürünümüzü getirdik Toprak Mahsulleri Ofisi'ne teslim edeceğiz. Yardımcı oluyorlar sağ olsunlar." şeklinde konuştu.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nde ürünlerin analizi ve kantarda tartımı yapıldıktan sonra çiftçiler kiralanan araziye yönlendirilerek buraya ürününü dökmesi tavsiye ediliyor.

Döküm yeri belirlenen arazide iş makineleri yardımıyla mahsulün döküleceği yer düzeltildikten sonra bırakılan naylonun üzerine ürün dökülüyor, daha sonra karalama yöntemi ile ürün burada muhafaza ediliyor. Satış sırasında ise öncelik arazideki ürünlere veriliyor, arazideki ürünler tükenince silodaki ürünlerin satışına başlanıyor.

Ürünlerin döküldüğü arazide çalışan işçilerden Erdoğan Yıldız, "Greyder geliyor bu alanda yığın yeri yapıyoruz. Daha sonra naylon serip araçların içindeki ürünlerin buraya boşaltılması için yardımcı oluyoruz. Daha sonra ürünün üstünü kapatıp naylonun yanmaması için karalama işlemi yapıyoruz yani toprak üzerine atıyoruz. Satış zamanı ise araçlara ürünü doldurup gönderiyoruz." diye konuştu.

(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler