Afganistan Enformasyon ve Kültür Bakanı Hayırhah: Hükümet olarak ifade özgürlüğüne bağlıyız

Afganistan İslam Emirliği Enformasyon ve Kültür Bakanlığı, ülkedeki medya kuruluşu temsilcilerinin katıldığı kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi.

Ekleme: 24.08.2022 16:30:18 / Güncelleme: 24.08.2022 16:44:19 / Dünya
Destek için 

Gazeteciler ve medya kuruluşlarının sorunlarının ele alındığı toplantıya, hükümet kanadının yanı sıra Afganistan'daki gazeteci dernekleri ve medya federasyonları katıldı.

Medya federasyonların yıllık medya raporunu sundukları toplantıda, son bir yılda medya alanında; 5 televizyon ve 4 radyo istasyonunun lisans aldığı, 10 haber ajansının kurulduğu ve mevcut medya kuruluşlarının yüzde 10'unun da medya işletme ruhsatlarını yenilediği kaydedildi.

Ülkede çeşitli nedenlerle sesli, görsel ve yazılı basın çalışanlarının yüzde 40'nın işlerini kaybettiği dile getirilen federasyon raporuna göre; medya kuruluşlarının kapatılmalarının temel sebebinin herhangi bir baskı veya kısıtlama olmadığı ancak ekonomik sorunlardan kaynaklandığı tespitine yer verildi.

Toplantıda konuşan Enformasyon ve Kültür Bakanı Molla Hayrullah Hayırhah, hükümetin ifade özgürlüğüne bağlı olduğunu ve medyanın ekonomik sorunlarını çözmek için çabalarının sürdüğünü söyledi.

Ülkede etnik, dilsel önyargıları körükleyen ve dünyaya Afganistan hakkında yanlış bir imaj sunan yabancı istihbaratların güdümündeki medyayı eleştiren Hayırhah, tüm medyadan ülkenin kalkınmasını ve Afganların refahını teşvik etmek için ulusal misyonlarını düzgün bir şekilde yerine getirmelerini ve yayınlarını ulusal çıkarları dikkate alacak şekilde düzenlemelerini istedi.

Ülkedeki medya kuruluşlarının artık yabancıların sözlerine aldanmamaları konusunda uyarıda bulunan Hayırhah, basının, müreffeh ve birleşik bir Afganistan için hükümetle omuz omuza çalışmaları tavsiyesinde bulundu.

Enformasyon ve Kültür Bakanı Hayırhah, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını çözmek için ellerinden gelen her türlü yardımı yapacaklarını belirtirken, medyadaki skandalları araştırmak için yeni bir komisyonun kurulduğu bilgisini de paylaştı. (İLKHA)