Yüksek elektrik faturası mağduru olan halk yetkililerden çözüm bekliyor

Yüksek gelen elektrik faturalarından dolayı zorlandıklarını dile getiren Mardin Ortaköy Mahallesi sakinleri, mağduriyetini dile getirerek yetkililerden bu duruma bir an önce çözüm beklediklerini söyledi.

Ekleme: 19.08.2022 15:30:17 / Güncelleme: 19.08.2022 15:38:31 / Ekonomi / Mardin Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Bir yandan evlerinin temel ihtiyaç ürünlerini karşılamakta zorlanan halk, bir yandan da yüksek gelen elektrik ve doğalgaz faturaları ile uğraşıyor.

Elektrik zammı ve elektrik faturalarında yapılan güncelleme ile ilgili Mardin Ortaköy Mahalle halkı, sorunlarını İLKHA'ya anlattı.

Yüksek gelen elektrik faturalarından şikayetçi olan halk; faturaların çok zamlı geldiğini, bu faturaları ödemekte zorluk çektiklerini ve yetkililerin bunlara çözüm getirmesi gerektiğini ifade etti.

"Hak olan neyse onu yazsınlar"

Yusuf Efe

Fatura fiyatlarının gittikçe katlanarak kendilerine yansıtıldığını aktaran Efe, "Dün gittim dilekçe verdim. Görevli, kademe 1'de 700 kilowatt, kademe 2'de 900 kilowatt harcamışsın, katlamalı dedi. Bunu ödeyebiliriz ama ne yapmışsak onu verelim yani niye fazla yazıyorlar ki? Her ay 1400-1500 en fazla gelen geçen ay 2 bin geldi, şimdi ise 5 bin 77 TL. Bu hırsızlık mıdır yoksa başka bir şey midir artık buna millet karar verecek, biz bir şey diyemeyiz. Şimdi ne desek de boş, 5 de yazsa vereceğiz, 15 de yazsa vereceğiz ama boştur. Biz bu kadar elektrik yakmamışız ki yaktığımız 2 tane dolap, bir tane klimalıdır ki zaten klimayı da akşam kapatıyor, gündüz çalıştırıyoruz. Hak olan neyse onu yazsınlar." şeklinde konuştu.

"Her ay aynı şeyleri kullanmama rağmen faturalar çok yüksek geliyor"

Sami İmamoğlu

Her ay elektrik faturasının katlanarak geldiğini ifade eden Sami İmamoğlu, her ay faturalarının zamlı gelmesinden dolayı büyük şaşkınlık yaşadıklarını söyledi.

İmamoğlu, "Ne fatura ne bir şeye baktım, bir mesaj gelmiş bana bin TL gelmiş. Oysa 2-3 fatura önce bana 300 TL gelmişti. Ondan bir sonraki fatura 600, bu fatura bin TL. Her ay zam mı geliyor? Ben onu anlamadım. Her ay aynı şeyleri kullandığımız halde 400 TL fazla geliyor. Üstelik sayaçları göremiyoruz. Sayaçlarımızı dışarıya çıkarmışlar, o sayaç da adıma kayıtlıdır." ifadelerini kullandı.

"Gaz lambası kullanmaya başlayacağız artık"

Yetkililerin elektrik fatura bedeliyle ilgili bir çözüme kavuşmasını arzulayan İmamoğlu, "Yetkililerin buna el atması lazım. Bu durumda ya yolları keseceğiz ya da yasal yollardan hakkımızı arayacağız, başka bir şey yok. Şimdi dışarıya çıkmışım, elektrikleri kapatmışım, beyaz eşyaları satmak zorunda kalıyorum, artık kullanmam. Gaz lambası varsa gaz lambası kullanacağız artık. Bu kadar da zulüm yeter." ifadelerini aktardı.

Aynı sorunla kendisinin de mağdur olduğunu ifade eden ve geçen aylarda gelen elektrik faturalarıyla güncel faturaları kıyaslayan engelli İbrahim Akar, "Geçen ay benim faturam 830 TL gelmişti, bu ay yüzde 100 zam gelmiş hemen hemen. 1436 TL neden acaba? Aynı şeyi yakıyorum. Sadece bir tane pervane var, günlük 2-3 saat de klima çalıştırıyorum, başka bir şey yok. Kesinlikle gelsinler eğer başka bir şey varsa da ben bir şey bilmiyorum. 3 ay önce bana 200-250 geliyordu, ondan sonra 300-350, yüzde 15'lik bir zam geldikten sonra 400-440 TL oldu. Zamdan sonra yazın gelmesiyle mecburen klima çalıştırıyorduk. En fazla 600-700 TL gelir dedik ama 840 TL bir fatura geldi." şeklinde konuştu.

"Bu yüksek elektrik faturasına dur demeli"

Yüksek meblağda gelen elektrik faturasının önüne geçmek için yetkililerden çözüm isteyen bir diğer esnaf Mesut Akılli, "Bu elektrik faturası bize çok fazla geliyor ve esnaf olarak Vallahi çok üzgünüz. Şu anda mağduruz. Geçen ay 800 geldi, bu ay ise bin 900 TL gelmiş. Bu elektriğe dur demeli, çok perişanız. Yetkilere sesleniyorum gerekenin yapılmasını arz ediyoruz." dedi.

Hacı Mahmut Aydın

Faturaya yansıyan bedelin yüksek gelmesinden yakınan Hacı Mahmut Aydın, "Bin 500 TL elektrik faturası her ay geliyor. Bir şeyler de çalıştırmıyoruz. Bu fiyatlar zamlıdır yoksa neden böyle yüksek geliyor her ay." şeklinde ifade etti.

"Esnaf perişan şu anda elektrik faturamızı yatıramıyoruz"

Numan Akay

Hem kendi evine hem de dükkanına yansıtılan elektrik faturasından mağduriyetini dillendiren esnaf Numan Akay, esnafların bu durumdan dolayı perişan olduklarını, elektrik faturaları nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını ve yetkililerden bu duruma el atmalarını istedi.

Akay, "Her ay bizim faturamız bayağı yüksek geliyor. Evimizin şu anki faturası 1929 TL gelmiş, marketinki 1800 geldi. Her ay 3-4 bin fatura yatırıyoruz buna bir çözüm bulunmasını rica ediyoruz. Bütün yetkililere sesleniyoruz, bu faturalar bayağı yüksek geliyor. Esnaf perişan, şu anda elektrik faturamızı yatıramıyoruz. Ne buzdolabı ne klima ne ocak hiçbir şey çalıştıramıyoruz. Lütfen, buna bir el atmanızı rica ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Mehmet Ali Atılmış

Geçen aylarda faturalarının kabarık geldiğini dile getiren ve bu soruna yetkililerden çözüm bekleyen bir başka esnaf Mehmet Ali Atılmış, "Geçen ay bize bin 100 TL elektrik faturası geldi. Her zaman bu kadar gelirse biz ne yaparız. Yetkililerden bu elektrik faturasının düşürülmesini arz ederiz." dedi.

Konu hakkında DEDAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, "Bölgemizde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların etkisiyle verilerimizde yüksek enerji tüketimi olduğunu görmekteyiz. Haziran ayında Ortaköy Mahallesi'nde 689.549 kilowatt tüketim olurken temmuz ayında bu sayı 951.390 kilowatta çıkmış durumdadır. Aşırı sıcaklar nedeniyle klima kullanımının artması faturalara yansımaktadır. Faturalarda bir anormallik söz konusu değildir. Haklı gerekçelerle vatandaşın yapacağı itirazlar mutlaka değerlendirilecektir." ifadelerine yer verildi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler