Diyanet Birlik-Sen, Diyanet personellerin kadrolu olmaları için Diyanet Birlik-Sen genel merkezinde basın açıklamasında bulundu. Açıklamayı sendika adına Diyanet Birlik-Sen Genel Başkanı Kenan Ak yaptı.
Sözleşmeli ve kadroluların arasında hak ihlali olduğunu belirten Ak, son yıllarda memur alımlarındaki personel istihdam şekli, aynı görevi yapan eşitler arasında 'kadrolu ve sözleşmeli' ayrımına gidilerek istihdam edilen sözleşmeli personel aleyhine büyük bir hak ihlali ve insan haklarına aykırı mağduriyetleri de beraberinde getirdiğini söyledi.
Ak, "Bu hak ihlali ve mağduriyetleri en acı şekilde yaşayanların başında da her türlü şartını tamamlayarak mülakatlardan başarıyla geçen, kuş uçmaz, kervan göçmez yerlere ataması yapılan Diyanet İşleri Başkanlığımızın en genç dinamik ama o kadar da hak mahrumiyeti içinde görev yapan sözleşmeli personelimizdir." dedi.
Ak, "2014-2018 yılları arasında başkanlığımızda görev alan süresiz sözleşmeli personelimiz gerçekten hem mevzuattan hem de idarecilerin haksız uygulamalarından kaynaklı çok büyük mağduriyetlerle karşı karşıya kalmıştır. 2019 yılında başkanlığımızda görev alan 3+1 statüsündeki sözleşmeli personel 2022 Ağustos ayı itibariyle 3 yılını doldurduğu için kadroya geçirilmiştir. 2014 yılından sonra göreve atanan ve 9 yıldır sözleşmeli olarak çileli bir şekilde görev yapan süresiz sözleşmeli personel ise hala siyaset tarafından oyalanmaktadır." ifadelerini kullandı.
Süresiz sözleşmelilerin üvey evlat muamelesi gördüğünü ve siyaset tarafından seçim malzemesi olarak kullanıldıklarını belirten Ak, şunları aktardı:
"Mevzuattan Kaynaklı hak kayıpları bir tarafa sözleşmeli personelin idarecilerin iki dudağının arasına sıkıştırılan geleceği ve idarecinin sözleşmeni yenilemem tehdidi ve baskısı arasında kalan pırıl pırıl nitelikli, vasıflı ve öğrenimli sözleşmeli genç hocalarımız hak etmediği muameleye tabi tutulmakta zor şartlarda en mahrumiyet yerlerde verimli hizmet yapması beklenmektedir. Oysa ki görev almak için kadrolu personel ile atanma şartları aynı olan sözleşmeli personel de Devletin ve çalıştığı kurumun her imkânından ve kadrolu personeline tanıdığı her haktan eşit şekilde faydalanmalı Devletimiz eşitler arasında ayrım yapılmamalıydı. Diyanet İşleri Başkanlığında Kadrolu personel Kurumun açtığı her türlü görevde yükselme, unvan değişikliği, yurtdışı, Hac ve Umre sınavlarına rahatlıkla girebilirken sözleşmeli statüdeki personelin her konuda kapsam dışında tutulması haklarının bloke edilmesi ve ikinci sınıf personel muamelesi görmesi vicdanları yaralamaktadır. 2014-2018 yılları arasından atanan süresiz sözleşmelilerin yaşadığı bu bilinmezlik siyasetin büyük bir ayıbıdır. Bu ayıptan kurtulmanın tek yolu vardır o da Ekim ayında açılacak TBMM de ilk gündem maddesi olarak tüm Sözleşmelilerin Kadroya geçirilmesi konusunun karara bağlamasıdır. Bu büyük bir haksızlık ve büyük bir adaletsizliktir Diyanet Birlik-Sen olarak, süresiz sözleşmeliler için 3 artı bir şeklindeki farklı bir alternatifi kesinlikle kabul etmiyor doğrudan yürürlük tarihi Ekim 2022 olmak üzere kadroya geçirilmelerini istiyoruz."
Son olarak çalışanlar arasında ayrım yapılmaması gerektiğinin altını çizen Ak, "Sözleşmeli istihdamı tamamen kaldırılmalı, çalışanlar arasında ayrım yapılmamalıdır. Son günlerde hükümet tarafından sözleşmelilere kadro verilmesine dair verilen sözlerin aksine ikircikli açıklamalarda bulunan siyasetçilerin 'Süresiz Sözleşmeli personele kadrolulara verilen benzer hakların verilmesi’' şeklindeki basına yansıyan ifadelerini çok yakışıksız buluyoruz. Diyanet Birlik-Sen olarak yıllardır hakları gasp edilen süresiz sözleşmeliler başta olmak üzere tüm sözleşmeli personele şartsız ve koşulsuz kadro verilmesini istiyoruz. Bu süreçte Başkanlığımız yetkililerinden kurumda çalışan sözleşmelilerin bir an önce kadroya geçmeleri ve haklarının iadesi için kurum olarak hükümet nezdinde girişimde bulunmalarını önemli ve anlamlı buluyor bir kez olsun mağdur olan personeli için İdarecilerimizin elini taşın altına koymasını bekliyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)