Rusya'dan, Türkiye dahil çok sayıda ülkenin çağrılarına cevap

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali'nin silahsızlandırılması çağrılarına sıcak bakmadıklarının sinyalini vererek, "Silahsızlandırma santrali daha da savunmasız hale getirir" dedi.

Ekleme: 19.08.2022 15:35:53 / Güncelleme: 19.08.2022 15:37:28 / Dünya
Destek için 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, dün gerçekleştirdikleri görüşmede; Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'nin silahsızlandırılması gerektiğine dikkat çekti.

RUSYA'DAN ÇAĞRILARA CEVAP

Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Başkan Yardımcısı Ivan Nechayev, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'nin silahsızlandırılması çağrılarını sıcak bakmadıklarının sinyalini verdi.

"Silahsızlandırma santrali daha da savunmasız hale getirir" diyen Nechayev, Rusya'nın; durumu incelemek üzere Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) temsilcilerinin çok yakın zamanda tesisi ziyaret etmesini beklediğini dile getirdi.

ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ

İlki 1980'de sonuncusu ise 1986'da yapılan ve toplam 6 reaktörden oluşan Zaporijya Nükleer Santrali, Ukrayna'nın güneydoğusunda yer alıyor. Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise en büyük 10. nükleer santrali konumundaki yapı, Sovyetler Birliği (SSCB) tarafından Dinyeper nehri üzerindeki Kakhovka Baraj Gölü'nün güney kıyısına inşa edildi. Santral, Ukrayna'nın diğer üç nükleer santralini de işleten Energoatom tarafından işletiliyor.