Halk, ucuz gıda temininde ciddi sıkıntı yaşıyor!

Her geçen alım gücü düşen halkın ucuz fiyata gıda temin etmede büyük zorluklar yaşadığını belirten Batman Gıda Toptancılar Derneği Başkanı Süleyman Emek, hükümet yetkililerine çağrıda bulundu.

Ekleme: 02.09.2022 15:55:13 / Güncelleme: 02.09.2022 16:02:18 / Ekonomi / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Geçtiğimiz aylarda gıda tedarikinde büyük sıkıntıların yaşandığını anımsatan Emek, bugün Türkiye’de bu sıkıntının bir nebze de olsa azaldığını ancak halen gıda fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyledi.

 

Lojistik, akaryakıt, elektrik, doğal gaza yapılan zamların gıda fiyatlarına yansıdığını dile getiren Emek, ekonomik sıkıntılarla beraber alım gücü düşen dar gelirli ailelerin, uygun fiyata gıda temin etmede büyük zorluklar yaşadığına, neredeyse ucuz gıda bulamadığına işaret etti.

“Zamların önü kesilmeli”

Sorunların hükümet politikasından kaynaklandığını savunan Emek, şöyle devam etti:

“Fakirler ucuz fiyata gıda erişiminde sıkıntı yaşıyor. Bu durum da devlet politikasından kaynaklanıyor. Devlet fakirin alım gücünü yükseltecek argümanları çoğaltması lazım. Devlet zamların önünü kesmesi lazım. Doğal gaz, elektrik, akaryakıtın yükselişi kesildiğinde gıda fiyatları da düşecektir. Devlet fakirin halini iyi analiz etmesi lazım.”

Batman Gıda Toptancılar Derneği Başkanı Süleyman Emek

“Politika üretim ve istihdama yönelik olmalı”

Hükümetin üretimi artırması, bunun için ciddi çabalar harcaması gerektiğini vurgulayan Emek, “Devletin politikası üretime ve istihdama yönelik olması gerekir. İnsanı zenginleştirecek politikalar üretilmelidir. Bugün gittikçe zengin ve fakir arasındaki uçurum büyüdü. Zengin çok zengin, fakir çok fakir oldu. Bunların giderilmesi için istihdama ve üretime yönelik ciddi manada yatırımlar yapması lazım.” dedi.

“Girdi maliyetlerindeki artış gıda fiyatlarına yansıyor”

Devletin halkla bütünleşmemesi durumunda var olan sorunların daha da büyüyeceğine dikkat çeken Emek, şunları söyledi:

“Bugün zengin ile fakir arasında nasıl makas açıldıysa, halk ve devlet, hükümet arasında da kopukluk vardır. Ucuz fiyata halka gıda arz edilmesi için hükümet üretime yönelmelidir. Girdi fiyatları düşerse üretim maliyeti de ucuzlayacaktır. Girdi maliyetleri çok yüksek. Bundan dolayı maliyetlerde yüksek oluyor. Bu da millete yüksek fiyata mal arzının oluşmasına neden oluyor.”

“Tarım Kooperatif Marketleri zenginlerin olduğu yerlerde açılıyor”

Açıklamasında “Tarım Kooperatif Marketleri”ne de değinen Emek, bu marketlerin ihtiyaca cevap vermediğini kaydetti.

Emek, “Tarım Kooperatif Marketlerinin ihtiyaca cevap vermediğini görüyoruz. Talep çok ama raflarda ürün yetersizliğini görüyoruz. Açılan marketlerin doğru tespitlerle açılmadığını görüyoruz. Fakirlerin olduğu yerlerde bu marketler açılması gerekirken zenginlerin olduğu yerlerde açılıyor. Bu yanlış bir politikadır. Fakirlerin hesabı iyi yapılması lazım.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar