Köylülerden Tarım Bakanlığı’na çağrı

Bingöl Merkez Sarıçiçek Köyü mevkiinde, Tarım Bakanlığı'nın 2015-2016'da yaptığı ağaçlandırma sonucunda, alanda ekili bulunan ceviz ağaçları ilgisizlikten dolayı kuruduğunu belirten köy halkı, gerekli müdahalenin yapılması çağrısında bulundu.

Ekleme: 23.08.2022 15:30:21 / Güncelleme: 23.08.2022 15:32:20 / Güncel / Bingöl Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Bakanlığın yaptığı projelerin sahipsiz kaldığından yakınan köylüler, “Buraya milyonlar dökülmüş, bin bir emek verilmiş, bu emek bir kurumun değil bir ülkenin emeğidir, yazıktır.” diyerek bölgedeki projelerin sahipsiz bırakılmaması çağrısında bulundu.

Bölge sakinleri yapılan projelerin devamının ve takibinin yapılmadığını belirterek ceviz ağaçlarının Türkiye ekonomisinde önemli bir yeri olduğunu vurgulayarak, ceviz ithalatından ziyade cevizlere sahip çıkarak ihracatının yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Konuyla ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan köylüler, bölgeye görevli atanmasını ve sahipsiz bırakılmaması gerektiğini belirtti.

“Ceviz kolay yetişen bir ağaç türü değildir, sahip çıkın, yazıktır”

 

Bölge sakinlerinden Cezayir Dolgun, “Bingöl Sarıçiçek Köyü Kantar mezrasında ikamet ediyorum. Burada ceviz ağaçlandırması yapıldı. İlk iki yıl İŞ-KUR tarafından eleman verildi bu ağaçlar sulandı. Ama ondan sona kimse ilgilenmedi. Burada yaklaşık bine yakın kök ceviz ağaçlandırma var ama hiç kimse ilgilenmiyor, yazık, günahtır. Bingöl’de zannedersem en kolay sulama da bu bahçenindir. Çünkü sulama suyu hemen üst tarafından geçiyor. Kendi akarıyla geçiyor, bir elektrik veya başka bir masrafı yok. Buraya bir el atılsa çok iyi olur, yazıktır. Bu ağaçlar kolay kolay yetişecek ağaçlar değildir. İçerisinden belki yirmiye yakın adet kalmış ama diğerleri neredeyse kurumuş. Bununla ilgilenen kimse rica ediyoruz bir el atsınlar. Hepsi ceviz ağacıdır, ceviz kolay yetişen bir ağaç değildir. Ama bir kurtulursa, yılda bir iki defa sulama yapılırsa bunlar kurumaya elverişli değildir.” dedi.

“Yeşil alanın önemi herkesçe malum, yazıktır sahip çıkın”

Ağaçtan bir ceviz koparıp değerlendirme yapan Dolgun, “ Bakın bu cins cevizdir ama çoğu kurumuş. Bu cevize yazıktır. Bu cevizle valimiz mi ilgileniyor, Orman Bakanlığı mı ilgileniyor ben bilemiyorum ama lütfen rica ediyoruz bunlara sahip çıksalar çok iyi olur, memnun oluruz. Çevre köyler de faydalanır, yeşil alanın ne kadar önemli olduğu herkesçe malum. İŞ-KUR’dan bir eleman tahsis etseler iyi olur ancak onu da takip etmek üzere. Çünkü ben buna da şahidim İŞ-KUR’dan aylığını aldıktan sona sağa sola gidiyor. O da sahip çıkmıyor, ben buna bir çok yerde şahit olmuşum. Elamanların takip edilmesi lazım, olmuyorsa çalışan bir insanı buraya verebilirsiniz. Cevize su verilmediği için içi susuz ve siyah renktedir. Cevizin içi susuzluktan dolayı siyah kalmış. Hastalığa da neden olabilir. Buraya çocuklar gelip gidiyor. Bir bekçi de olmadığı için burası serbest bölgeye çevrilmiş. Bu ağaçlara yazıktır. Başka ülkelerde zannedersem böyle bir şey yok. Bildiğim kadarıyla Türkiye şu anda dışardan ceviz alıyor.” dedi.

“Ağaçları kurutmak için ekmişseniz doğru yoldasınız!”

Kurumayan bir ağaçtan bir ceviz koparıp kameraya tutan Cezayir Dolgun, “Bu ağaçlar kuruması için ekildiyse doğru yoldalar. Yok, eğer gelecek için ve buradan mahsul elde etmek içinse yazık günahtır. Bingöl’de İŞ-KUR’dan bir iki eleman buraya alabilirler. Ağaçlanma alanlarında en kolay sulaması yapılan bu bölgedir. Hiçbir masrafı yoktur. Hemen yanı başından geçiyor. Bir eleman bütün ağaçları sulayabilir. Senede iki defa sulasa yeterlidir. Damlama sistemi döşelidir. Biraz bakım onarımla aktif hale getirilebilir. Sayın valimiz veya bakanlığımız buna bir el atmalarını rica ediyoruz.” dedi.

Murat Ercan Adlı köy sakini ise, “Biz buranın sulamasını istiyoruz. Ceviz ağaçları sahipsizdir, kimse bakmıyor. Bir an önce el atsalar iyi olur. Ceviz kolay kolay yetişmiyor yazıktır, günahtır.“ dedi.

“Ceviz ağaçları Türkiye’de bir sermayedir ama kimse sahip çıkmıyor”

Ziya Ercan ise, “Görüyorsunuz bu ceviz susuzluktan kurumuş, kimse sahip çıkmıyor, teller açılmış durumda hayvanlar giriyor, çocuklar giriyor. Sahipsiz bırakılmış durumda, bir an önce sahip çıkılsa iyi olur. Görüyorsunuz ceviz ağaçları Türkiye’de bir sermayedir. Kimse sahip çıkmıyor.“ dedi.

“Bu emek hepimizin emeğidir, sadece devletin değil”

Köy sakinlerinden Yadin Ercan, “Ağaçlandırma 2015-2016 yılında yapıldı. Birkaç yıl İŞ-KUR’dan işçiler gelip suladılar, baktılar, Allah razı olsun güzel bakım yapıyordular. Ama 2-3 yıldır terkedilmiş. Bu emek hepimizin emeğidir, sadece devletin değil, vatandaşın hepimizin emeğidir. Burada kanal suyu hemen yanı başındadır, karayoluna birleşik bir yerdedir. Burası bakımsız bırakılmış, terkedilmiş vaziyettedir. İnsan acıyor bu tür emeğe. Benim görüşüme göre ceviz ağacı ormanın en değerli ağacıdır. Bakım yapılması şarttır, susuz olmuyor. Bir ceviz ağacına en az 10-15 yıl bakım yapılması lazımdır. 15 yılın ardından normal bir bakım yapsanız da yetişir. Çok da faydalı bir ağaçtır.” dedi.

“Milyonlar yatırılmış yazıktır, bu emek ülkenindir bir kurumun değil”

Ercan, “Buradan çağımız, bu kadar emek verilmiş bu emek boşa gitmesin. Buraya bir el atsınlar, burayı sulasınlar. Birini görevlendirsinler buraya. Milyonlar yatırılmış buraya, bin bir emek verilmiş, boşa gitmesin. Buraya bir emek verilmiş, emek ülkenindir, bir kurumun değil. Tüm ülkemizin emeğidir. Mutlaka başka yerlerde de bu tür yerler vardır. Burada bir emek var terk edilmiş. Şu an bütün ceviz ağaçları kurumuş durumda.” dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler