Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uzun zamandır üzerinde çalıştığı sözleşmeli üretim modeline yönelik taslak çalışmasının detayları belli oldu. Yeni modele göre tarlasını boş bırakan çiftçiye yaptırım gelecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uzun zamandır üzerinde çalıştığı sözleşmeli üretim modeline yönelik taslak, 1 Ekim’de Meclis’e sunulacak. TBMM'nin öncelikli konularından biri olacak model taslağa ilişkin ilk detaylar belli oldu.
Tarım izne bağlanacak!
O yıl hangi ürüne ihtiyaç varsa, Bakanlık planlama yaparak ona göre ekim izni verecek. Bu kapsamda, üreticiler ekim döneminden önce Tarım İl Müdürlüklerine başvurarak ne üreteceğini, ne kadar üreteceğini, nerede üreteceğine yönelik izin almak zorunda olacaklar. Çiftçi onay alması durumunda ekim yapabilecek.
Ne ekileceğine devlet karar verecek!
Ekilecek ürünün ne olacağına devlet karar verecek. Bakanlık her yıl arz açığı olan ürünleri belirleyerek, çiftçiyi bu ürünleri ekmesi konusunda yönlendirecek. Üreticiye, devletin onay verdiği ürünü ekmesi durumunda, ürün alım garantisi verilecek. Üretici ne ekeceğini devlete bildirmezse, çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Ayrıca devletin üretici ve tüccarı bir araya getirerek sözleşme yapmalarını öngören bir sistem de kurulacak.
Atıl araziler değerlendirilecek!
Tarım arazilerinin boş kalmasının önüne geçilmesi için mülkiyet hakkıyla kullanım hakkını birbirinden ayıran bir düzenlemenin de yapılacağı ifade edildi. Bu kapsamda, bir yıl boyunca üretim yapılmayan araziler devlet tarafından tespit edilecek ve sahibine belli bir kira bedeli ödenerek, üretime açılacak. Düzenleme ile köyde tarlası olup da şehirlerde yaşadıkları için atıl hale gelen bu arazilerin üretime açılması hedefleniyor.