Sezon zamlarla açıldı ELEKTRİK VE DOĞALGAZA ZAM

Zamlar hız kesmeden devam ediyor. BOTAŞ ve EPDK yeni zamlı tarife tablosunu yayınladı. Buna göre doğal gaz ve elektriğe yüzde 20, sanayide kullanılan doğal gaza yüzde 50, elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza ise yüzde 49,5 zam geldi. Kira ve gıda fiyatlarındaki artışlar yüzünden sıkıntı yaşayan vatandaşlar duruma tepki göstererek ‘zam furyasına’ son verilmesini istiyor.

Ekleme: 02.09.2022 06:03:33 / Güncelleme: 02.09.2022 06:04:02 / manşetler
Destek için 

MEHMET ERKAN YAVUZ / DOĞRUHABER

Yeni sezon yine zamlarla açıldı. Elektrik ve doğalgaza 1 Eylül'den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 20 zam yapıldı. Kira ve gıda fiyatlarındaki büyük fiyat artışları sebebiyle alım gücü dibi gören vatandaşın yeni zamlarla beraber beli iyice bükülecek.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ FİYATLARINDA ARTIŞ

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) eylül ayına ilişkin tarife tablosu yayınlandı. Buna göre, konutlarda kullanılan doğal gaz ve elektriğe yüzde 20, sanayide kullanılan doğal gaza yüzde 50, elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza ise yüzde 49,5 zam geldi. EPDK'den yapılan açıklamada, salgının etkilerinin küresel ekonomilerde etkisini sürdürdüğü, Rusya-Ukrayna savaşının başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünya enerji piyasaları için ağır sonuçları beraberinde getirdiği belirtilerek, “Bu durum ülkemizdeki enerji üretim maliyetlerini de olumsuz etkilemiştir” ifadeleri kullanıldı.

‘ETKENLER’ DEĞİL ‘ÇÖZÜM’LER KONUŞULSUN

Enflasyonun seyrine girdiği ve ülkenin büyüme rakamlarının açıklandığı bu dönemde yapılan yeni zamlar ‘indirim’ beklentisi içerisindeki piyasaya soğuk duş etkisi yaptı. Zamlar sonrası yapılan açıklamalarda, ‘küresel enerji krizi’,  ‘salgın’, ‘Rusya-Ukrayna savaşı’ gibi etkenler sıralansa da, yaklaşık son bir yılda tüm kalemlerde yaşanan fahiş fiyat artışları sebebiyle vatandaşlar artık ‘etken’lerin değil  ‘çözüm’lerin konuşulmasını ve bir an önce alım gücünün makul seviyelere çıkarılması gerektiğini belirtiyor.

ZAMLA BERABER, AYNI TÜKETİM MİKTARINA 1106 TL FAZLA ÖDENECEK

Asgari ücrete yapılan zam sonrası rahat bir nefes almayı bekleyen vatandaşlar, gıda ve konuttaki sarsıcı fiyatlardan sonra enerji piyasasında geçtiğimiz Nisan ayından bu yana yapılan zamlarla hayal kırıklığına uğradı. Doğalgazda nisan ayında yapılan yüzdü 35’lik zam sonrası haziran ayında da yüzde 30’luk bir zam daha gerçekleştirildi. Önceki gün açıklanan ve dün itibariyle yürürlüğü giren yüzde 20’lik zam sonrası son altı ay içerisinde toplam yüzde 85’lik bir artış gerçekleşti. Diğer bir deyişle geçtiğimiz Mart ayı sonunda 1000 TL ödenen, fatura, başka bir zam daha yapılmaması durumunda Kasım sonunda aynı tüketim miktarı karşılığında 2106 TL olarak ödenecek.

Sezonun yine fahiş zamlarla açılmasına sert tepki gösteren vatandaşlar, artık zam değil, indirim haberleri duymak istediklerini belirterek zamların geri alınması çağrısında bulundu.

"MAAŞLAR KİRA VE FATURALARA YETMİYOR"

Yapılan zamları değerlendiren vatandaşlardan Hüseyin Taşdemir, “Yüksek kira fiyatları ve gıda ürünlerindeki fahiş zamlar, vatandaşın belini yeterince büküyor. Yapılan zamlar yüzünden yakında eve ekmek götüremez duruma geleceğiz. Asgari ücretle çalışan birinin kazancı kira ve faturaları ödemeye yetmiyor. Maaş artışları ile yapılan zamlar arasında uçurum var. Bu durumun bir an evvel çözüme kavuşturulması lazım” şeklinde konuştu.

"ZAMLAR GERİ ALINMALI"

Muhammed Yıldırım isimli vatandaş da yaptığı açıklamada zamların geri alınması gerektiğini belirterek, “Zamlar yüzünden halkın alım gücü gittikçe zayıflıyor. Yetkililer durumun düzeldiğine dair açıklamalarda bulunsa da halk bunu hissetmiyor. Ailesini asgari ücretle geçindirmeye çalışan birinin ev kirası, faturaları ödemesi, mutfak masrafları vb. zaruri durumları karşılaması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

KARANLIKTA VE SOĞUKTA OTURMAK ZORUNDA KALACAĞIZ

Yapılan zamlarla fatura ödeyemez duruma geleceklerini belirten bir diğer vatandaş Hamza Çetin ise, “Bu gidişle çoluk çocuk evimizde ışıkları açmadan karanlıkta ve soğukta oturmamız gerekecek. Bu duruma artık müdahale edilmesi lazım. Yapılan zam oranları çok fahiş. Bu zamlar ya geri alınmalı ya da makul seviyelere çekilmeli” dedi.

İlgili Haberler