İstanbullu balıkçılar: Asıl sezon 20 Eylül itibarıyla başlayacak, halk bol ve ucuz balık yiyecek

Av yasağının sona ermesiyle birlikte balıkçı tekneleri denize açıldı ama henüz beklenen bolluk görülmedi. Balıkçı esnafı ise asıl sezonun 20 Eylül'den sonra başlayacağına işaret ederek halkın da bol ve ucuz balık tüketeceğini ifade etti.

Ekleme: 08.09.2022 10:05:09 / Güncelleme: 08.09.2022 10:10:46 / Ekonomi / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Geçen hafta düzenlenen programlarla 2022-2023 Su Ürünleri Av Sezonu açılışı yapıldı. Sezonun açılmasıyla birlikte, 31 Ağustos'u 1 Eylül'e bağlayan gecede saatler gece yarısını gösterdiğinde balıkçılar, 'Vira Bismillah' diyerek denizlere açıldı.

Av sezonunun başlamasıyla her ne kadar tezgâhlar şenlense de aradan geçen bir haftalık süreçte fiyatların hala yüksek olması ve denizde bol balık olmasına rağmen tezgâhlara yeteri kadar gelmemesi sebebiyle halk henüz balık tüketmeye başlayamadı.

Tarihi Kumkapı Balıkçılar Çarşısı'nda tezgâhlarda yer alan palamut ve çupranın âdeti ortalama 60, levrek 70 lira, hamsinin kilosu 75, istavrit ve mercan 100, mezgit 150, torik ise 230 lira civarında satışa sunuluyor.

Balık sezonu ve fiyatlara ilişkin İLKHA muhabirine konuşan balıkçı esnafı, yerli müşterinin henüz balık almaya başlamadığını, fiyatların yüksek olduğunu, asıl sezonun 20 Eylül itibarı ile başlayacağını, halkın da bol ve uygun fiyata doyasıya başlık tüketmeye başlayacağını söyledi.

"20 Eylül itibarıyla balık bollaşacak, halk ucuza balık yiyecek"

Yaklaşık yarım asırdır balıkçılık yapan Muammer Arduç, "Denizlerimizde balık çok. Bu sene gerçekten yok diyemeyeceğiz. Çünkü denizlerimizde mükemmel balık var. Hava şartları biraz sıcak. Önümüzdeki günlerde havalar biraz soğudukça balıkçılar da balığa çıkacak ve millet de doya doya balık yiyecek. Şu anda hava sıcak olduğu ve sürüm olmadığı için motorcular balık avına çıkmıyorlar. Bunun için fazla balık gelmiyor. Önümüzdeki günlerde, ayın 15-20'sinde motorlar çıkıp bol bol balık getirecek, halk da ucuza balık yiyecek. Şu anda hamsi ve istavritin kilosu 50-60, palamut 70-80 lira. Palamut belki yine aynı fiyattan satılacak ama şimdi yarım kilo olan palamut o zaman bir kilo olacak." dedi.

"Az balık geldiği için fiyatlar biraz yüksek"

20 yıldır balıkçılıkla uğraşan Berat Kalkan, "Sezonu açtık ama sezonun başlamasıyla bolluk olmuyor. Balıklar biraz pahalı. Palamut 70-100 lira arasında değişiyor. Bugün hamsi çok pahalı, istavrit de yok. Sezon başlangıcı olduğu için az balık geliyor. Bu sebeple fiyatlar yüksek. 15 gün sonra normale döner diye bekliyoruz. Satışlarımız biraz düşük. Yerli müşteri bekliyoruz ama şu anda okul telaşı var. 10-15 güne bolluğun olduğu bir balık sezonu olacak inşallah." diye konuştu.

"Dar gelirli aileler için şu anda balık lüks"

Balıkçı esnafından Halil İbrahim Kaya da "Şu anda palamut zamanı ama henüz istenilen balık çıkmadı. 20 Eylül'den sonra Karadeniz'deki tekneler denize açılacak. Oradaki dostlarımızı aradık. Asıl sezon ayın 20'sinden sonra başlayacak. Henüz piyasa tam olarak oturmadı. Piyasa geneline bakıldığında 2 gün önce balık ucuzdu ama şimdi hamsinin fiyatı 75 lira. İstavritin kilosu 100-120 lira civarında. Palamutlar 100 lira civarında gidiyor. Lüferin kilosu da 250 lira civarında satılıyor. Halkımız balığa hasret. Pahalı olsa da az da olsa müşteri geliyor. Dar gelirli aileler için şu anda balık lüks. Allah nasip ederse 20 Eylül'den sonra bollaşacağını ümit ediyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler