Öğrenciler kiralayacak ev bulamıyor

Yeni eğitim-öğretim döneminde üniversiteye başlayacak öğrenciler yüksek kira fiyatları sebebiyle ev tutamadıklarını söylerken emlakçılar ise fiyatların yüksek olmasından dolayı evlerin ilanlarda kaldığını belirtti.

Ekleme: 08.09.2022 16:40:15 / Güncelleme: 08.09.2022 16:54:04 / Ekonomi / Adana Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala yaşadıkları memleketten kazandıkları üniversiteye ve şehirlere gelen öğrenciler, kira fiyatlarının yüksek olması nedeniyle ev tutamadıkları için ciddi sıkıntılar yaşıyor.

Emlak sektör temsilcisi Ufuk Yücel, daire sayısı yeterli olmadığını ve yükselen kira-satış fiyatlarının öğrencinin ev tutmasını zorlaştırdığını söyledi.

Üniversite öğrencisi Kaan İnan, verilen KYK burslarının öğrencinin aylık yemek giderini bile karşılamadığını bu nedenle arttırılması gerektiğini ifade etti.

Üniversite öğrencisi Mehmet Yağız Bilgiç, kiraların yüksek olması ve ekonomik sebeplerden dolayı hem okuyup hem de çalışmak zorunda kaldıklarına dikkat çekti.

Üniversite öğrencisi Furkan Çetin ise 'Ev sahiplerinden biraz daha anlayışlı davranmalarını istiyorum.' dedi.

"Şu anda ev tutmak isteyen öğrencilerin Allah yardımcısı olsun"

Geçen sene ile bu sene arasındaki kira fiyatlarında farkın çok olduğunu belirten Çukurova Üniversitesi öğrencisi Kaan İnan, Geçen sene tek başına bir ev bulup kalınabilirken, bu sene gelenler tanımadığı insanlarla aynı eve çıkmak zorunda kalıyorlar. Geçen hafta bir arkadaşım ev tuttu, üç arkadaşıyla beraber. Üç artı bir ve kirası 6 bin TL. Şu anda ev tutmak isteyen öğrencilerin Allah yardımcısı olsun." dedi.

"Ailenin maddi durumu yoksa öğrenci şehir dışında okuyamaz"

Kaan İnan

İnan, "Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) bursuna hiç değinmeyeyim çünkü şurada bir yemek yeseniz bir de içecek içseniz yüz TL. Bunu bir ay olarak hesaplarsanız 3 bin TL. Sadece yemek masrafını bile karşılayamayacak bir burs. Yeterli yetersiz tartışmasına gerek yok burslar yetersiz. Onun dışında ailenin durumu yoksa şehir dışında öğrenci okuyamaz. Ya da benim gibi ikinci öğretim okur. Geceleri de çalışıp günde üç dört saat uyur. Okuyorsun günde 8-10 saat çalışıyorsun uyumaya bile zamanın kalmıyor. Hem ev kirası hem evin ihtiyaçları hem de kişisel ihtiyaçlar… Yani dediğim gibi öğrenci için şartlar zor.

"Ekonomik durumlar nedeniyle çalışmak zorunda kalıyoruz"

Mehmet Yağız Bilgiç

Öğrenciler tarafından fiyatı uygun kiralık evlerin daha çok tercih edildiğini vurgulayan üniversite öğrencisi Mehmet Yağız Bilgiç, aileden destek göremeyenlerin hem okuyup hem de çalışmak zorunda kaldığını söyledi.

Bilgiç, "Kiralayacağım eve yalnız çıkmam bana daha hoş geliyor fakat 2-3 arkadaş birlikte tutuyoruz. Kiraların yüksek olması buna sebep, haliyle bir kişinin tutmasıyla birkaç kişinin ev tutması fark ediyor. Bu yüzden, birkaç kişiyle eve çıkmak bize daha mantıklı geliyor. Maddi durumu iyi olanlar açısından bir sıkıntı oluşturmasa da maddi durumu el vermeyen arkadaşlarımız çalışmak zorunda kalıyor. Gönlümüz ister daha güzel ve üniversiteye yakın bir yerde oturalım ama olmuyor.

"Ev sahiplerinin biraz daha anlayışla davranmalarını isterim"

Furkan Çetin

Her şey yükselişte fiyatı düşen bir şey göremiyorum diyen Eczacılık Bölümü öğrencisi Furkan Çetin, Öğrencilere verilen bursların arttırılmasıyla bu sorunun önüne geçileceği gibi hem okuyup hem de çalışan öğrencilerin yükünün hafifleyeceğini söyledi.

Çetin, "Öğrenciler hem dersleriyle meşgul oluyor hem de bir yerde çalışmak zorunda kalıyor. Bu durumunda sebebi ekonomidir. Bu durumları da atlatacağımıza inanıyorum. Ev sahiplerinin biraz daha anlayışla davranmalarını isterim." şeklinde konuştu.

"En büyük sıkıntı, daire sayısının yeterli olmaması ve yükselen kira-satış fiyatlarıdır"

Ufuk Yücel

Yaklaşık on yıldır birkaç şube ile emlak hizmeti verdiklerini belirten işletmeci Ufuk Yücel, üniversiteye, yakın bir merkezde güçleri nispetince öğrencilere yardımcı olmaya çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti:

Öğrencilerin bir kısmı önceden geldi. Bunlar ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri. Aileleriyle gelip öğrenci evlerini tuttular. Fakat yeni gelecek öğrenciler ile alakalı en büyük sıkıntı, daire sayısının yeterli olmaması ve yükselen kira-satış fiyatlarıdır. Önceleri 5-10 sene eski fiyatlar diye bahsederdik. Artık bir yıl öncesinden de eski diye bahsediyoruz. Geçen yıl, iki artı bir ful eşyalı bir dairede tek başına oturulabilirken bu sene gelecek öğrenciler, 2-3 arkadaş toplanıp bir ev tutabiliyor.

"Ev arıyorum ilanı yerine ev arkadaşı arıyorum ilanı daha çok görür olduk"

Öğrencilerin artık daire tutmakta çok zorlandıklarını ifade eden Yücel, "Bize şöyle diyorlar: 'Abi dairede ayrı bir oda olmasa da olur.' Üç arkadaş geliyor bir artı bir evde dört kişi kalsak olur mu? diyorlar. Kira fiyatlarını söylediğimizde öğrenciler şok oluyor. Birçoğu da tutamadan geri gidiyor. 'Ev arıyorum' ilanı yerine 'ev arkadaşı arıyorum' ilanı daha çok görür olduk. Ev tutamayan öğrenciler 'ev arkadaşı arıyorum' ilanlara yöneliyorlar." dedi.

"Öğrencilerin durumu çok zor"

İşyerine gelen müşterilerin büyük çoğunluğunun öğrenci olduğunu söyleyen Yücel, "Kira fiyatlarını duyduklarında teşekkür edip numaramızı isteyip tutamadan geri gidiyorlar. Ya da numarasını bırakıp bütçesini söylüyor. Bu bütçeye ev bulamayacaklarını söylemem rağmen numara bırakıp boyunlarını bükerek geri çıkıyorlar. Tebessüm ederek anlatıyoruz fakat öğrencilerin durumu çok zor. Öğrenciler daire bulamıyor. Bu da öğrencileri çok zora sokuyor." şeklinde konuştu.

"Fiyatların düşeceğini düşünmüyorum"

Yücel son olarak, "Bizde mevcut blok notlardaki öğrenciler hala daire arıyor. İlanda da çok fazla dairemiz var fakat öğrencilerin bütçesini aşıyor. Üç arkadaş ev arıyor fakat bir artı bir evin kirası 5 bin TL. Öğrenci çıkamıyor ve bir odada üç kişi de kalamıyor. İnşallah fiyatlar düşer. Fakat şu an yükselişte. Geçen ay üç bin TL'ye verdiğimiz evin eş değeri bu ay aylık kira bedeli 4 bin beş yüz TL isteniyor. Fiyatların düşeceğini düşünmüyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar