Avrupa'da "ikinci bir Çernobil" korkusu her geçen gün büyüyor

Ukrayna'daki savaş devam ederken, dünyanın gözü kulağı Zaporijya Nükleer Santrali'nden gelen haberlerde. Avrupa’nın en büyük nükleer santralı Zaporijya’nın çatışmaların ortasında kalması "ikinci bir Çernobil" korkusuna neden oluyor.

Ekleme: 25.08.2022 15:10:09 / Güncelleme: 25.08.2022 15:12:50 / Dünya
Destek için 

Ukrayna devletine ait nükleer enerji şirketi Energoatom'un başkanı Petro Kotin, Kotin, Rusya'nın Zaporijya tesisini Ukrayna'nın elektrik şebekesinden ayırmayı planladığını, bu durumun ciddi bir soğutma sistemi arızası riski doğurduğunu açıkladı.

Kotin, Rus mühendislerin nükleer santrali Ukrayna'nın elektrik şebekesinden kesmek için ayrıntılı planlar oluşturduklarını belirterek, "Bu bağlantı kesilmesi sırasında tesis herhangi bir güç kaynağına bağlanmayacak ve tehlikenin ana nedeni bu. 90 dakika soğutma sağlayamazsanız, zaten erime başlayacak." dedi.

Rusya yapılan çağrıların aksine, bölgenin silahsızlandırılmasının bu aşamada bir seçenek olmadığını belirterek Ukrayna'nın provokasyonlara imza atabileceği iddiasını dile getiriyor.

Zelenski ise yaptığı açıklamada, "Tesisi siper olarak kullanarak ateş eden her Rus askeri, istihbarat ajanlarımız, özel servislerimiz ve ordumuz için özel bir hedef haline geldiğini anlamalıdır" ifadelerine yer verdi. (İLKHA)