Batman Barosu Başkanı Şenses: Hırsızlık suçlarında örtülü bir af var

Son zamanlarda ciddi artış gösteren hırsızlık olaylarına yönelik değerlendirmelerde bulunan Batman Barosu Başkanı Hukukçu Erkan Şenses, hırsızlık olaylarında cezaların caydırıcı olmadığını, hatta örtülü bir af bulunduğunu söyledi.

Ekleme: 08.09.2022 10:15:09 / Güncelleme: 08.09.2022 10:22:05 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Genelde Türkiye, özelde ise Batman’da son zamanlarda hırsızlık olaylarında büyük bir artış olduğunu gözlemlediklerini belirten Hukukçu Erkan Şenses, hırsızlık ve benzeri suçlarda infaz sisteminin çok kötü durumda olduğunu vurguladı.

“Yani bir nevi örtülü bir af var” diyen Şenses, “Çünkü yaklaşık 2 buçuk yıldır açık cezaevleri kapalı ve hırsızlıktan şu an 8 yıl hapis cezası alan bir vatandaş bile bir ay kapalı cezaevinde yatıp, tahliye olup topluma karışabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Ceza infaz sisteminin hırsızlık suçları açısından caydırıcı bir sistem olmadığına işaret eden Şenses, bu sistemin değişmesi gerektiğini kaydetti.

“Meselenin sosyolojik ve dini boyutu da araştırılmalı”

Toplumda hırsızlık suçuna karşı büyük bir tepkinin de olduğuna dikkat çeken Şenses, şöyle devam etti:

“Bence bunun sosyolojik olarak da araştırılması lazım. Hırsızlık suçu neden artıyor? Aile eğitimi mi yetersiz? Yoksa bu insanlar ihtiyaç duyduğu için mi hırsızlık yapıyor? Veya bu suçu meslek mi edinmişler? Dolayısıyla bunun sosyolojik temeline de inmek lazım. Yine meselenin manevi boyutu da din insanlarının ilgi alanına giren bir durum.”

Batman Barosu Başkanı Hukukçu Erkan Şenses

“Ceza caydırıcı değilse başka suçların işlenmesini de teşvik edebiliyor”

Ceza adalet sisteminde büyük bir boşluğun olduğunu belirten Şenses, “Şöyle ki; Bugün 8 yıl hapis cezası alan bir kişi bir ay kapalı cezaevinde kalıp tahliye olabiliyor ve topluma karışabiliyor. Dolayısıyla ceza caydırıcı değilse başka suçların işlenmesini de teşvik edebiliyor, kolaylaştırabiliyor.” dedi.

“Hırsızlık olayları cezaların caydırıcı olmamasındandır”

Caydırıcılığın ancak suçun cezasının infaz edilmesiyle mümkün olduğuna vurgu yapan Şenses, son olarak şunları söyledi:

“İnfaz edilmeyen bir ceza söz konusuysa bu başkaları açısından teşvik edici bir durum olur. Cezanın hukuk sisteminde iki amacı vardır. Birincisi genel önleme, bir de özel önleme amacıyla… Bu iki özel önleme amacı yerine getirilmezse suç oranında da artış şaşırtıcı olmasa gerek. Dolayısıyla hırsızlık olaylarını bir hukukçu olarak cezaların caydırıcı olmamasına bağlıyorum.”(İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar