Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Semih Canpolat Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla yazılı bir mesaj yayımladı.
Türkiye'de her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında Halk Sağlığı etkinlikleri gerçekleştirildiğini belirten Canpolat, bu yıl Halk Sağlığı etkinlikleri kapsamında, "Kronik Hastalıklarda Tarama ve İzlemler" temasını işleyeceklerini ifade etti.
Canpolat, "Bugün ülkemizde ve dünyada en sık görülen, en fazla ölüme ve engelliliğe neden olan bulaşıcı olmayan hastalıklar; kalp ve damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik hava yolu hastalıklarıdır. Bağlı olduğunuz aile hekimleri kendilerine kayıtlı olan obez, hipertansif, diyabetik ve kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılması gereken hastalara, yaşlı bireylere ve sağlıklı bireylere dair listelerden tarama ve izlem işlemlerini yapmaktadır." dedi.
"Hastalar E-nabızda kendi tedavi planını görebiliyor"
"18 yaş ve üstündeki bireyler aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez kan basıncını, boy, kilo ve bel çevresini ölçtürebilir." diyen Canpolat mesajında şu ifadelere yer verdi:
40 yaş ve üstündeki bireylerin aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez kan şekerini ölçtürmesi gerekmektedir. Kan şekeri yüksek ise aile hekimi teşhis koymak için ilave kan şekeri ölçümleri ve tetkikler de isteyebilir. Hipertansiyon, diyabet veya obezite hastalarının kan basıncı, kilo ve kan şekerinin kontrol altında olması için aile hekimi tedavi planı yaparak takibini sağlamakta, ihtiyaç duyduğu durumlarda uzman hekime de sevk edebilmektedir. Aile hekiminiz, kan basıncı, kilo ve kan şekerinin kontrol altına alınması için sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, tütün ve tütün mamullerinden uzak durma, alkol bırakma gibi yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık vermekte, gerekli durumlarda sağlıklı hayat merkezlerinde çalışan diyetisyen, fizyoterapist, psikolog gibi ilgili sağlık profesyonellerinden destek alınmasını sağlamaktadır. Hastalar E-nabızda kendi tedavi planını görebilmekte ve evde ölçtüğünüz kan basıncı değerlerinizi sisteme ekleyebilmektedir.
"Sağlık kontrolleri ihmal edilmemeli"
65 yaş ve üstündeki yaşlı bireylerin yılda en az bir kez genel sağlık durumunun değerlendirilmesi için aile hekimine başvurabilmesi gerektiğini ifade eden Canpolat, aile hekimi muayeneyi yaparak ihtiyaç duyulan laboratuvar testlerini isteyebileceğine dikkat çekti.
"Önceden yapılan tespit, koruyucu sağlık hizmetleri açısından hayati önem arz etmektedir"
Canpolat, "Bireyin genel sağlık durumu incelenirken günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirme, zihinsel faaliyetleri gerçekleştirme ve beslenme durumu da değerlendirilmektedir. Ayrıca kullanılan ilaçlar da aile hekimi tarafından gözden geçirilmektedir. Aile hekimlerimiz tarafından yapılan tarama ve izlemler ile; hastalık riski olan bireyler erken tespit edilmeleri, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık verilerek takip edilmeleri, kronik hastalığı olan bireylerin daha fazla sorun (komplikasyon) yaşamadan hayatlarını idame ettirmeleri ve yaşam kalitelerin arttırmaları hedeflenmektedir. Vatandaşlarımızın rutin sağlık kontrollerini yaptırmaları çok önemlidir. Kronik hastalıkların önceden tespit edilmesi, koruyucu sağlık hizmetleri açısından hayati önem arz etmektedir. Bu vesileyle herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyor, sağlıklı günler diliyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)