Rusya gazı kesti, AB tedirgin AVRUPA’DA KIŞ KORKUSU

Avrupa’da artan enerji fiyatları, rekor enflasyon rakamlarıyla ekonomik tablo bozulurken Rusya'nın doğalgazı kesmesi nedeniyle zora düşen AB ülkeleri, vatandaşlarına soğuk su ile yıkanmadan kışın soba yakmaya kadar bir dizi tasarruf önerilerinde bulunuyor. Kısaca Avrupa’da bu kış zor geçecek gibi…

Ekleme: 01.09.2022 06:57:55 / Güncelleme: 01.09.2022 06:58:02 / manşetler
Destek için 

HASAN ŞENOL / DOĞRUHABER -  Dünyanın en büyük gaz ihracatçısı Rusya ile dünyanın önemli tahıl üreticilerinden biri olan Ukrayna arasındaki savaş, küresel ekonomiyi olumsuz etkilerken, Avrupa'da yıllık enflasyon gıda ve enerji maliyetlerindeki büyük artışın da etkisiyle rekorlar kırıyor. AB ülkeleri, mevcut durumda doğal gaz ihtiyacının yüzde 40'ını Rusya'dan tedarik ediyor. Savaş özellikle Avrupa’da bir enerji krizini de beraberinde getirdi. Savaşla birlikte Batılı ülkeler, Rusya'ya peş peşe yaptırım uygularken Rusya da yaptırımlara karşı enerji alanındaki kısıtlamalarıyla misilleme yaptı. Son olarak Rus doğal gazını Almanya’ya taşıyan Kuzey Akım boru hattı üzerinden sevkiyatlar üç günlüğüne durduruldu. Rus enerji şirketi Gazprom'dan yapılan yazılı açıklamada da "Kuzey Akım üzerinden sevkiyatlar tümüyle durduruldu ve bugün doğal gaz kompresör ünitesindeki planlanmış bakım çalışmalarına başlanacak." ifadesi kullanıldı.

KREMLİN SÖZCÜSÜ: DOĞAL GAZ SEVKİYATLARI YAPTIRIMLARDAN DOLAYI DURDU

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, doğal gaz sevkiyatlarının yaptırımlardan dolayı durduğunu, Avrupalı siyasilerin attıkları adımlar nedeniyle vatandaşların çok fazla para ödemek zorunda kaldığını söyledi.  Gazprom, boru hattında kullanılan çeşitli parçaların bakımının yaptırımlar nedeniyle yapılamadığı gerekçesiyle boru hattından gönderilen doğal gaz miktarını yaklaşık yüzde 80 düşürmüştü.

HER NE KADAR DEPOLAR DOĞALGAZLA DOLDUYSA DA…

Doğal gaz açığı endişesi yaşayan Avrupa, yüzünü Çin'e döndü. Dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatçısı Çin, iç piyasadaki daralma nedeniyle kendisine fazla gelen LNG’leri Avrupa’ya sattı. 2022’nin ilk altı ayında Avrupa Birliği’nin LNG ithalatı yüzde 60 arttı. Avrupa ülkelerinin satın aldığı LNG miktarı (53 milyon ton) Çin ve Japonya’nın ithalatını geride bırakırken, AB’nin doğal gaz depolarının yüzde 77 oranında dolmasını sağladı. Kasımda bu oranının yüzde 80’e çıkması bekleniyor.

RUSYA, EKONOMİSİNE ZARAR VERMEDEN BİR YIL BOYUNCA AVRUPA’YA DOĞALGAZI KESEBİLİR

İngiliz şirketi Capital Economics’in Rusya uzmanı Liam Peach, petrol fiyatları ve enerjideki ihracat seviyelerinin mevcut yüksek seviyelerde kaldığı sürece, Rusya’nın AB’ye bir yıl boyunca doğalgaz sevkiyatı yapmamasına rağmen ekonomik olarak etkilenmeyeceğini söyledi. “Rusya’nın ticaretinde cari fazlası ana gaz piyasasından kopsa bile onu desteklemeye yeterli olacaktır” diyen ekonomist,  yüksek enerji fiyatları seviyesinin, mavi yakıt tedarik hacmi azaltılsa bile Rusya’nın gaz satışlarından çeyrek başına 20 milyar dolara kadar kazanmasına izin verdiğini kaydetti.

"BEŞ İLA ON KIŞ KORKUNÇ OLACAK”

 "İngiltere 2 yıl ekonomik olağanüstü hal yaşayabilir" diyen İngiltere Maliye Bakanı, enerji faturalarına getirilen yüzde 80'lik üst limitin orta gelirlileri bile zorlayabileceğini söyledi. Polonya'da ise hükümet sınırlı kömür alımlarının yolunu açtı. Kömür madenlerinin önünde, kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Belçika Enerji Bakanı Tinne Van der Straeten, "Hiçbir şey yapmazsak önümüzdeki beş ila on kış korkunç olacak. Avrupa düzeyinde kaynağında hareket etmeli ve gaz fiyatlarını dondurmak için çalışmalıyız" sözleriyle endişesini dile getirdi.

RUSYA HER GÜN 13 MİLYON EURO DEĞERİNDE GAZ YAKIYOR!

Norveçli enerji uzmanı Sindre Knutsson, “Rusya Federasyonu her gün 4 milyon metreküpten fazla doğalgaz yakıyor. Bu, halen Kuzey Akım’dan sağlanan toplam hacmin yaklaşık sekizde biri. Bu hacimler piyasa fiyatıyla yaklaşık 13 milyon Euro değerinde” diye konuştu.

AVRUPA'DA ENERJİ TASARRUFU: YAZIN KRAVAT TAKMAYIN! KIŞIN SOBA YAKIN!

Avrupa'da hükümetler enerji krizi karşısında halkı enerji tasarrufuna motive etmek için kampanyalar başlatırken, aynı zamanda krizi hafifletmek için vergi indiriminden nakit ödemeye varan çeşitli tedbirler açıkladı. Doğal gaz akımının sekteye uğraması Almanya'da yeni tedbirleri beraberinde getirdi. Ülkede, bir yandan doğal enerji kaynaklarında çeşitliliği artırma amaçlı girişimler teşvik edilirken, diğer yandan kapanan bazı nükleer santrallerin yeniden açılması da tartışılıyor. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise enerji tasarrufu için çalışanlardan zorunlu olmadıkça kravat takmamalarını istedi. Sanchez, ülkede artan sıcaklıklara karşı klima kullanımının arttığına işaret ederek, bakanları ve başta kamu çalışanlarını "gerekmedikçe kravat kullanmamaya" davet etti. Vatandaşlarına soğuk su ile yıkanmadan tutun da kışın soba yakmalarını tavsiye etmeye kadar bir dizi önlem almaya çağıran Avrupa ülkelerinde bu kış zor geçecek gibi…