Ağrı kesici kullanmadan baş ağrısından nasıl kurtulabiliriz?

The Independent’ın haberine göre, Cognition Health bünyesinde danışman nörolog olan Dr. Steve Allder, “Baş ağrıları genetik, diyet, gıda intoleransları, açlık, alerji, hormonlar, yaşam tarzı, hava koşulları, çevre, yorgunluk, uyku bozukluğu veya yoksunluğu, yorucu egzersiz, dehidrasyon ve daha geniş tıbbi sorunlara kadar birçok faktör tarafından tetiklenebilir” dedi.

Ekleme: 24.08.2022 13:16:52 / Güncelleme: 24.08.2022 13:21:21 / Sağlık
Destek için 

Baş ağrısına ilişkin uzman görüşlerine yer verilen haberde şu ifadeler yer aldı;

“Unutmayın, tekrarlayan veya dayanılmaz baş ağrıları sizi rahatsız ediyorsa, sizin için en uygun tavsiyeyi verebilmeleri için doktorunuzla konuşmak her zaman en iyisidir. Ancak, ağrı kesici ve diğer haplara başvurmak zorunda kalmadan rahatsız edici bir baş ağrısını gidermenin yollarını arıyorsanız, size yardımcı olabilecek başka seçenekler de olabilir.”

Uzmanlar, ağrı kesici almadan baş ağrılarını tedavi etmenin dokuz yolunu şöyle açıkladı;


Su içmek

The Walton Center NHS Foundation Trust’ta Danışman Nörolog ve Klinik Direktörü olan Dr. Anita Krishnan, “Dehidrasyon, epizodik baş ağrıları için iyi bilinen bir tetikleyicidir ve kronik baş ağrılarını kötüleştirir. Baş ağrısına yatkın insanlar gün boyunca yeterli ölçüde, yani iki ila üç litre su içmeyi hedeflemelidir. Sıcak havalarda ve egzersiz yaparken daha fazla su için, çünkü atılan terle su kaybedilir” dedi.

Su alımınızı artırmanız gerekip gerekmediğini anlamanın iyi bir yolu da, idrarınızı rengini kontrol etmek olacaktır. Eğer rengi koyuysa, susuz kalmış olabilirsiniz.


Kan şekerinize dikkat edin

Hipoglisemi adı verilen düşük kan şekeri seviyeleri, kesin nedeni tam olarak anlaşılmasa da baş ağrısına yol açabilir.

Fox Online Pharmacy’den Dr. Deborah Lee konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı;

''Migren ve küme tipi baş ağrıları düşük glikoz seviyeleri tarafından da tetiklenebilir. Baş ağrısının düşük kan şekeri seviyesinden kaynaklanabileceğinden şüphelenen herhangi bir yetişkin, hemen 15g doz glikoz almaktan fayda görebilir.

Bununla birlikte, şeker hastalığı olan veya kan şekeri düzeylerini etkileyebilecek diğer sağlık sorunları olan kişiler için, yalnızca ihtiyaçlarınıza özel sağlık tavsiyelerine uymanız önemlidir. Düşük kan şekeri olan bir diyabetik, tıbbi bir acil durum olduğu için doktorunun tavsiyesine uymalıdır.”


Kısa bir süre uyumak

Kısa bir şekerlemenin veya normalden daha erken yatmanın baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olduğunu görebilirsiniz.

Dr. Krishnan, "Bir kişinin şiddetli bir baş ağrısı olduğunda, bunun en yaygın türü migrendir, uyku bu ataktan kurtulmaya yardımcı olur” dedi.

Uzmanlar, baş ağrılarını önlemenin en iyi yollarından birinin her gece yeterince uyumak olduğu konusunda hemfikir.


Tetikleyici gıdalardan kaçının

Migren durumunda, bundan etkilenen insanlar genellikle hangi yiyeceklerin semptomlarının ortaya çıkmasına veya kötüleşmesine neden olabileceğini öğrenirler.

Plant Based Health Professionals’da beslenme uzmanı olan Dr. Leila Dehghan, “En yaygın olarak bildirilen tetikleyicilerinden bazıları peynir, işlenmiş etler, şeker, çikolata, alkol ve kafein gibi ürünlerdir” diye konuştu.


Kafeini azaltın

İngiltere merkezli Livi’den Dr. Bryony Henderson, “Kafein yoksunluğu ağrılı, yoğun ve zonklayan bir baş ağrısını tetikleyebilir. Buna bazen mide bulantısı, endişeli ve sinirli hissetme eşlik eder” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Dr. Henderson kahveyi çok seven ancak kafein alımınızı azaltmak isteyenlere şu tavsiyeyi yaptı;

“Bu içecekleri altı haftalık bir süre içinde yavaş yavaş azaltın. Kahvenizi daha sulu hale getirmeyi deneyebilir, daha küçük fincanlar alabilir veya içeceği çay veya kafeinsiz bir başka şeyle değiştirebilirsiniz.”


Gözlerinizi dinlendirin

Optegra uzman göz hastanesinde optometrist olan Dr. Nabila Jones, “Parlak ışıklar, özellikle titreyen ışıklar ve parlama migren baş ağrılarına neden olabilir. Bunu yönetmenize yardımcı olmak için karanlık bir odada oturun ve gözlerinizi dinlendirin” dedi.

Dr. Jones, bir baş ağrısı yaşarken güneşe çıkarsanız, şunları yapmanızı da tavsiye etti;

“Dışarıdaysanız, güneş gözlüğü ve polarize lensler, ışık yoğunluğu ve parlamayı azaltmaya yardımcı olabilir, Bu da ağrı seviyesini azaltmaya yardımcı olur.”


Ağır kokulardan kaçının

Parfüm veya güçlü aromalı yiyecekler gibi genellikle hoşunuza giden bazı kokuların, baş ağrınız olduğunda nasıl dayanılmaz hale geldiğini hiç fark ettiniz mi?

Nature's Way’de klinik beslenme uzmanı olan Suzie Sawyer, “Kokulara karşı bu aşırı duyarlılığa ozmofobi denir ve kronik migreni olanlarda sık görülür. Kokulara karşı hassas olabileceğinizi düşünüyorsanız, parfümlerden, sigara dumanından ve ağır kokulu yiyeceklerden kaçınmak migren geçirme riskinizi azaltabilir” dedi.


Buz kullanmak

Piyasada baş ağrılarını tedavi etmeyi vaat eden birçok buz ve soğutma bazlı ürün var, ancak bunlar gerçekten işe yarıyor mu?

Dr. Krishnan bu soruya ilişkin şu yorumu yaptı;

“Yalnızca küme tipi ve migren gibi baş ağrılarında geçici bir rahatlama sağlıyorlar, ancak dikkatli olun, çünkü çok soğuk bir şey uygulamak istenen etkiyi göstermeyebilir. Birinin trigeminal nevraljisi (bir tür yüz ağrısı) varsa, soğuk havalar ve dolayısıyla buz paketleri ağrıyı tetikleyebilir.”


Egzersiz yapın

Yorucu egzersiz bazen baş ağrısına neden olabilir veya daha da kötüleştirebilir, ancak bazı insanlar için hareket etmek ağrıyı hafifletmek için yararlı olabilir.

Etiketler: