Ağrı'da yetiştiricilere kaz palazı dağıtımı gerçekleştirildi

Kaz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması için Ağrı'da üretilen projeler kapsamında yüzde 80'i hibeli 5 bin kaz palazı dağıtımı gerçekleştirildi.

Ekleme: 29.08.2022 15:01:33 / Güncelleme: 29.08.2022 15:01:33 / Güncel / Ağrı Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Ağrı Valiliği öncülüğünde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen, maliyetinin yüzde 80'inin İl Özel İdaresi tarafından sağlandığı Kaz Palazı Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında kaz palazı dağıtım töreni gerçekleştirildi.

TRT Park'ta gerçekleştirilen programda konuşan Ağrı Valisi Osman Varol, kaz yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için proje üretmeye devam ettiklerini söyledi.

Vali Varol, "Göreve başladığımız zamandan itibaren Ağrı'nın büyük potansiyele sahip olduğunu bu potansiyelin özellikle tarım ve hayvancılık alanında kendimize çok önemli bir rekabet üstünlüğü sağlayabilecek düzeyde olduğunu ve bu potansiyelin harekete geçirilmesi için tek ihtiyacımız olanın birlik ve beraberlik içerisinde gerekli projeleri başlatmak ve yürütmek olduğunu görüyoruz. Özellikle kaz yetiştiriciliği, komşu ilimiz olan Kars'ın bayraktarlığını ve isim babalığını yaptığı ama aslında tüm bölgemizde önemli bir faaliyet alanıdır. Eğer gerekli destek verilirse ve çiftçilik yapan vatandaşlarımız da sahip çıkarsa, daha iyi noktalara gelebilecek alanlardan bir tanesidir. Geçen sene yine burada kaz yetiştiricilerimize kuluçka makinesi, çıkım makinesi ve jeneratör seti hediye ettik. Özellikle son bir yıl içerisinde ekonominin geldiği nokta ve maliyet artışları gündeme getirildiğinde, geçen yıl vatandaşlarımıza verdiğimiz o setlerin bir tanesini geçtiğimiz günlerde bir ihtiyaç için sorduğumuzda sadece bir seti 65 bin lira ve artı KDV'ye ulaşmıştı. Verdiğimiz bu destekle üreticilerimiz, geçtiğimiz yıldan itibaren çok ciddi miktarda üretim yapıyorlar. Bunu geliştirmek anlamında geçtiğimiz yıldan bu yıl için kaz palazı dağıtılması planını yapmıştık." dedi.

Konuşmasında kaz yetiştiriciliği ile ilgili çalışmalarının planını aktaran Vali Varol, "Niyetimiz 175 bin civarında devraldığımız kaz varlığı sayımızı, kısa vadede 300 binli rakamlara çıkarabilmek. Diğer hayvancılık ve tarım faaliyetleriyle birleştiğinde köy ortamında ve ilin iklim koşulları da dikkate alındığında gerçekten vatandaşlarımızı çok mutlu edecek önemli bir gelir kapısı olacak faaliyetten bahsediyoruz." ifadelerini kullandı.

Programda kısa bir konuşma yapan Ağrı Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Zeki Çelik ise şunları söyledi:

Ağrı Valiliğimiz öncülüğünde gerçekleştirilen ilimizde kaz yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için daha önce yapılan projeler ile toplam 850 bin TL bütçe ile 50 yetiştiricimize 50 adet çıkım makinesi, 50 adet gelişim makinesi ve 50 adet jeneratör dağıtmıştık. Kaz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması için Ağrı Valiliğimiz öncülüğünde yapılan ve bugün hayata geçirilecek olan proje kapsamında 100 yetiştiricimize toplam 5 bin kaz palazı dağıtımı yapılacaktır. Bu projenin toplam bedeli 570 bin TL olup yüzde 80'i İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından yüzde 20'si ise yetiştiricilerimiz tarafından karşılanmaktadır.

Konuşmaların ardından 100 çiftçiye 5 bin kaz palazı dağıtıldı.

Programa, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüsamettin Erol, İl Emniyet Müdürü Nihat Özen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erhan Tenekeci, Tarım ve Orman Müdür Vekili Zeki Çelik, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Ferdi Çelik, Belediye Başkan Yardımcısı Kasım Bulan ve vatandaşlar katıldı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler