Sektör temsilcileri, çanta alırken dikkat edilecek hususlarda uyardı

12 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı için satacakları ürünlerin hazırlıklarını tamamlayan Kılıçay Çantacılar Çarşısı esnafı, çanta alınırken dikkat edilecek hususlarda uyarılarda bulundu.

Ekleme: 08.09.2022 12:05:11 / Güncelleme: 08.09.2022 13:04:25 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Öğrencilere yeni eğitim öğretim yılında kullanmak üzere alınacak çantaların gerek kalitesi gerekse fiyatı alıcılarda soru işaretlerine sebep olunca sektör temsilcileri bu konuda hem uyarılarda hem de bilgilendirmelerde bulundu.

Ankara Kılıçay Çantacılar Çarşısı esnafı, çanta alırken markaya değil kaliteye bakılması gerektiğini hatırlatarak yerli ürünlerin alınması tavsiye etti.

Bilal Çolak

Halkın ekonomik olarak sıkıntıda olduklarını belirten Bilal Çolak, "İnsanlar kendi bünyeleri çapında kendi idare edecekleri şekilde çocuklarına bir şeyler almaya çalışıyor. Ama burada sadece bütçe önemli. Yani çocuğun sağlığı falan önemli değil bence. Çünkü bütçeye uygun olmadıkça hiçbir şeyi anlamıyor." dedi.

Vedat Çiftçi

Çanta alımında dikkat edilecek hususlara değinen Vedat Çiftçi, "Özetle kanserojen içerecek yabancı maddeler olmayacak. Onun haricinde de sırtı petli olacak. Kullanışlı, biraz da sağlam olacak. Güzel birini alırsanız uzun süre kullanılacak. Yani sağlıklı olur. Kitaplar çok ağır, sağlam çanta olmadığı zaman ve büyük çanta olduğu zaman çocuğun sırtını çok ağrıtıyor. Çanta çocuğun boyuna, kilosuna ve kullanım süresine göre özenerek seçilirse daha sağlıklı olur." dedi.

"Çantanın kalitesine, işçiliğine ve malzemesine bakmak lazım" 

Ramazan Kasarlı

Alınacak çantanın yerli üretim olmasına özen gösterilmesi gerektiğine vurgu yapan Ramazan Kasarlı, şunları aktardı:

Yurt dışı, Çin menşei olan Uzakdoğu ürünlerinden uzak durulsun. Çünkü hem imalatçımıza destektir hem de daha kaliteli ürünlerimiz var. İmalatçımız burada gerçekten kalitesi çok yüksek ürünler üretebiliyor. Artık eskisi gibi yurt dışına bağımlı değiliz. Bizim burada üretilen ürünler yurt dışından daha kaliteli. Çantanın kalitesini soruyorsanız, kumaşın su geçirmez özelliğine dikkat edilmeli. Kolonların dikişleri ekstra yapılmış dikişler ile desteklenmiş ürünlere bakılmalı. Onun dışında yerli ürün tercih ettiğinizde zaten ürününü satan arkadaş yerli ürünün de arkasında oluyor. Sonrasında da hizmet veriliyor. Ürünün kalitesinde fermuarında astarında bir sorun olduğunda kendi atölyesinden ürettiği için ona yardımcı da olabiliyor.

Kasarlı, "Ergonomik diye birçok piyasada ürünler var. Bunlar çok şey değil. Çocuklara ergonomik yapı yok sırt ortopedik. Onlar dediğim gibi yerli üretimlerin içerisinde zaten mevcut. O çocuğun fiziksel özellikleriyle ilgili sadece okulda ağır eşya yüklenmemesi daha çok bizim tavsiyemiz. Ürünün sırt çantasıyla bir alakası yok. Ürüne çok daha eşya yüklendiğinde o çocuk zaten kamburlaşıyor. Ondan dolayı kitaplarının daha çok azaltılarak ya da okulda bırakılarak taşınmamasını tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu.

Nevzat Çırpalı

"Markaya dikkat etmemek lazım." diyen esnaflardan Nevzat Çırpalı, "Benim için kaliteye bakmak lazım, işçiliğine bakmak lazım, malzemesine bakmak lazım. Şimdiki gençler yönelmiş, marka da marka. Marka benim için sıfırdır. Çocuklar sosyal medyada gördüğü için markaya yöneliyor. Mal altın da olsa beğenmiyor. Çocuklar kendi bildiğine bakıyor. Annenin babanın dediğine gitmiyor. Artık o eski devir kalmamış. Çocuk ne beğenirse onu almak zorunda. Çocuklar markaya yöneldikleri için anne baba onun için sıkıntı çekiyor." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler