Halk: Sosyal konut projeleri fiyat artışına çözüm olmaz

Emlak fiyatlarındaki fahiş fiyat artışları sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilan edilen ve eylül ayında detayları açıklanacak olan sosyal konut projeleri hakkında konuşan halk, projelerin de sorunu çözüme kavuşturamayacağını düşünüyor.

Ekleme: 22.08.2022 13:50:16 / Güncelleme: 22.08.2022 13:50:16 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Salgın süreciyle başlayan hayat pahalılığı ve özellikle son bir yıl içerisinde emlak başta olmak üzere tüm alanlarda yaşanan fahiş fiyat artışları halkı ciddi anlamda mağdur ediyor.

Kira fiyatlarının asgari ücretten daha fazla olduğu İstanbul'da, eski kiracı olanlar bir şekilde zor da olsa idare etmeye çalışsa da birçok ev sahibinin çeşitli bahanelerle kiracılarını çıkartıp daha yüksek fiyata evlerini kiraya vermesi yeni kiracıları da eski kiracıları da mağdur ediyor. Yıllardır çalışıp birikim yaparak bir ev sahibi olma hayali olanlar ise en ucuzu bir milyon lira olan eski evleri dahi artık alacak durumda değil.

Yaşanan ekonomik kriz ile birlikte artan konut maliyetleri, kiralar ve sosyal konut projelerinin yapılacağına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını İLKHA muhabirine değerlendiren halk, kira fiyatlarından dert yanarken sosyal konut projelerinin de ihtiyacı karşılayamayacağını, dolayısıyla sorunu da çözemeyeceğini ifade ediyor.

"2+1 daireye 7 bin, 10 bin, 15 bin kira istiyorlar"

Fiyatlar çok yüksek olduğunu belirten Fethullah Akyüz, "Oturduğum binanın yıkım kararı var ve bir ay sonra yıkılacak. Şu anda Fatih'te ev arıyorum ama bulamıyorum. 2+1 daireye 7 bin, 10 bin, 15 bin kira istiyorlar. Hükümetin buna bir çözüm getirmesi gerekir. Kira fiyatları çok yüksek. Şu anda bin 700 liraya oturuyorum. Eğer binamız yıkılmasaydı bu fiyata oturacaktım ama şimdi 10 bin lira istiyorlar." dedi.

"TOKİ'ler düşük taksitli olursa çok güzel olur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dar gelirlilerin ev sahibi olabilmesi için yapmayı planladıkları TOKİ projeleri hakkında da konuşan Akyüz, "Eğer hakkıyla yapılabilirse güzel olur. Ancak ben sorunu orada görmüyorum. Özellikle mülteci meselesi halledilirse Türkiye'de kira fiyatlarının düşeceğine inanıyorum. Eğer TOKİ'ler düşük taksitli olursa çok güzel olur. Umudumuz da odur. Başvurumuzu yapacağız. Daha önce 3 defa başvurdum ama çıkmadı. İnşallah dördüncüsünde olur." diye konuştu.

Daha önce kiraların uygundu olduğunu ancak son 2 sene içerisinde bayağı artış yaşandığını söyleyen Mehmet Işık, "Şu anda kiralar 5-7 bin arasında. İşi gücü olanlar ödeyebiliyor ama düşük fiyata çalışanlar ödeyemiyor. Umarım bu durumlar düzelir." şeklinde konuştu.

"Bu binalar ne zaman yapılacak?"

TOKİ'ler yapılsa da fazla rahatlatma olmayacağını vurgulayan Işık, "Oturulamaz hale gelen ve yıkılması gereken binalar var. Bu binalar ne zamana kadar yapılacak? Bir sene içerisinde mi? 2 sene içerisinde mi? Yapılınca faydası olacak ama herkese değil." ifadelerini kullandı.

"Kiraların artması ev sahiplerinin vicdanıyla alakalı bir durum"

Sosyal konut projelerinden büyük beklentilerinin olduğunu ancak bu şekilde de düzelme olmayacağını ifade eden Kerim Arıcı, "Kiraların artması tamamen ev sahiplerinin vicdanıyla alakalı bir durum. Her dakika betonun içine bir şey konulmuyor. 20 sene önce yapmışsın bitmiş. Ne zammı? Adam 5 bin 500 lira alıp nasıl 5 bin lira kira versin. Bu adam bir şey yemesin içmesin mi? Elektrik, su kullanmasın mı? Kira artışları hükümetle, Erdoğan ile alakalı değil. Ev sahipleri kikle vicdansız." dedi.

Vatandaşlardan Tahir Ökten ise "Asgari ücretle çalışan bir oğlum var. 3 bin lira kira veriyoruz. Elektrik, su, doğalgaz parası derken zor idare ediyoruz. Buradan çıkarsam 5 bin lira kira istiyorlar. Artık dayanamıyoruz ama ne yapalım? Neye gidelim?" diye konuştu.

"Fiyat artışlarını sorgulayan, denetleyen yok"

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş da tepkisini şu şekilde ortaya koydu:

"Biz artık yalancı bir cennette yaşıyoruz. Zaten her şey meydanda. Millet kan kusuyor. Yaşamak bu mu? Keşke asgari ücreti arttırmasaydı ama bu pahalılık da olmasaydı. Hata sadece bizi yönetenlerde de değil. Milletin de hatası var. Patates, domates, soğan fiyatlarını cumhurbaşkanı mı arttırıyor? Fiyat artışlarını sorgulayan, denetleyen yok. Memurlar nerede? Burada bir tespih satsam 10 tane zabıta başıma dikiliyor. Sanki burada zehir satıyorum." (İLKHA)













Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar