Matbaacılar zor günler yaşıyor

Artan maliyetlerden dolayı zor günler geçiren matbaacılar, gelinen nokta itibari ile matbaa sektörünün ayakta durmasının çok zorlaştığını ve ek iş yapmak zorunda kaldıklarına dikkat çektiler.

Ekleme: 05.09.2022 14:25:12 / Güncelleme: 05.09.2022 14:25:12 / Güncel / Van Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Dünyada ve ülkemizde yaşanan salgın ve küresel mali kriz, birçok sektörü bitme noktasına getirdi. E-fatura, artan kâğıt ve kimyevi madde fiyatları, işçilik ve kargo maliyetleri matbaacıları da zor durumda bırakıyor.

Yaşanan sıkıntılar hakkında konuşan Alaattin Güçlü, matbaacılığın bitme noktasına geldiğine dikkat çekti.

Türkiye geneli sıkıntıların olduğunu ancak Van'ın bu sıkıntıyı daha fazla yaşadığına değinen Güçlü, "Burası mahrumiyet bölgesi dediğimiz bölgedir. Kâğıt üretimi yok. Malzemeler, İstanbul gibi illerden geliyor. Bu malzemelere kargo ve işçilik maliyetleri de eklenince ister istemez fiyatlar yükseliyor. Kâğıt, boya ve kimyevi malzemeler bizi çok zor durumda bıraktı." dedi.

E-Fatura sisteminin de kendilerini etkilediğini söyleyen Güçlü, daha önce 50-100 cilt fatura bastıran kişilerin şu an 2-3 cilt bastırdığını ve haliyle bu durumun kendilerini bayağı etkilediğini ifade etti.

"Kâğıt fiyatları çok yüksek"

Alaattin Güçlü

Kâğıt fiyatlarının son dönemde çok yükseldiğini dile getiren Güçlü, "Geçen sene 15-20 TL olan kâğıt fiyatı şu an 96 TL. Bu yüksek maliyetlerden dolayı 20-40 cilt fatura bastıran müşterilerimiz şu an 2-5 cilt şeklinde yaptırıyorlar. Çünkü fiyatlar yüksek olduğu için haliyle matbaacılar olarak sıkıntı yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Matbaacılık tek başına ayakta duramıyor"

Van'da matbaa sektörünün tek başına ayakta duracak durumda olmadığına dikkat çeken Güçlü, "Matbaa işini yapanlar bunun yanında ekstra bir iş yapmak zorunda kalıyorlar. Çünkü matbaa tek başına sürdürülebilir bir iş değildir. İşçi maliyeti, kira ve buna benzer giderlerden dolayı tek başına yetmiyor." şeklinde konuştu.

"Van'da yapılan ihaleleri başka illerdeki firmalar alıyor"

Belediyelerin ve kamu kurumlarının eskiden Van'da çalışan matbaalara ihale teklifi verdiklerini, matbaaların da tekliflerini sunduklarını ve o paranın Van'da kaldığına değinen Güçlü, şunları söyledi:

"Son dönemlerde bu ihaleler internet üzerinden yapıldığı için İstanbul, İzmir ve Ankara gibi yerlerde çalışan matbaalar da bu ihalelere giriyor. Ancak bizim onlarla rekabet etme gibi bir gücümüz yok. Çünkü maliyetlerden dolayı fiyatı yüksek tutmak zorundayız. Ondan dolayı dışarıdan gelen firmalar çok uygun fiyata buradaki ihaleleri alıp götürebiliyorlar." dedi.

Matbaacılar olarak taleplerini de dile getiren Güçlü, "Resmî kurumlar tarafından yapılan ihalelerin, ilde kalmasını talep ediyoruz. 2008 yılından önce matbaacılarda yıpranma payı vardı. Kimyevi maddelerle çalıştığımız için gerçekten yıpratıcı bir meslektir. Yıpranma payının tekrardan getirilmesini talep ediyoruz." diye konuştu. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar