TÜRSAB Genel Başkanı Bağlıkaya: Turizmi ciddi etkileyen uçak sıkıntısı 2023’te giderilecek

Sadece Türkiye’de değil dünya genelinde uçak sıkıntısının yaşandığını, bu durumun iç turizmi çok ciddi etkilediğini belirten Türkiye Seyahat Acenteler Birliği (TÜRSAB) Genel Başkanı Firuz Bağlıkaya, 2023'ten itibaren bu sorunun giderileceğini söyledi

Ekleme: 05.09.2022 10:40:11 / Güncelleme: 05.09.2022 10:40:11 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Batman’a gelen Türkiye Seyahat Acenteler Birliği (TÜRSAB) Genel Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizm seyahat acenteleri yetkilileriyle buluştu.

Yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı programda seyahat acentelerinin sorun ve sıkıntıları konuşuldu.

Programın ardından TÜRSAB Genel Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türkiye genelinde yaşanan uçak sıkıntısına ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

İç hatlardaki uçak sorununun tüm dünyayı ilgilendiren global bir sıkıntının parçası olduğunu belirten Bağlıkaya, dünyada pandemiden sonraki süreçte çok ciddi bir seyahat patlamasının yaşandığını söyledi.

Hemen hemen dünyanın her yerinde uçak sıkıntısının olduğunu aktaran Bağlıkaya, Avrupa'daki destinasyonlarda da, kendi iç hatlarında da tüm hava yollarının, tüm yolcuların çok ciddi sıkıntılar yaşadığını vurguladı.

Türkiye Seyahat Acenteler Birliği (TÜRSAB) Genel Başkanı Firuz Bağlıkaya

“Sıkıntı Türkiye’de daha fazla yansıyor”

Türkiye'nin de aynı süreci yaşadığına dikkat çeken Bağlıkaya, “Buna ek olarak Türkiye'de bir sıkıntı daha var; En önemli pazarımız olan Rusya'daki kurulu hava yollarının ambargolardan dolayı uçuş yapamamasından dolayı Türkiye'deki tarifeli seferlerin bir kısmı da o bölgeden turist taşımak üzere Antalya'ya konuşlandı. Dolayısıyla var olan sıkıntı aslında bize çok daha fazla yansır hale geldi. İç hatlarda sıkıntımız devam ediyor.” dedi.

“2023'ten itibaren bu sorunun giderileceğini düşünüyorum”

2023 yılından itibaren uçuşla ilgili sıkıntıların aşılacağını düşündüğünü kaydeden Genel Başkan Bağlıkaya, şöyle devam etti:

“Pandemi sürecinde uçak üretimleri de durduğu için hava yollarının uçak talepleri de karşılanamıyor ve hep uzun dönem siparişler geliyor. Benim bildiğim hem özel hava yollarına hem de Türk Hava Yolları'na önümüzdeki dönemde çok ciddi sayıda uçak teslimatı yapılacak. Ben 2023'ten itibaren bu sorunun giderileceğini düşünüyorum. En azından bugünkü kadar sıkıntılı olmayacak. Şu anda Türkiye'de hiçbir yere uçma imkânı yok. Gerçekten 1 hafta, 10 gün her yer dolu.”

“Bilet fiyatları 2-3 katına çıkmış”

Uçak bileti fiyatlarının da çok arttığını belirten Bağlıkaya: "Bilet fiyatları normal fiyatların 2-3 katına çıkmış durumda. Buna rağmen yine yer yok. İnşallah 2023'te bu kışın başında yavaş yavaş bu sıkıntıyı aşacağımızı düşünüyorum. Biz de Seyahat Acentaları Birliği olarak hem Türk Hava Yollarıyla hem de diğer özel hava yollarıyla gerekli girişimleri, istişareleri yapıyoruz. Elimizden geldiği kadar bu sürece pozitif katkı sunmaya çalışıyoruz, görüşüyoruz. Aldığımız bilgiler de o yönde. İnşallah bahar aylarından itibaren önümüzdeki yıl iç turizmi de çok olumsuz etkileyen bu süreci bitirmiş olacağız." dedi.

“Her ülkenin uçak talebi var”

Dünyada kullanılabilir uçak sayısının çok azaldığını belirten Bağlıkaya, "Hem Ulaştırma Bakanımızla hem hava yolları ile sürekli görüşüyoruz. Gerçekten fiziki imkânsızlıklar var. Yani ne kadar para verirlerse versinler, şu anda dünyada kullanılabilir uçak sayısı çok azalmış vaziyette. Her ülkenin uçak talebi var. Her hava yolunun uçak talebi var. Bir de üstüne üstlük bizim bölgenin özel sıkıntısı var. Bir de tarifeli hava yollarından turist taşımaya ayırdığımız uçaklar var. Dolayısıyla herkes sıkıntının farkında.” ifadelerini kullandı.

“İnşallah kısa sürede, iç turizmimizi çok olumsuz etkileyen bu süreç bitecek”

Konuyla ilgili hükümet yetkilileriyle de görüştüklerini ifade eden Bağlıkaya, son olarak şunları söyledi:

“Hem hava yolları farkında hem hükümet farkında hem de Ulaştırma Bakanlığımız farkında. Sivil havacılık boyutunda da arkadaşlar gerçekten süper bir hızla Türkiye'deki yerleşik charter şirketlerin kurulması konusunda da çok hızlı davranıp birkaç tane hava yolunun kurulmasını da tamamladılar. Dolayısıyla bu sıkıntı çok kısa bir süre içinde bitecektir. Söylediğim gibi, aslında global bir sıkıntı, ama bizde biraz daha fazla bir şekilde piyasaya yansıdı. İnşallah kısa sürede, iç turizmimizi çok olumsuz etkileyen bu süreç bitecek."(İLKHA)













Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar